Emanuel van De Fietsenmakerij is gek op fietsen

Je bekijkt nu Emanuel van De Fietsenmakerij is gek op fietsen

Jaarlijks neemt Emanuel tientallen fietsen onder handen in de Fietsenmakerij van WIJ 3.0 De Stadsbrug aan de Koningin Wilhelminaweg. Dagelijks repareren daar vijf mannen onder de bezielende begeleiding van werkbegeleider Bart allerlei fietsen met mankementen. Die mankementen zijn divers: van een lekke band tot het vervangen van een remkabel of het afstellen van een e-bike. Kortom: alles wat technisch haalbaar is wordt aangepakt.

Liesbeth Rox sprak met Emanuel over zijn werk bij De Fietsenmakerij.

Op weg naar herstel

De werkplaats kent een vast klantenbestand: personeel van instellingen zoals Altrecht, maar ook woningcorporatie Woonin en Straatnieuwsverkopers komen er voor reparatie langs. Klanten kunnen er eveneens een nieuw rijwiel van BSP of Brinckers aanschaffen: oerdegelijke Nederlandse merken. De fietsenmakers kennen allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt en zijn op weg naar herstel en re-integratie. De Fietsenmakerij biedt hen een leerwerkplek, waar zij ervaring opdoen met de reparatie en verkoop van fietsen, magazijnwerkzaamheden en boekhouding.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

“Het UWV verwees mij in het kader van een activeringsprogramma naar deze werkplaats. Dat was net voor corona uitbrak. Momenteel werk ik hier tweemaal drie uur per week, maar dat wil ik uitbouwen naar meer uren. In het verleden werkte ik als ziekenverzorger in een verpleeghuis en daarna op kantoor bij Jeugdzorg en bij de reclassering. Tot ik uitviel: in mijn jeugd zijn er namelijk veel nare dingen gebeurd en dat zorgde voor een mentale overbelasting en maakte me depressief. Nu ben ik er eigenlijk zelf verbaasd over dat ik dit werk zo leuk vind en techniek me zo goed ligt. Ik denk er zelfs over om in de toekomst een eigen fietsenzaak te beginnen.”

“Ik verwonder mij erover hoe ik ben veranderd – of beter gezegd: gegroeid.”

Wat trekt je aan in dit werk?

“Mij interesseert vooral de (fijne) techniek van de fietsen. Verder word ik telkens weer verrast door alle vernieuwingen in de e-bike sector: het houdt niet op! Zodoende raak je nooit uitgeleerd. Ik volg al die ontwikkelingen op de voet, daardoor weet ik veel van de fietswereld en de nieuwste snufjes af. Die kennis gebruik ik wanneer er klanten langskomen om hier een nieuwe fiets aan te schaffen. Dat is trouwens nog een leuk aspect van hier werken: het contact met collega’s en kopers.”

Over een aantal jaren zal de Fietsenmakerij naar een nieuw onderkomen verkassen in dezelfde buurt. Met beneden de showroom en boven de werkplaats: die opzet baart Emanuel zorgen. De werkmeester is namelijk nu al vaak druk. Hij voorziet, dat het in de toekomst met twee afdelingen nog lastiger zal worden.

Waar kunnen ze jou midden in de nacht voor wakker maken?

“Met een te gekke nieuwe fiets! Nou is het ook weer niet zo, dat ik die dan meteen moet hebben, maar zo’n nieuw topmodel zou ik graag eens uitproberen of alleen maar even vasthouden.”

Stel je zit op een onbewoond eiland. Welke dingen wil je dan echt niet missen?

“Een fiets: dat is immers het beste vervoersmiddel ooit, een televisie en een pilatesmat. Deze drie items hebben allemaal met mijn hobby’s te maken: sporten: wandelen, tai chi, fietsen en pilates, en films kijken. Vanwege die fietsgekte van mij heb ik beneden in mijn berging vier rijwielen staan, waaronder een mountainbike en een speed-pedelec (een snelle e-bike). Ik houd trouwens niet van racen met een fiets.”

Wat heb je hier geleerd?

“Ik heb hier ervaring opgedaan om met anderen met ongeveer dezelfde problematiek om te gaan. Daardoor ga je je eigen problemen van een afstand – en dus heel anders – bekijken.”

Welk voorval in de werkplaats zal je nooit vergeten?

“Ik verwonder mij erover hoe ik ben veranderd – of beter gezegd: gegroeid. De eerste dag voelde ik me kwetsbaar, onveilig, angstig en was ik stil. Nu voel ik me te midden van mijn collega’s als een vis in het water.”

Over De Fietsenmakerij

De Fietsenmakerij van WIJ 3.0 locatie De Stadsbrug biedt leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en is een erkend leerwerkbedrijf. Deelnemers doen hier ervaring op met het repareren en verkopen van fietsen en zijn zelf op weg naar herstel en re-integratie.

Kijk hier voor meer informatie. Interesse om actief te worden bij De Fietsenmakerij? Vul dan meteen het aanmeldformulier in en we kijken samen naar de mogelijkheden.

Tekst: Liesbeth Rox
Foto’s: Olivier Beens