Mindfulness

Nieuwe cursus Mindfulness bij De Strooij vanaf 17 mei

Wil je meer energie krijgen en relaxter in het leven staan? Op maandag 17 mei start er een nieuwe cursus Mindfulness bij WIJ 3.0 De Strooij.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een training om uit je hoofd te gaan en in je lijf te komen. Daardoor ontspan je en is het gemakkelijker te genieten van het moment. Dit doe je door ademoefeningen, bewegingsoefeningen en visualisaties. Zo train je je geest en je lijf.

Na de cursus kun je mindfulness overal toepassen en voor gebruiken. Bijvoorbeeld in een moeilijke vergadering, tijdens een lastig gesprek, bij lichamelijke pijn, tijdens een zware klus of gewoon als je thuis bent.

Meedoen?

Zet de stap en schrijf je in! In principe vindt de cursus plaats op locatie De Strooij in Overvecht. We houden daarbij uiteraard rekening met de geldende corona-regels.

Lees verder Nieuwe cursus Mindfulness bij De Strooij vanaf 17 mei

Waardevol werk: interview met activiteitenbegeleider Bas Icke

Bas Icke over zijn werk voor WIJ 3.0 in de klinieken van Altrecht

WIJ 3.0 gaat voor groei en ontwikkeling, elke dag weer. Rijst de vraag: hoe betekenisvol is het dagelijkse sociale werk in de praktijk? Een serie interviews met medewerkers van WIJ 3.0 over de waarde van hun inzet voor de deelnemers, de samenleving én henzelf. In aflevering 3: Bas Icke, activiteitenbegeleider bij Mariënburg, een van de klinieken van de Voortgezette Klinische Behandeling van Altrecht (WA Huis).

‘Al bijna 25 jaar werk ik als begeleider in de zorg. In die tijd heb ik met verschillende doelgroepen gewerkt, waarvan het langst met dak- en thuislozen. Ik heb altijd al belangstelling gehad voor mensen die zich aan de rand van de samenleving bevinden. Ik ken de doelgroep en kan er goed mee werken. Nu ben ik actief op een gesloten afdeling voor mensen met psychiatrische problemen, de VKB Mariënburg. Je zou kunnen zeggen dat ik intern zit. Samen met mijn collega’s van WIJ 3.0 begeleiden we de vierentwintig mensen die hier verblijven. Vanwege het gesloten karakter van deze afdeling zijn we geen locatie voor dagbesteding, maar vormen we een activiteitenteam dat zich alleen richt op de bewoners van deze plek.

Lees verder Waardevol werk: interview met activiteitenbegeleider Bas Icke
Digiwijs 3.0 helpt

Digiwijs 3.0 start inloop voor digitale hulpvragen

Voor bewoners is het in deze coronatijden lastig of onmogelijk om naar een cursus digitale vaardigheden te gaan. Daarom wil Digiwijs 3.0 meer doen om mensen met enkelvoudige vragen over digitale zaken te helpen. Om dit te bereiken, start Digiwijs 3.0 vanaf 1 maart 2021 in een aantal wijken een pilot met digitale inloop. Op bepaalde tijden beantwoorden mensen van Digiwijs hulpvragen van bewoners.

Mensen met digitale hulpvragen op weg helpen

Online de weg weten is nu heel belangrijk. Denk aan bestellingen doen in een internetwinkel, videobellen, online een afspraak maken met de gemeente of een gezondheidscentrum, een “mijn account” aanmaken. Dit zijn allemaal incidentele zaken, waarmee Digiwijs bewoners eenvoudig kan helpen.

Naast het aanbieden van cursussen in digitale vaardigheden, pakt Digiwijs nu ook deze behoefte op. Wij willen samen met de klant hun digitale hulpvragen beantwoorden. Na afloop geven wij een lesbrief mee waarin zo eenvoudig mogelijk staat uitgelegd welke handelingen er zijn. Wij hopen dat de klant ons daarmee een volgende keer niet nodig heeft. Als dit wel zo is, zijn ze natuurlijk gewoon welkom bij onze digitale inloop.

Lees verder Digiwijs 3.0 start inloop voor digitale hulpvragen
Anke van Eerd

Waardevol werk: interview met IPS-coördinator Anke van Eerd

WIJ 3.0 gaat voor groei en ontwikkeling, elke dag weer. Rijst de vraag: hoe betekenisvol is het dagelijkse sociale werk in de praktijk? Een serie interviews met medewerkers van WIJ 3.0 over de waarde van hun inzet voor de deelnemers, de samenleving én henzelf. In aflevering twee in de serie Waardevol werk: Anke van Eerd, IPS-coördinator en IPS -trajectbegeleider bij WIJ 3.0.

‘In de twintig jaar dat ik re-integratiewerk doe, heb ik met veel verschillende doelgroepen gewerkt. De laatste zes jaar begeleid ik vooral mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarmee heb ik mijn roeping gevonden; het is de doelgroep waarmee ik het liefste werk. Ik weet nog hoe dat voor mij op zijn plek viel. Zes jaar geleden gaf ik sollicitatietraining aan een groep mensen met een GGZ-achtergrond. Zij hadden hun behandeling net afgerond. Dus ik stond daar voor die groep, met koffie en koekjes, en een van hen zei: als je net uit de behandeling komt, zijn de schappen van de maatschappij wel erg leeg.

Dat kwam binnen. Het waren allemaal mensen die goed opgeleid waren, jarenlang ontzettend hard gewerkt hadden en geconfronteerd werden met wat ons allemaal kan overkomen: een depressie, een bipolaire stoornis, een psychose, een angst- of een paniekstoornis. Ze waren zo gemotiveerd en wilden zo graag werken, maar liepen tegen veel obstakels aan. Dit mag gewoon niet! Dat is wat ik dacht. En ik wist ook meteen: dit is mijn doelgroep. Niemand uitsluiten, dat is hoe WIJ 3.0 en ik willen werken. Er is een plek voor iedereen.’

Lees verder Waardevol werk: interview met IPS-coördinator Anke van Eerd
Sinterklaas eindejaarspakket bij WIJ 3.0

Resultaten Makelpunt Social Return ADSU in 2020

Voor het Makelpunt Social Return was 2020 een gek jaar. Veel commerciële organisaties hebben de focus naar binnen gericht in de corona crisis, net als de partners van samenwerkingsverband ADSU (Aan De Slag in Utrecht) zelf. Maar dankzij het gezamenlijke creatieve aanbod hebben we toch veel mogelijkheden weten te realiseren voor onze deelnemers/cliënten.

Samenwerking

Helaas zijn er ook een aantal dingen niet gelukt waarvan we dat zeker wel hadden gehoopt. Jammer, maar het biedt wel perspectief voor aankomend jaar. Er staan namelijk een aantal interessante en creatieve samenwerkingen op stapel voor 2021. Sowieso zijn genoeg kansen en mogelijkheden om ook in 2021 meer sociale impact te maken met elkaar. We kijken ernaar uit om de gemiste kansen met een aantal nieuwe in 2021 te verzilveren!

Over het Makelpunt Social Return

Samen met andere sociale partners in Utrecht heeft WIJ 3.0 een Makelpunt opgericht voor Social Return. Het Makelpunt adviseert, begeleidt en ontzorgt ondernemers bij de invulling van Social Return. Daarvoor heeft het Makelpunt een overzicht van alle mensen, diensten en producten van Abrona, Altrecht GGZ, Amerpoort, de Boogh, Buurtteamorganisatie Sociaal, Gemeente Utrecht, Jellinek, Leger des Heils, LISTER, Moviera, Philadelphia, Reinaerde, Tussenvoorziening, UW Re-integratie, UWV SMD en UWV Werkbedrijf, WIJ 3.0 en de Wilg.

Lees verder Resultaten Makelpunt Social Return ADSU in 2020

ZIMIHC Kunstroute langs het Maliegilde

Van vrijdag 26 februari tot begin april loopt er een kunstroute door Zuilen langs het Maliegilde. Nu je niet naar binnen kan voor een expositie, wil ZIMIHC graag de kunst naar de openbare ruimte halen. Mensen kunnen daarom twee routes door de wijk Zuilen lopen. Via een app krijgen ze te zien en te horen wat er zoal gebeurt in de wijk op creatief vlak.

Bij het Maliegilde zullen achter de ramen enkele schilderijen van deelnemers uit het atelier en wat Tiffany werk te zien zijn. Natuurlijk laten we ook iets zien van de metaalwerkplaats. Beneden zullen voorbijgangers de buitenkacheltjes kunnen bekijken, die zijn gemaakt van hergebruikte expansievaten. We laten graag zien wat de creatieve deelnemers bij het Maliegilde zoal maken.

Lees verder ZIMIHC Kunstroute langs het Maliegilde

Wijkbedrijf helpt bij Valentijnsactie voor lokale ondernemers

Deelnemers van het Wijkbedrijf hebben de afgelopen week hard gewerkt aan een grote Valentijnsactie. De actie is een initiatief van Utrecht Verbindt, die daarmee lokale ondernemers in Utrecht wil steunen. Bij WIJ 3.0 De Stadsbrug hebben deelnemers gezorgd voor de presentjes van deze actie: zo’n 17.000 zakjes gevuld met snoepjes.

Er is negen dagen gewerkt aan de Valentijnsactie. Iedere dag deden zeker tien deelnemers mee. Sommigen hebben één of twee dagen meegeholpen, anderen bijna elke dag. Deelnemers zijn vrij om binnen te komen lopen bij De Stadsbrug en iedereen die wil kan meedoen. Met het weer van afgelopen week was het wel een aangename klus. Binnen is de temperatuur een stuk beter dan buiten.

Lees verder Wijkbedrijf helpt bij Valentijnsactie voor lokale ondernemers
The Upcycle Collection van ontwerper Louise Cohen

Waardevol werk: interview met leerwerkmeester Joost Mellink

Joost Mellink over zijn werk in de Circulaire Werkplaats

WIJ 3.0 gaat voor groei en ontwikkeling, elke dag weer. Rijst de vraag: hoe betekenisvol is het dagelijkse werk in de praktijk? Een serie interviews met medewerkers van WIJ 3.0 over de waarde van hun inzet voor de deelnemers, de samenleving én henzelf. In aflevering 1 vertelt Joost Mellink, leerwerkmeester bij de Circulaire Werkplaats in Hoograven over zijn werk.

“Als leerwerkmeester bij de Circulaire Werkplaats trek ik samen met de deelnemers van WIJ 3.0 op. Wij geven meubelstukken die normaal in de container belanden een tweede leven. Ik ben behoorlijk handig. Ik heb geen achtergrond in zorg en welzijn, want ik heb de kunstacademie gedaan. Als kunstenaar hield ik hier en daar exposities. Vervolgens heb ik voor een debatcentrum gewerkt, maar daar miste ik het gevoel dat wat ik deed ook belangrijk was voor andere mensen. Betekenisvol werk, inderdaad, en dat op een alledaags niveau. Dat vind ik hier, in de Circulaire Werkplaats die vorig jaar is opgezet door WIJ 3.0 en De Arm, Emmaus Haarzuilens en Emmaus Domstad.

Lees verder Waardevol werk: interview met leerwerkmeester Joost Mellink

Aan het werk in de Botanische Tuinen?

WIJ 3.0 zoekt deelnemers voor werk bij de Botanische Tuinen

Vind jij het leuk om met planten te werken of meubels en plantenbakken te maken van hout? We zoeken deelnemers voor de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park (De Uithof). Ervaring met tuinieren of werken met hout is niet nodig.

In een gezellige en ongedwongen sfeer kun je aan de slag met allerlei werkzaamheden. Meestal mag je zelf kiezen wat je gaat doen, maar soms ligt er iets wat voorrang heeft. Je mag op je eigen tempo werken, er is geen werkdruk. Deze activiteit is bedoeld voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. WIJ 3.0 Nieuwegein organiseert deze activiteit, maar het maakt niet uit waar je woont.

Zoals deelnemer John zegt: “De natuur heeft altijd iets verrassends”.

Lees verder Aan het werk in de Botanische Tuinen?

Gesprekken over filosofie bij De Strooij

Filosofie en corona: “Het gaat er niet om gelijk te krijgen”

Elke maandagmiddag komt in De Strooij een groep bij elkaar om in gesprek te gaan over filosofie. Die gesprekken gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Anja de Waard is een trouw bezoeker van deze filosofiebijeenkomsten en het leek haar leuk te laten zien hoe filosoferen in zijn werk gaat en hoe een gesprek met als vertrekpunt corona verliep.

Filosofie is praten, maar het is niet zómaar praten. Het gesprek kan alle kanten opgaan, maar het uitgangspunt is een zogenaamde ‘filosofische vraag’. Een filosofische vraag is een vraag die uitnodigt een begrip te onderzoeken, maar het heeft geen vaststaand antwoord. Er is niet één juist antwoord en je kunt het antwoord ook niet opzoeken. Je moet er samen over praten en het op die manier onderzoeken.

Lees verder Gesprekken over filosofie bij De Strooij