Regio: zelfstandig wonen met begeleiding voor kwetsbare inwoners

16 Utrechtse gemeenten starten met een regionale koers voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen. De bestuurders van deze regiogemeenten (U16) en samenwerkingspartners ondertekenden de koers vandaag. Centraal staat ‘zelfstandig wonen met begeleiding’, thuis in de wijk, waardoor ook kwetsbare inwoners zoveel mogelijk deel blijven uitmaken van de samenleving.

De nieuwe koers richt zich op inwoners die bijvoorbeeld dakloos zijn of niet meer zelfstandig kunnen wonen vanwege psychische en psychosociale problemen. Er zijn drie belangrijke veranderingen nodig om voor deze mensen de overgang naar een ‘thuis in de wijk’ mogelijk te maken. Allereerst komt er meer ambulante hulpverlening voor begeleiding bij mensen thuis. Het aantal professionals in de wijk neemt toe, die kunnen problemen eerder signaleren en oppakken. Tot slot wordt iedere gemeente zelf verantwoordelijk voor de ondersteuning.

WIJ 3.0 is een van de partners. Met haar werklocaties biedt zij de doelgroep mogelijkheden om actief bezig te zijn.

Metaalwerkplaats bij RTL4

Het programma Koffietijd van RTL4 besteedde deze week aandacht aan Plankstaal. Plankstaal is een initiatief van meubelontwerpster Mira Nasruddin. Samen met deelnemers in de metaalwerkplaats is een van haar ontwerpen geproduceerd.

Koffietijd sprak Mira in de metaalwerkplaats en schoot ook enkele beelden van de aanwezige deelnemers.

Zie hier voor het item.

Altrecht en WIJ 3.0 sluiten overeenkomst voor terreinonderhoud

Altrecht en WIJ 3.0 hebben op 14 december jl een overeenkomst getekend voor het uitvoeren van het onderhoud van het groen, de wegen en de terreinen van Altrecht. Voor de medewerkers van Cultuurtechniek van Al Service betekent dit dat zij met ingang van 1 januari 2018 in dienst zijn bij WIJ 3.0.

In 2016 heeft Altrecht het besluit genomen om de werkzaamheden van de afdeling Cultuurtechniek uit te besteden. Uitgangspunten voor deze uitbesteding waren:

  • Optimale borging van patiëntenparticipatie;
  • Overgang van de medewerkers Cultuurtechniek naar de nieuwe partij
  • Marktconforme prijsstelling.

Op basis van deze uitgangspunten zijn de mogelijkheden verkend om de werkzaamheden uit te besteden aan WIJ 3.0. Deze verkenning heeft uiteindelijk geleid tot het afsluiten van een overeenkomst voor de periode van 5 jaar. M.b.t. de uitvoering van de werkzaamheden werkt WIJ 3.0 nauw samen met een professioneel groen bedrijf, de firma Eijkelboom B.V. De firma Eijkelboom staat op de hoogste trede van de prestatieladder voor sociaal ondernemen. Naast de optimale mogelijkheden voor patiëntenparticipatie is in de nieuwe overeenkomst ook geborgd dat Altrecht voldoet aan de eisen vanuit de Milieu thermometer Zorg in het kader van duurzaamheid.

De medewerkers van Cultuurtechniek zullen de werkzaamheden op de terreinen van Altrecht gewoon blijven uitvoeren.

Afgedankte lap/desktops zijn welkom

Wie af wil van zijn oude computer en tegelijk een ander er mee van dienst wil zijn kan aankloppen bij de ADSU. Via Aan De Slag in Utrecht, een samenwerking van zorgorganisaties, worden de computers benut ten behoeve van een zinvolle dagactiviteit voor mensen die nog) niet in staat zijn om betaald werk te doen.

Ook bedrijven zijn uitgenodigd hun oude computers op deze manier af te danken. Een voorbeeld hierin geeft het ict-bedrijf Lemontree.

Stem op Digiwijs 3.0, beloon al onze vrijwilligers!

Digiwijs 3.0 is door gemeente Utrecht voorgedragen voor de Meer dan Handen Vrijwilligersprijs 2018. Deze landelijke prijs beloont vrijwilligersorganisaties voor hun maatschappelijke en sociale betekenis. Digiwijs 3.0 stelt jaarlijks honderden Utrechters in staat te leren computeren. Als je niet digitaal vaardig bent is het moeilijk om mee te komen in de samenleving. Door te leren computeren worden Utrechters zelfstandiger en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Bovendien bieden de cursussen veel cursisten sociale contacten die ze doordeweeks missen. Vrijwilligers geven de cursussen en verzorgen ook de oefeninlopen en workshops waar op thema mensen leren computeren.

Via deze link kun je ervoor zorgen dat de vrijwilligers van Digiwijs 3.0 worden beloond voor hun betrokkenheid en inzet.

Aarzel niet en stem nu! (En vergeet je stem niet via je email te bevestigen)

Meer weten? Kijk op de website.

Digiwijs derde prijs Vrijwilligerstrofee

Digiwijs 3.0 wint derde prijs Vrijwilligerstrofee

Het project Digiwijs 3.0 is gisteravond beloond met een derde prijs voor de jaarlijkse Vrijwilligerstrofee van stad Utrecht. Dat is een mooi eerbetoon aan de ruim 80 vrijwilligers die druk bezig zijn om Utrechters te leren computeren. Dit doen zij wekelijks via cursussen, oefeninlopen en de Doe Mee-startpunten. De prijs is een stimulans voor alle betrokkenen, vrijwilligers en de betaalde medewerkers, om met nog meer energie en ambitie het aanbod te ontwikkelen zodat iedereen die de computerhulp nodig heeft bij Digiwijs 3.0 kan aankloppen.

Midden: Reitz Jonkman

Reitz Jonkman,vrijwilliger voor Digiwijs 3.0, kreeg een eervolle vermelding voor het vele werk dat hij al jarenlang voor het project doet. Reitz is een vrijwilliger die nadrukkelijk het verschil maakt in een organisatie en zonder wie Digiwijs 3.0 niet zo veel al zou hebben bereikt.

Wethouder Kees Diepeveen maakte de winnaars bekend tijdens een sfeervolle feestavond voor ruim 200 Utrechtse vrijwilligers. De Vrijwilligerstrofee is een jaarlijkse waarderingsprijs voor inspirerende vrijwilligers, organisaties en lokale initiatieven die stad Utrecht, wijk of buurt een stukje mooier maken. De uitreiking vond plaats op de nationale dag van de vrijwilliger: 7 december.

Digitaal vrijwilliger worden?

Wil je vrijwilligerswerk doen met taal of computers?

Er zijn zeer veel mogelijkheden: van persoonlijke coach tot het lesgeven aan groepen en van het werken met kinderen tot het werken met ouderen. Van een jaar lang jezelf verbinden, tot eenmalig actief zijn bij een computeroefeninloop of taalcafé.

Op 9 december kun je er alles over horen.

Tijdens de inloop krijg je een overzicht van organisaties die vrijwilligers zoeken voor de digitale en taal–activiteiten. Je leert ook over de (gratis) trainingsmogelijkheden. En over hoe het is om als vrijwilliger anderen te leren computeren of taalvaardig te worden.

9 december 2017
Locatie: centrale bibliotheek, plein 1e etage
tusen 12:00 en 15:00 uur
Oudegracht 167
3511AL  Utrecht

Toegang is gratis

Digiwijs 3.0 heeft plek voor docent-vrijwilligers

Wil je Utrechters leren computeren?

Met die vraag start Digiwijs3.0 de komende weken een werving in de stad. Jaarlijks melden honderden inwoners zich bij Digiwijs 3.0 met de wens om te leren computeren. Zodat ze minder afhankelijk worden van hun omgeving in het regelen van hun zaken. Maar ook sociaal bieden de computeractiviteiten door het samen doen en de aanspraak veel voordelen.

Digiwijs 3.0 zoekt nu Utrechters die al deze mede-bewoners willen helpen. Lees er in de flyer meer over. Of meld je direct aan: digiwijs@wij30.nl

Donkere dagen programma WIJ a/d Werf

WIJ a/d Werf bruist tijdens de donkere dagen…

Wk 44   vrijdag 3 november 13.30 tot 16.00, soep en muziek voor allen.

Wk 45   maandag 6 november 14.00-16.00, creatieve workshop in de zeepfabriek

Wk 46   17 november 13.30-16.00, appelmoes maken.

Wk 47   zaterdag 25 nov, Opening expositie 5e seizoen van ons kunstwerk in Amsterdam

Wk 48   dinsdag 28 nov creatieve workshop tinnen figuurtje maken

Wk 49    maandag 4 dec 13.30-16.00, Sinterklaasfeest

Wk 50   dinsdag 12 dec 8.00 tot 16.30, kerstkledingverkoop

donderdag 14 dec 8.00 tot 16.30, kerstkransjes bakken

Wk 51    vrijdag 22 dec 13.30-16.00, kerstfeest

Wk 52    vrijdag 29 dec 11.00-16.00, Oliebollen bakken

Wk 1      dinsdag 13.30-16.00, Nieuwjaarsconcert/receptie

Wk 2     maandag 8 jan 13.30-16.00, Snert

Wk 3     vrijdag 19 jan 14.00-16.00, Feestelijke opening van expositie Joe Bowe met snack en drankje.