WIJ 3.0 en Jellinek in drieluik

Jellinek biedt mensen met verslavingsproblemen een klinische behandeling (behandeling met opname in de kliniek). Als onderdeel bezoeken zij voor activering de locaties van WIJ 3.0 op de Nijverheidsweg in Nieuwegein en de Maliegilde in Utrecht. Daarnaast kunnen zij contact hebben met trajectbegeleider Jort La Brijn van WIJ 3.0 voor begeleiding naar dagbesteding na de klinische behandeling.

Op beide locaties kunnen cliënten creatief bezig zijn met tekenen, schilderen, of het spelen van een spelletje. Of ze gaan aan de slag in een van de werkplaatsen. Het geeft cliënten rust om even in een andere omgeving dan de kliniek te zijn en ze ervaren dit als een prettige afleiding.

De behandeling doet cliënten goed, velen voelen zich na een paar weken, na eerst een detox te hebben gehad, al een stuk beter en maken toekomstplannen. Het voelt echt als een nieuwe start. In de behandeling van 8 weken hebben cliënten vaardigheidstraining, het omgaan met verslaving en het leren aangeven van grenzen.

Jort La Brijn is trajectbegeleider bij WIJ 3.0. Hij werkt verschillende dagdelen in de week bij de Jellinek kliniek in het Sint Antonius Ziekenhuis. Het doel is om cliënten toe te leiden naar een dagbesteding na hun behandeling. Bijvoorbeeld: beschut werk, vrijwilligerswerk of (hervatting) van betaald werk.

De samenwerking van WIJ 3.0 met Jellinek startte in juli 2019, met als doel beter aan te sluiten op de vraag naar activering tijdens en na een behandeling en hierin ondersteuning te bieden. Jort gaat in gesprek met cliënten om een activeringsplan te maken.

De centrale vraag in het activeringsplan: wat ga je doen na de behandeling? In het activeringsplan wordt samen met de cliënt gekeken wat voor hen belangrijke activiteiten zijn. Soms zijn verwachtingen van familie te hoog om bijvoorbeeld direct naar betaald werk te gaan; voor sommige cliënten is dat te snel.

Als blijkt dat er na de klinische behandeling een vervolg hulpvraag is worden cliënten verwezen voor trajecten bij hun gemeenten of het UWV. Als cliënten in (de omgeving van) Utrecht wonen kan er ook gekeken worden naar locaties van WIJ 3.0, bijvoorbeeld bij interesse in lassen om een lasdiploma te halen via de Metaalwerkplaats of bij interesse in ICT op de locatie de Stadsbrug.

Tekst: Kevin van den IJssel

Foto’s: Gerbrand Langenberg

Kwastendag gaat door

Utrechters en Nieuwegeiners zonder baan, kunnen op donderdag 10 september 2020 tijdens de Utrechtse ‘Kwastendag’ kennismaken met het schildersvak. Onderhoudspartners van Mitros geven op deze doedag les in o.a. schuren, houtreparatie, schilderen en werken op een steiger. Zo kunnen geïnteresseerde werkzoekenden, onder wie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ervaren hoe het is om aan de slag te gaan als onderhoudsschilder.

De ‘Kwastendag’ wordt voor de tweede keer in Utrecht georganiseerd. Vorig jaar hebben vijf werkzoekenden een baan gekregen bij een van de onderhoudspartners van Mitros. De ‘Kwastendag’ is bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen aan een opleiding en een vaste baan. “In tijden van economische voorspoed hebben veel mensen werk, maar niet iedereen lukt het om weer aan de slag te gaan. Deze groep mensen ervaart soms een grote afstand tot de arbeidsmarkt en heeft een extra duwtje in de rug nodig, daar dragen we met dit initiatief aan bij”, aldus inkoper Ron Sierink van Mitros.

De ‘Kwastendag’ is de aftrap van het (om)scholingstraject ‘Je Leven In De Verf’. Na de doedag kunnen 7 kandidaten die enthousiast en geschikt zijn over het schildersvak, meedoen aan dit leerwerktraject. Tijdens het traject, begeleid door Stichting Nelis en WIJ 3.0, leren werkzoekenden de basisbeginselen van het vak onderhoudsschilder. De kandidaten volgen theorielessen en gaan tenminste 3 dagen per week de steigers op bij Wits Utrecht, Rutges Vernieuwt, Talen Vastgoedonderhoud, SW Vastgoedverbetering of Hagemans Vastgoedonderhoud B.V. De kandidaten die het opleidingstraject succesvol afronden, krijgen een betaalde baan aangeboden.

Aanmelden Kwastendag

Aanmelden voor de ‘Kwastendag’ kan bij WIJ 3.0 via: kwastendag@wij30.nl. Werkzoekenden uit Utrecht of Nieuwegein kunnen zichzelf aanmelden, maar ook jobcoaches, ouders, begeleiders of bijvoorbeeld docenten kunnen kandidaten aandragen. Meer informatie is hier te vinden.

Coronatijd in de Strooij

Hoe verliep de coronatijd? De Strooij ging als snel weer open

De meeste activiteiten en cursussen in Utrecht zijn sinds de coronamaatregelen nog niet (helemaal) opgestart of open, gelukkig is de locatie De Strooij wèl open. Hoe is het met de deelnemers en het personeel van De Strooij verlopen afgelopen maanden?

Werkbegeleiders Willem en Eline vertellen: ‘We zijn gelukkig niet heel lang dicht geweest. De eerste paar weken dat de Coronacrisis begon waren we wel dicht maar eigenlijk zijn we best snel weer langzaam opgestart en konden deelnemers weer naar De Strooij komen. Op gepaste afstand natuurlijk.’ Willem: ‘Het is nu alleen minder vrijblijvend dan voordat de Coronacrisis begon. Eerst konden mensen gewoon langskomen voor een praatje of een kopje koffie maar nu maken we roosters. Zo weten we hoeveel mensen er aanwezig zijn en of er misschien toch nog wel meer mensen kunnen komen naar De Strooij. We zitten nu eenmaal met de verplichte anderhalve meter afstand en dat betekent dat we dat goed moeten inpassen op de locatie.’

‘En mensen hebben nu ook wat meer verantwoordelijkheid dan voorheen’, vult Eline aan: ‘er zijn wat kleine puntjes ter verbetering maar eigenlijk gaat het heel goed’.

Welke activiteiten zijn er nu open? Willem: ‘Het naaiatelier Naald&Draad is weer open, schoonmaak- en receptieactiviteiten, maar ook creatieve activiteiten zoals tekenen en schilderen of werken met hout. Ook computerlessen kunnen weer worden gevolgd. Die geven ze zelf of via Digiwijs 3.0. Eline: ‘Alleen de gezamenlijke lunch organiseren we (nog) niet, dan is de anderhalve meter toch lastig te handhaven.’

Bron: Jekuntmeer.nl

Thuis actief

Thuis actief: WIJ 3.0 maakt het mogelijk

Het gedwongen thuis zitten is voor veel mensen een zware last. Voor onze cliënten maar ook voor ieder ander heeft WIJ 3.0 een selectie gemaakt van uiteenlopende activiteiten om thuis te doen. Voor deze activiteiten is geregeld een computer en internet nodig, maar er zijn ook activiteiten waarbij dat niet nodig is.

Hulp

Cliënten van WIJ 3.0 krijgen bij het uitvoeren van de activiteiten ondersteuning door hun begeleiders. Met hen samen kan de instructie worden verduidelijkt, kan de ervaring besproken worden en het resultaat gedeeld. Daarnaast helpen we waar nodig en mogelijk om cliënten te voorzien van de materialen die nodig zijn om een activiteit uit te voeren.

Zelf aan de slag

Nieuwsgierig of er een activiteit voor jou bij zit? Kijk op deze pagina.

Of download het boekwerkje waar de meeste activiteiten in zijn opgenomen.

Mondkapjes in wording

De Stadsbrug, en locatie van WIJ 3.0, fungeert de komende weken als noodopvang voor mensen zonder dak of woning in Utrecht. We willen iedereen zo goed mogelijk beschermen tegen het covid-19 virus. Daarom worden er in het atelier Naald & Draad mondkapjes gemaakt.

Activiteiten opgeschort

Activiteiten opgeschort

WIJ 3.0 heeft tijdelijk een groot deel van haar locatiegebonden activiteiten opgeschort. Dit betekent dat er tijdelijk geen dagactiviteiten zijn, geen cursussen Digiwijs 3.0 en geen gesprekken met klanten van Trajectbegeleiding op locaties plaatsvinden. We doen dit omdat we onze medewerkers en cliënten zo veel mogelijk willen beschermen tegen het corona-virus.   

De stopzetting van de activiteiten duurt in ieder geval tot en met 6 april.

Voor alle verwijzers en cliënten is er op telefoonnummer 06-46 88 21 64 actuele info beschikbaar over de opschorting van activiteiten. Ook zal dagelijks actuele info te vinden zijn op onze website: wij30.nl/corona-info/

Al onze begeleiders werken door en zijn telefonisch bereikbaar voor de deelnemers. Zij zullen zelf ook geregeld de komende weken telefonisch contact zoeken met deelnemers. 

Het aanmelden van nieuwe deelnemers voor dagactiviteiten en van nieuwe klanten voor Trajectbegeleiding blijft mogelijk. We zullen de nieuwe aanmeldingen eerst telefonisch benaderen. Afspraken zullen daarna plaatsvinden als dit binnen het landelijk beleid weer is toegestaan. Mocht deze mededeling u vragen geven, dan kunt u die via communicatie@wij30.nl of via ondergetekende stellen.​​​

Kwastendag

Gezocht: leerling onderhoudsschilders, 24 – 38 uur

Kom je uit Utrecht of Nieuwegein, heb je een rijbewijs (wellicht zelfs BE) en ben je op zoek naar een topbaan? Wij zoeken leerling onderhoudsschilders vanaf 18 jaar. Als onderhoudsschilder werk je in een team en ga je aan de slag met het schilderen van huizen.

Ben je veel ouder dan 18 jaar? Dat is geen bezwaar!
Heb je nog geen ervaring? Geen probleem. We gaan het je leren!

Je bent van harte welkom voor op de Kwastendag in Utrecht: Gageldijk 180 (beroepentuin). Op deze doedag kan je ontdekken of het schildersvak wat voor jou is. Ook vertellen instructeurs over het materiaal, de technieken en producten. 

Wil je meedoen aan de Kwastendag? Meld je aan via: kwastendag@wij30.nl.

Als je na deze doedag enthousiast bent en ook geschikt blijkt voor het schildersvak, dan kun je je inschrijven voor een leerwerktraject. Je gaat 3 maanden leren en werken. De echte toppers kunnen daarna aan de slag als onderhoudsschilder.

Wij zoeken iemand op onze steiger, die:

  • Houdt van afwisselend werk en weet van aanpakken;
  • Graag buiten aan het werk is, weer of geen weer;
  • Woont in Utrecht of Nieuwegein.

We verwachten dat jij gaat voor kwaliteit. Je vindt het leuk om projecten netjes en binnen te tijd af te ronden. Dat hoeft niet super snel, maar wel heel goed. Daarnaast vind je het belangrijk om goed met je collega’s te praten en samen te werken. Ook heb je in het werk contact met klanten. Natuurlijk doe jij dit allemaal met een glimlach op je gezicht.

Het zou mooi zijn als:

  • Je een rijbewijs hebt (BE is geweldig);
  • Je twee rechterhanden hebt en graag klust;
  • Je een VOG (verklaring omtrent gedrag) kunt krijgen;

Ben je heel enthousiast? Dan zoeken wij jou, ook als je de bovenstaande punten niet met ‘Ja’ kunt beantwoorden.

Wij bieden jou:

  • Goede arbeidsvoorwaarden conform CAO;
  • De mogelijkheid om diploma’s te halen, bijvoorbeeld voor het herstellen van hout (Repair Care);
  • Werken in een gezellig team;
  • Kansen om veel te leren.

Wil je meedoen aan de Kwastendag? Meld je aan via: kwastendag@wij30.nl.

(Om)scholingstraject: Je leven in de verf

De Kwastendag is de aftrap van het (om)scholingstraject ‘Je Leven In De Verf’. Met dit traject leiden we je in 3 maanden op tot onderhoudsschilder. Je werkt minimaal 24 uur per week mee met een werkploeg en krijgt 1 dag per week praktische les in bijvoorbeeld schilder- en schuurtechnieken of hoe je een steiger opbouwt.

Na deze 3 maanden krijg jij, als je een goede schilder bent geworden, een contract voor minstens een half jaar. Je gaat aan de slag bij een van de onderhoudsbedrijven van Mitros. Dat zijn: Wits Utrecht, Rutges Vernieuwt, Talen Vastgoedonderhoud, SW Vastgoedverbetering en Hagemans Vastgoedonderhoud B.V.  

Aanmelden voor de Kwastendag

Herken jij jezelf en wil jij aan de slag als onderhoudsschilder? Meld je dan aan voor de Kwastendag.
Datum: donderdagmiddag 10 september, start: 12.30 uur.
Locatie: Gageldijk 180 (beroepentuin)
Mail naar: kwastendag@wij30.nl.