Wethouder Diepeveen maakt zich sterk voor digiTale eigen kracht

Onlangs reikte wijkwethouder Overvecht, Kees Diepeveen, certificaten uit aan cursisten van Digiwijs 3.0. De cursisten hadden de hele cursus van 10 weken afgemaakt en bewezen hun vaardigheid met computeren te hebben verbeterd.

Voordat de certificaten door de wethouder overhandigd werden ging hij in op een appèl van verschillende digitaal- en taalpartners in de wijk. Zij maken zich zorgen over het aanbod van digitaal- en taaltrainingen vanaf volgend jaar. Het Ambitiedocument Samen voor Overvecht negeert deze onmisbare bouwsteen om van Overvecht een meer sociaal inclusieve wijk te maken en bewoners die het nodig hebben meer kans te bieden om zelfredzamer te worden.

In reactie op dit appèl stelde wethouder Diepeveen dat hij de zorgen wilde wegnemen: de gemeente wil blijvend de extra inzet op aanbod voor bewoners om digitaal en in taal sterker te worden blijven steunen.

Inmiddels hebben Digiwijs 3.0, Taal doet Meer, de Bibliotheek en DOCK als digiTaalalliantie hun activiteiten voor komend jaar bij de gemeente bekend gemaakt. In het najaar wordt duidelijk waar de toezegging van de wethouder toe leidt en welke extra aanbod in 2020 mogelijk is.

werken aan mijn toekomst

“Toen ik de knop eenmaal had omgezet, was het niet zo moeilijk. Ik voel me goed en kan weer bouwen aan mijn toekomst.“

Alex (29) is kandidaat bij Springplank 030. Dit is een pilot van de Tussenvoorziening, WIJ 3.0 en het Eindhovense bedrijf Springplank. Hiermee willen we mensen zonder werk en woning versneld aan betaald werk en woonruimte helpen. In april zijn de eerste zes kandidaten gestart.

Het is leuk om weer aan het werk te zijn
“Het is heel snel gegaan. Eind april ben ik begonnen bij Springplank 030. Na twee weken kon ik aan de slag bij Landhuis in de Stad, een restaurant in Utrecht”, vertelt Alex enthousiast. “Ik heb daar één proefdag gedraaid, daarna kreeg ik een jaarcontract. Het is leuk om weer aan het werk te zijn! Maar het belangrijkste is dat mijn input wordt gewaardeerd. Eerder werkte ik op plekken waar ik recepten tot de letter moest volgen. Mijn input werd gehoord, maar er werd niets mee gedaan.”

Mijn sombere periode
“Voordat ik bij Springplank 030 begon, was ik dakloos. Ik zat al een tijdje niet lekker in mijn vel, ik noem het mijn sombere periode”, zegt Alex. “Nadat ik zes jaar in het buitenland had gewoond en gewerkt, kwam ik weer terug in Nederland. Ook hier voelde ik me niet happy. Ik stopte met werken en betaalde geen huur meer. Uiteindelijk raakte ik mijn kamer kwijt en kwam ik bij de NoiZ (nachtopvang) terecht. Daar hoorde ik over Springplank.”

Alex woont samen met vijf andere kandidaten aan Springplank 030 in het gastenverblijf van ’t Groene Sticht. “Dat bevalt me goed. Ik woon samen met anderen, maar heb wel mijn eigen plek. Iedereen zit in een soortgelijke situatie, daar praten we met elkaar over. Ook wensen we elkaar succes. Inmiddels voel ik me weer goed en kan ik de juiste stappen nemen. Ik ben ook heel tevreden over de begeleiding van Ira. Zij heeft mij vanaf de eerste kennismaking duidelijk gemaakt dat ik bij haar terecht kan met vragen of problemen.”

Bouwen aan mijn toekomst
Alex vervolgt: “Wat ik mensen aanraad die schulden hebben en niet lekker in hun vel zitten: praat er met iemand over en zorg dat je hulp krijgt. Daar heb ik zelf mee gewacht tot ik op straat stond en hoge schulden had. Mensen kunnen je handvatten aanreiken, maar je moet er zélf wat mee doen. Nadat ik bij de NoiZ kwam, was het voor mij niet zo moeilijk meer om die knop om te zetten. Ik wilde daar weg en mijzelf helpen. Nu kan ik weer bouwen aan mijn toekomst.”

Alex wil liever niet op de foto. Niet iedereen in zijn omgeving weet dat hij in deze situatie zit.

10 juli 2019

WIJ 3.0 zeer verheugd over opdrachten gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht heeft op meerdere aanbestedingen in het sociaal domein werk gegund aan WIJ 3.0. De komende jaren zullen we actief zijn in de arbeidsmatige activering, de individuele begeleiding en de dagbegeleiding Ouderen. Binnen de arbeidsmatige activering heeft WIJ 3.0 veel ervaring en ook veel ambitie om kansrijke deelnemers meer ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Bij de Individuele begeleiding leggen we de nadruk op de relatie met activering. Voor de dagbegeleiding Ouderen telt ons specialisme in GGZ-problematiek en de groep ouderen die specifiek hier mee te maken hebben.

WIJ 3.0 is zeer ingenomen met de opdrachten. Het betekent dat veel bestaande activiteiten voortgezet kunnen worden. Dat biedt medewerkers en deelnemers zekerheid en een basis om te groeien. De gunningen betekenen eveneens dat WIJ 3.0 haar dienstverlening kan verbreden en meer toegerust is om bewoners die het zonder hulp niet redden kan steunen in hun maatschappelijk herstel.

De opdrachten starten op 1 januari 2020.

Wegwijzer gezocht

Wij zij op zoek naar Wegwijzer Bibliotheek Leidsche Rijn

Vind je het leuk om anderen te adviseren? Ze te helpen een keus te maken die bij hen past en waarmee ze tevreden zijn? dan is Wegwijzer misschien iets voor jou. In Leidsche Rijn zoeken we zo een adviseur die bewoners kan helpen met hun vragen over hoe ze kunnen leren computeren of taalvaardiger kunnen worden.

Interesse?

Je kunt hier de hele vacature lezen!

“Eén keer per week ben ik twee uur aanwezig in de Bibliotheek om laaggeletterden informatie te geven over het aanbod van Nederlandse taallessen in Utrecht en cursussen digitale vaardigheid. Samen met iemand die een barrière voor de Nederlandse taal ervaart bekijk ik welke taalles deze persoon nodig heeft. Waar mogelijk slaan wij gelijk spijkers met koppen en regel ik direct een inschrijving bij een taalschool of bel ik voor meer informatie. Vaak zit achter de wens om de Nederlandse taal te leren een andere behoefte.  In de bibliotheek zit ik aan een ‘adviestafel’ waar geïnteresseerden zich voor meer informatie kunnen melden. Ben ik op dat moment in gesprek dan kan iemand in onze ‘wachtkamer’ wachten.” 
Ellen, Wegwijzer taalaanbod Utrecht.

Samen voor Overvecht, ook in taal en digitaal

Vandaag heeft de digiTaalalliantie Overvecht een oproep gedaan aan de gemeenteraad en wethouder Diepeveen om ervoor te zorgen dat met Samen voor Overvecht de aandacht voor taal en digitaal niet verdwijnt. Het Ambitiedocument Samen voor Overvecht dat door de gemeente is opgesteld als vervolg op de Versnelling toont een grote lacune als het gaat om het leren van taal en digitale vaardigheden. Met de Versnelling is extra geld vrijgemaakt en dit heeft de nodige resultaten gehad, zo toont een infographic. Het is niet in lijn met de doelen van Samen voor Overvecht om nu met deze inzet te stoppen, zo stellen de alliantiepartijen DOCK, de Bibliotheek, Digiwijs 3.0 en Taal doet Meer.

Het bereik op de verschillende aangeboden activiteiten
Het aanbod dat door de Versnelling mogelijk werd
De inzet en betrokkenheid van velen tbv. het aanbod

Metaalwerkplaats onder spanning

Grote spanning op de WIJ 3.0 metaalwerkplaats aan de Demkaweg: op 29 mei was de heer Knoop van het NIL Nederlands instituut voor lassen te gast voor het afnemen van het praktijkexamen lassen, niveau 1. Dat betekende een spannend moment voor 8 kandidaten. Zij moesten een werkstuk lassen en zo et bewijs leveren van alles wat ze de afgelopen maanden bij de metaalwerkplaats hadden geleerd. Groot was de blijdschap toen aan het einde van de dag iedereen een voldoende kreeg voor het examenwerkstuk. Blijdschap was er. Maar ook is nog steeds wat spanning, want nu is het nog wachten op de uitslag van het theorie-examen.

Dhr Knoop bestudeert de werkstukken
Het theorie-examen in volle gang!