WIJ 3.0 Weggeefwinkel – Lunetten
In Lunetten biedt WIJ 3.0 dagondersteuning voor oudere bewoners (> 55-60). We doen dat met meerdere activiteiten: een koffietafel, een weggeefwinkel, pluktuin en creatieve activiteiten. In 2021 is vanuit bewoners in de wijk het initiatief genomen en sindsdien is het uitgegroeid tot een goedlopende en onmisbare ontmoetingsplek waar ouderen komen voor de dagondersteuning en bewoners binnenlopen voor de Weggeefwinkel.
Openingstijden
De Weggeefwinkel is elke dinsdag en donderdag geopend van 09.00 tot 13.00 uur.
De dagondersteuning is er op dezelfde dagen tussen 09.00 en 13.00 uur.
Activiteiten
De Koffietafel staat centraal in de ruimte en is daarmee de plek om elkaar te ontmoeten. De Koffietafel is er voor gesprekken met elkaar en voor het geven van informatie. De gesprekken zijn spontaan en ongeorganiseerd, maar regelmatig ook centraal als er een onderwerp is dat iedereen aangaat. De begeleider van WIJ 3.0 heeft hierbij de mogelijkheid om deelnemers informatie te geven. De Koffietafel is vrijblijvend en verplicht bezoekers tot niets, maar er ligt altijd een uitnodiging om mee te doen met activiteiten.
De Koffietafel is ook de plek waar we ouderen verschillende creatieve activiteiten aanbieden, waarbij iedereen kennis kan maken met diverse vaardigheden. Denk hierbij aan tekenen en schilderen, handwerken, sieraden maken en (denk/concentraties) spelletjes.
Weggeefwinkel
De Weggeefwinkel is laagdrempelig. Je brengt iets mee dat je niet meer gebruikt, je haalt iets op wat je nodig hebt maar niet kan betalen. Deze wisselwerking draagt bij aan een meer duurzame economie.
De winkel biedt de ouderen simpele klusjes zoals kleding ordenen en vouwen. De winkel zorgt eveneens voor ontmoetingen tussen ouderen en winkelbezoekers uit de wijk.
De Pluktuin buiten bestaat uit meerdere plantenbakken met ‘eetbare planten’ zoals bessen, aardbeien en ander klein fruit. Het onderhoud van de planten levert mooie, eenvoudige werkzaamheden.
Begeleiding
De dagondersteuning is er voor oudere bewoners (> 55-60 jaar) die een kwetsbaarheid hebben vanwege ggz-problematiek, al dan niet in samenhang met andere problemen rond gezondheid, sociale situatie of geld. Ouderen die nieuw zijn nemen we apart voor een korte kennismaking en toelichting. Doel hiervan is dat er snel een thuisgevoel ontstaat en duidelijk is waar de behoefte van de oudere ligt in relatie tot ons aanbod.