Even beeldbellen met je familie die in een ander land woont, solliciteren naar een nieuwe baan, aanvragen doen bij de gemeente: het is bijna niet mogelijk als je geen internet hebt. Toch ervaart Colette van Duin, projectleider van Digiwijs 3.0, dagelijks dat er mensen zijn die moeite hebben om online mee te komen: “De groep mensen die geen internet heeft, leeft soms heel geïsoleerd.”
Digiwijs 3.0 is een project van WIJ 3.0. Deze activeringsorganisatie helpt mensen in de regio Utrecht om diploma’s te halen en passend werk te vinden. Via Digiwijs biedt WIJ 3.0 trainingen aan om mensen te helpen online hun weg te vinden. Dat varieert van het leren hoe een laptop of PC werkt tot veilig internetten.
Eerste levensbehoefte
Hoewel internet voor veel mensen niet meer uit het leven weg te denken is, zijn er in Nederland nog altijd mensen zonder vaste internetverbinding. Colette: “Uit onderzoek blijkt dat 3% van de Nederlanders thuis geen internetaansluiting heeft. Onder kwetsbare groepen is dat zelfs 8%. Voor hen is een abonnement vaak te duur. Met het Digitaal Meedoen Pakket hoop ik dat we deze mensen kunnen helpen om zich digitaal aan te sluiten.”
Het Digitaal Meedoen Pakket voorziet financieel kwetsbare huishoudens van internet, een apparaat en begeleiding. Hoewel de behoefte groot is, blijken de juiste kandidaten in de praktijk lastiger te vinden dan verwacht. Colette vertelt: “De flyers en folders die we hebben uitgedeeld, geven nog niet de reactie die we hoopten. Ook onder onze cursisten valt de respons tegen. Ze zitten weliswaar vaak in de financieel kwetsbare groep, internet is voor hen een eerste levensbehoefte. En dus sluiten ze een abonnement af, ook al is het eigenlijk te duur.”
Uiteraard geeft Digiwijs niet zomaar op. Colette vervolgt: “Binnenkort starten we met spreekuren in de Voedselbank. Hier komt de doelgroep voor het Digitaal Meedoen Pakket zeker langs. Ook wil ik gaan samenwerken met de Armoedecoalitie Utrecht en de Buurtteams. En ik hoop dat we via via nieuwe mensen gaan bereiken. Als je buurvrouw immers zegt hoe fijn het is om internet en een laptop te krijgen, ben je zelf ook sneller geneigd om even binnen te lopen.”
Eerste kandidaten gevonden
Ondanks deze hobbels heeft Colette inmiddels wel de eerste contracten getekend. Ze vertelt: “Eén van de deelnemers is een alleenwonende man. Halverwege de vijftig, zonder betaald werk maar met veel creativiteit. Hij houdt zich bezig met schilderen, tekenen en geeft de planten op onze locatie aan het Ghanaplein water. Een andere deelnemer is een dame van 75 die in het Burgerpanel zit. Allebei gaan ze via het Digitaal Meedoen Pakket hun eerste stappen zetten in de online wereld.”
Bij het aansluiten van de contracten bleek meteen hoe vanzelfsprekend we het als samenleving vinden om digitaal te zijn. Ze vertelt: “De provider gaf aan het contract via e-mail te versturen. Maar deze kandidaat had nog geen mailadres. Dit legt meteen bloot waarom de digitale kloof steeds groter wordt: zelfs om internet aan te vragen, heb je internet nodig. In dit geval hebben wij het natuurlijk opgelost, maar hoe doen mensen dat die onze hulp niet weten te vinden?”
Compleet pakket
Een groot pluspunt van het Digitaal Meedoen Pakket vindt Colette de complete aanpak ervan. Ze vertelt: “Natuurlijk, internet is belangrijk. Maar je hebt ook een laptop nodig. En lessen hoe je daarmee omgaat. In het Digitaal Meedoen Pakket krijg je dat allemaal. Het is belangrijk om het op deze manier aan te bieden, want alleen dan zorg je ervoor dat mensen ook echt digitaal de weg gaan vinden.”
Sociaal abonnement
Ondanks de goede initiatieven, vreest Colette dat het nog jaren kan duren voor iedereen aangehaakt is. Ze legt uit: “De mensen die niet digitaal zijn, blijven soms volledig buiten beeld. Bijvoorbeeld door extreme armoede of omdat ze heel geïsoleerd leven. Ook heerst er angst rond digitalisering. Zo besloot één kandidaat om niet deel te nemen aan de pilot. Hij was bang dat er dingen zouden gebeuren waar hij geen controle over had.”
Voor de toekomst hoopt de projectcoördinator van Digiwijs dat steeds ze meer mensen aan een betaalbaar abonnement kan helpen. Ze sluit af: “Ik zie voor me dat we een sociaal abonnement beschikbaar maken, waarbij mensen met een U-pas – de stadspas van Utrecht – voordelig internet en een laptop krijgen, en bij ons lessen kunnen volgen. Als het lukt om dat voor elkaar te krijgen, ontstaat daar ongetwijfeld een enorme run op.”
Aanmelden voor het Digitaal Meedoen pakket kan door dit formulier van Digiwijs uit te printen en in te vullen of via de website van de Alliantie Digitaal Meedoen.
Interview door Alliantie Digitaal Samenleven, eerst gepubliceerd op 13 december 2023.
Foto bovenaan door Freepik