UP! Upcycle-dag 14 maart op het Hof van Cartesius tijdens Week van de Circulaire Economie

Je bekijkt nu UP! Upcycle-dag 14 maart op het Hof van Cartesius tijdens Week van de Circulaire Economie

Dit jaar opent UP! – het eerste upcyclecentrum van Utrecht, gelegen in het Utrechtse Werkspoorkwartier op het Hof van Cartesius. Het UP! Upcyclecentrum is een plek waar meubels, hout en andere materialen geupcycled en gerepareerd worden. Bij UP! kun je de circulaire economie beleven en leren. Bewoners kunnen er terecht en Utrechtse circulaire ondernemers komen er samen.

Ben jij geïnteresseerd in de nieuwe plannen voor upcycling in de Gemeente Utrecht? Kom dan naar de UP! Upcycle-dag op donderdag 14 maart tijdens de Week van de Circulaire Economie voor een sneakpreview van de plannen. Locatie is het Hof van Cartesius aan de Vlampijpstraat in Utrecht.

Activiteiten

In de ochtend houden we een exclusieve sessie voor geïnteresseerden in het UP! Upcyclecentrum: circulaire ondernemers, makers en initiatieven die ruimte en/of circulaire materialen en producten zoeken of aanbieden.

In de middag kan je zelf aan de slag en upcycling leren tijdens één van de circulaire workshops: met Buurman Utrecht (hout), Meublowski (meubels), Acid Solder Club (supported DIY elektronica) of met Fellow (leer). Of kom naar de Repair Café Special waar vrijwilligers van de Utrechtse Repair Cafés samen elektronica en spullen repareren.

Over UP!

UP! is een initiatief van de Gemeente Utrecht, Het Hof van Cartesius, Buurman Utrecht, Emmaus Haarzuilens, WIJ 3.0 in samenwerking met vele partners en ondernemers. WIJ 3.0 is betrokken om mogelijk een bijdrage te leveren op het gebied van trajectbegeleiding en jobcoaching en zo mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of een psychische kwetsbaarheid een kans te bieden.

De locatie van UP! is niet zomaar gekozen. Het Hof van Cartesius is de enige nieuw gebouwde ontmoetings- en werkplaats in Nederland die voor 90% is gebouwd met reststromen. Gerealiseerd voor en door duurzame en creatieve ondernemers die de circulaire economie willen realiseren. Het Hof van Cartesius richt zich op mensen die de circulaire economie een volgende stap vooruit willen helpen.

Informatie

Wanneer: donderdag 14 maart van 10.00 – 17.00 uur
Waar: Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 84-94 in Utrecht
Aanmelden voor de workshops kan via dit formulier. Aantal deelnemers is beperkt, dus wees er snel bij.
Aanmelden voor de UP! ondernemerssessie kan via dit aanmeldformulier.

Ochtendprogramma:

Circulair ondernemen doe je met UP! Upcyclecentrum

Tijd: 10:00 – 12:00 uur
Waar: Loods op het Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 94 in Utrecht

Het eerste upcyclecentrum van Utrecht opent later dit jaar op het Hof van Cartesius. We nemen deelnemers mee in de plannen en stand van zaken. Ook gaan we actief in gesprek om te onderzoeken hoe jij als bedrijf, organisatie of individu kan meedoen aan (de ontwikkeling van) het upcyclecentrum.

  • Zoek jij circulaire materialen zoals hout, meubels, of elektronica voor jouw circulaire onderneming?
  • Ben je circulaire ondernemer en op zoek naar een vaste of flexibele ruimtes (werkplaatsen, atelierruimtes, workshop ruimtes)?
  • Heb jij toffe circulaire producten in de verkoop en wil je je aansluiten bij onze community voor meer zichtbaarheid en verkoop?
  • Heb jij reststromen die goed geupcycled kunnen worden door UP!?
  • Wil je investeren, meedenken, meewerken of bijdragen aan het eerste Utrechtse Upcyclecentrum?

Aanmelden voor de UP! ondernemerssessie kan via dit aanmeldformulier.

Middagprogramma

Sneakpreview workshops: upcyclen leer je bij UP! Upcyclecentrum

Doe mee met een van de workshops en ga zelf aan de slag met upcyclen. Met Buurman Utrecht, Meublowski, Fellow, Acid Solder Club en de grote Repair Café Special!

Meld je hier aan voor 1 of meer van de workshops.

Workshop Upcyclen hout met Buurman Utrecht: Maak het zelf met Hout

Tijd: 13:00 – 15:00 uur
Waar: Werkplaats Buurman Utrecht – op het Hof van Cartesius: Vlampijpstraat 84

In 2 uur leer je welke verschillende houtsoorten zijn, waar je rekening mee moet houden met toepassing van deze houtsoorten en een introductie van gereedschappen die nodig zijn om hout weer toe te passen in nieuwe producten. Tijdens de cursussen en workshops van Buurman kan je op een later moment zelf aan de slag met hout geoogst uit de stad en leer je zelf vanuit het principe Material Driven Design een meubel voor in huis te maken.

Workshop Upcyclen meubels met Meublowski: Inkijkje stofferen van meubels

Tijd: 13:00 – 15:00 uur
Waar: atelier Meublowski, Vlampijpstraat 94 (2/C) in Utrecht

Tijdens deze korte workshop bij Meublowski krijg je een inkijkje in het stofferen van meubels. Je krijgt uitleg over de gereedschappen en machines die gebruikt worden en natuurlijk ga je daarna zelf aan de slag. Je werkt in tweetallen en kan kiezen uit verschillende meubels om aan te werken. Zo staan er twee buizenframestoelen en een paar krukjes die een make-over verdienen. Je gaat demonteren, meten, polyether snijden, stof knippen en werken met de tacker.

Workshop Upcyclen leer met Fellow: maak kennis met het leerambacht en maak een tasje

Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Vrije inloop (workshop duurt ± 30 – 45 min)
Waar: Werkplaats Fellow, Spoorpaviljoen 1e etage, Vlampijpstraat 84 in Utrecht

Wil je kennismaken met het werken met leer en dit mooie ambacht? Kom gezellig binnen voor de workshop ‘mini tasje’ dat je zelf kan maken van het vele leer dat van meubels komt. Er is uit meerdere kleuren te kiezen. De workshop wordt doorlopend gegeven. Onder begeleiding van Lotte werk je met de spindel waar je het tasje mee in elkaar zet. Maximaal zes personen per workshop, geschikt voor volwassenen en kinderen boven de zeven jaar.

Repair Café Special

Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Waar: Loods op het Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 94 in Utrecht

Wist je dat Utrecht wel vijftien Repair Cafés rijk is? Tientallen vrijwilligers helpen jou met het repareren van kleine spullen zoals elektronica of speelgoed. Kom langs en geef jouw kapotte spullen een tweede leven. Leuk én leerzaam, een win-win. Aanmelden is niet nodig.

Workshop Upcyclen elektronica met Acid Solder Club: Basis kennis hergebruik van elektra

Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Waar: Boomtoren, Vlampijpstraat 84 in Utrecht

Acid Solder Club geeft tijdens de Week van de Circulaire Economie een sneak preview van haar workshopaanbod rondom hergebruik van elektra. In twee uur leer je herkennen welke basiselementen je vindt in alle huis-, tuin- en keukenapparatuur. Hoe kan je een en ander testen, wat is makkelijk te fixen en wat niet? Wil je altijd al eens de binnenkant van je Nespresso-apparaat bestuderen? Het kan veilig in deze sessie. Stel al je vragen over elektra aan Etta en misschien mag je ook nog iets solderen. Neem gerust je eigen tosti-ijzer, waterkoker of smoothiemixer mee.

Contact

Neem bij vragen over de UP! Upcycle-dag contact op met:

Sanderine van Odijk
sanderine@loopsofvalue.nl
06 39 47 09 33

Foto boven artikel: Buurman Utrecht op het Hof van Cartesius, een bouwmarkt en werkplaats voor hergebruik van materialen – door WIJ 3.0.