Waardevol werk: interview met leerwerkmeester Joost Mellink

Je bekijkt nu Waardevol werk: interview met leerwerkmeester Joost Mellink

Joost Mellink over zijn werk in de Circulaire Werkplaats

WIJ 3.0 gaat voor groei en ontwikkeling, elke dag weer. Rijst de vraag: hoe betekenisvol is het dagelijkse werk in de praktijk? Een serie interviews met medewerkers van WIJ 3.0 over de waarde van hun inzet voor de deelnemers, de samenleving én henzelf. In aflevering 1 vertelt Joost Mellink, leerwerkmeester bij de Circulaire Werkplaats in Hoograven over zijn werk.

“Als leerwerkmeester bij de Circulaire Werkplaats trek ik samen met de deelnemers van WIJ 3.0 op. Wij geven meubelstukken die normaal in de container belanden een tweede leven. Ik ben behoorlijk handig. Ik heb geen achtergrond in zorg en welzijn, want ik heb de kunstacademie gedaan. Als kunstenaar hield ik hier en daar exposities. Vervolgens heb ik voor een debatcentrum gewerkt, maar daar miste ik het gevoel dat wat ik deed ook belangrijk was voor andere mensen. Betekenisvol werk, inderdaad, en dat op een alledaags niveau. Dat vind ik hier, in de Circulaire Werkplaats die vorig jaar is opgezet door WIJ 3.0 en De Arm, Emmaus Haarzuilens en Emmaus Domstad.

Vastlopen en weer actief worden

Ik begeleid deelnemers aan de ene kant in praktische zin en leer ze bijvoorbeeld schilderen, schuren en andere kleine klus- en reparatiewerkzaamheden verrichten. Aan de andere kant help ik ze om weer aan de slag te kunnen en hun oude werkritme op te pakken. Het gaat vaak om mensen die tegen hun eigen grenzen zijn aangelopen en daardoor in hun vorige baan zijn vastgelopen. Het is een vrij gevarieerde en fijne groep mensen van pakweg tussen de 30 en 65 jaar. Gemiddeld zijn we met 10 tot 12 deelnemers. Het zijn mensen die weer actief willen zijn. Verder zitten er ook mensen tussen die een langer traject bij WIJ 3.0 volgen en dankzij dit werk nieuwe dingen kunnen leren en een betekenisvolle invulling aan hun dag willen geven.”

Joost Mellink (foto: Gerbrand Langenberg)

Betrokkenheid

“We werken sinds 1 juli volgens het concept van Louise Cohen. Zij is een ontwerper uit Leeuwarden, waar ze onder de naam ‘The Upcycle Collection‘ waardeloze producten weer waardevol maakt. Een designcollectie van ‘kringloop eenlingen’, zoals zij het noemt. Ook daar werken herintreders aan mee. Kenmerkend is dat we van verschillende kastjes, stoelen of banken één geheel maken, vaak met gebruik van felle kleuren als het verbindende element. Een gesamtkunstwerk? Ha, zo zou je het met veel goede wil kunnen noemen. Alle deelnemers werken in elk geval samen aan hetzelfde object. Dat maakt niet alleen dat ze leren samen te werken en dat er een groepsgevoel ontstaan, maar het vergroot ook de betrokkenheid bij het werk.

Wat ik leuk vind om te zien: het gaat over het opknappen van behapbare objecten, dus de deelnemers boeken snel resultaat en dat maakt ze trots. Een afgedankt kastje snel mooi maken, dat is hartstikke leuk natuurlijk. En het geeft voldoening, zowel bij de deelnemers als bij mij. Dat voedt ook de betrokkenheid bij het werk”

Eigen tempo

“Dit werk levert nog meer waarde op. Wat het meest in het oog springt: we zijn een circulaire werkplaats, dus we zijn sowieso op het gebied van duurzaamheid erg goed bezig. We maken van afval echt mooie objecten. Die gaan vervolgens naar kringloopwinkels of naar bedrijven en stichtingen. En verder: ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat het ons allemaal kan gebeuren dat je in je persoonlijke leven vastloopt, op wat voor manier dan ook. Bijvoorbeeld omdat je in je werkzame leven een bepaalde druk niet aankunt of omdat je niet op je plek bent. Ik vind het heel belangrijk dat er plekken zijn waar je dat opnieuw mag uitzoeken. Waar je fouten mag maken en waar het niet om efficiency en de allerhoogste opbrengst gaat. Waar je mag ervaren wat je eigen tempo is en van welk werk je enthousiast wordt. En dat daar dan ook mensen zijn die een beetje op je letten. Ik vind dat een heel belangrijke waarde van ons werk, die doorsijpelt naar de samenleving. Om een mooi voorbeeld te geven: mensen die eerst worstelden met hun perfectionisme, leren bij ons om dat een beetje los te laten. Ze zijn dan oprecht trots op wat ze gemaakt hebben.”

Tekst: Thijs Tomassen

Dit artikel verscheen eerst in magazine Wijzer (Winter 2020/2021), het magazine voor en door deelnemers van WIJ 3.0.