WIJ aan de Werf: een oase in de stad aan de Utrechtse Oudegracht

Je bekijkt nu WIJ aan de Werf: een oase in de stad aan de Utrechtse Oudegracht

De binnenstad van Utrecht staat bekend om haar werfkelders langs de grachten – ontstaan vanaf 1150 en uniek in de wereld als monumentaal erfgoed. In een van die werfkelders zit WIJ aan de Werf waar Cindy Prest op een snikhete nazomermiddag in september spreekt met activiteitenbegeleiders Yayuk en Rolinda. De gezellige werftuin nodigt uit om lekker neer te strijken met een goed boek en een drankje en in de werfkelder is het heerlijk koel en stil. Even weg van het stadse geroezemoes en de vochtige warmte buiten. Op deze unieke en huiselijke plek nemen Yayuk en Rolinda je mee in hun verhaal over wat de Werf zo speciaal maakt.

Stille kracht van de Werf

WIJ aan de Werf is een inlooplocatie waar iedereen welkom is voor een activiteit, koffie, lunch of gezelschap. De meeste bezoekers zijn mensen met een psychische kwetsbaarheid die tijdelijk rust of een luisterend oor nodig hebben voor meer stabiliteit in hun leven. Zij komen twee of drie keer per week en daarnaast is er is een vaste groep die dagelijks komt. Sommige deelnemers komen alleen voor een bepaalde activiteit en anderen af en toe voor een kop koffie. Iedereen kan hier zichzelf zijn en dat is de stille kracht van deze ondergrondse locatie!

Toen en nu

“Er is veel aanwas van Altrecht-cliënten die enthousiast gemaakt worden door deelnemers van de Werf. Ook heeft de Werf een vaste kern van deelnemers die elkaar kent vanaf het begin met oorsprong in De Boog – een pand hier vlakbij. Toen dat initiatief stopte, heeft de begeleidster de huidige locatie opgezet – destijds genaamd ’de kelder van Jolanda’. Dit heeft ze zes jaar in haar eentje gedraaid,” vertelt Yayuk.

Rolinda vult aan dat ook buurtteams en andere organisaties o.a. door de ‘wijksafari’ voor nieuwe deelnemers hebben gezorgd. “Ze komen niet alleen uit het centrum maar ook uit andere delen van de stad. En het mooie is: er is plek voor nog meer mensen.”

Jurick (links): “Ik vind het leuk om kaartjes te maken. Het geeft me rust.”
Stefan (rechts): “Ik maak vrolijke kaartjes en ik word er zelf gewoon blij van om dit te doen.”

Voor en dóór deelnemers

Alle programma’s worden gemaakt in samenwerking met deelnemers. Wat vinden zij leuk om te doen en wat is hun eigen inbreng? Een van de dagelijkse activiteiten is notitieboekjes maken van gebruikt schoolpapier in opdracht van Green Side. Een relaxte activiteit, zonder tijdsdruk. Ook bereiden elke dag wel een of twee deelnemers de lunch – voor 1 euro per lunch wordt er gezamenlijk gegeten vanaf 12.00 uur. Daarnaast kent de Werf een vast activiteitenprogramma gedurende de week.

Zo verzorgt een deelnemer op maandagochtend een stadswandeling en vindt op maandagmiddag boks-les plaats, gegeven door vrijwillige begeleiders van Lister. Op vrijdagmiddag is er een muziek-uur met karaoke – een succes met veel verborgen zangtalenten! Verder heeft de Werf een steeds wisselend maandprogramma met bijvoorbeeld een bakochtend, een filmmiddag, kaarten maken, schilderen en poëzie. In september stond een barbecue op het programma. Tot slot verzorgen enkele deelnemers de catering bij Altrecht, in het Willem Arntsz Huis. Ze serveren koffie, thee en lunch in de vergaderzalen.

Waardevol werk

“Het grote verschil van de Werf met locatie Ghanaplein waar ik ook werk, is de diversiteit van de doelgroep. Je aanpak vergt maatwerk omdat je hier te maken hebt met verschillende problematieken,” vertelt Yayuk enthousiast. “Ook het omgaan met elkaar is sociaal interessant – hoe functioneren mensen onderling, gaan ze met elkaar het gesprek aan of vinden ze dat te spannend? Dit alles maakt deze werkplek voor mij heel leerzaam en interessant.”

“Ik heb een jaar geleden de keuze gemaakt om na vijfentwintig jaar als docent en coach de overstap te maken naar WIJ 3.0,” vertelt Rolinda. “Ik wilde meer en op een andere manier met mensen omgaan. Bij de Werf komt voor mij alles samen en heb ik het gevoel dat ik waardevol werk doe. Met elkaar draaien we het huishouden waarbij deelnemers de tent runnen. Ik denk dat onze collega’s Laura en Esther dat precies zo zien. Als activiteitenbegeleiders zijn we ondersteunend. Ik heb ervaren dat bezoekers door hun verhaal te delen, soms op andere gedachtes komen. Zo hebben we momenteel een deelnemer met autisme die daardoor vastliep in zijn werk en veel spanning had. Door naar de Werf te komen, komt hij tot rust, waardoor het nu beter met hem gaat. Voor sommige mensen is deze plek een oase in de stad.”

Tekst: Cindy Prest
Foto’s: Patricia Weijburg

Meer informatie

WIJ 3.0 aan de Werf is maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 tot 15.00 uur. We zitten op de Oudegracht aan de werf onder ZiZo en café ’t Oude Pothuys. Alle informatie en het actuele activiteitenprogramma vind je op de webpagina van WIJ aan de Werf.

Contact

Oudegracht 281-283 (werfkelder)
3511 PA, Utrecht

Telefoon: 030-737 10 24
E-mail: wijaandewerf@wij30.nl