Begeleiding voor jongeren: “Iemands wens en de weg ernaartoe staan centraal”

Je bekijkt nu Begeleiding voor jongeren: “Iemands wens en de weg ernaartoe staan centraal”

Bij WIJ 3.0 bieden we begeleiding en coaching aan iedereen die een steun in de rug kan gebruiken met activering en re-integratie. Ook jongeren met een psychische kwetsbaarheid ondersteunen we, bijvoorbeeld als zij moeite hebben om hun school af te maken of om werk te vinden en te houden. Anke van Eerd is trajectbegeleider en IPS-coach bij WIJ 3.0. Zij vertelt over onze begeleiding voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar.

Wat is het doel van deze trajecten?

“Het doel van deze trajecten is breed. Het kan begeleiding naar betaald werk zijn, naar scholing, maar soms is het doel juist het oriënteren op wat iemands mogelijkheden zijn. We begeleiden jongeren die een opleiding volgen en dreigen uit te vallen én jongeren die al zijn gestopt met school. We gaan na wat ze kunnen, wat ze willen en kijken hoe we hen naar hun doel kunnen begeleiden.

Soms begeleiden we jongeren terug naar school – al dan niet naar een andere opleiding – of voorkomen we dat iemand stopt. Wat we ook doen is jongeren doorverwijzen naar activering. Deze jongeren komen dan bij ons met de vraag of wij ze terug kunnen begeleiden naar school. Maar soms ligt de wens heel ergens anders en is het beter om met activering te starten. Bijvoorbeeld op een van onze eigen locaties: leren metaalbewerken bij Maliegilde, groenwerk in de tuinen van WIJ 3.0 in Den Dolder en Zeist, leren upcyclen van meubels bij de Circulaire Werkplaats of misschien keramiek leren maken.

In principe duren deze trajecten een jaar. Hoe het traject er uitziet is afhankelijk van het doel dat je stelt. Veel jongeren willen naar betaald werk, waarbij tegelijkertijd de stap om te gaan werken nog heel groot is. Het oriënteren kost daarom veel tijd. We gebruiken om deze reden ook vaak de IPS-methode. Soms kom je er gaandeweg achter dat ze toch liever nog een opleiding doen of werken en leren (BBL) willen combineren.”

“En soms is hun doel iets heel anders dan wat hun omgeving voor ogen heeft.”

Hoe voorkom je uitval?

“Dat is een goede vraag. Wat je altijd doet is kijken wat er aan de hand is, naar wat het probleem is. Maar we blijven daar niet in roeren. We proberen er achter te komen wat iemands wens is en dat is een vak apart. We zetten bijvoorbeeld beroepskeuze- en competentietesten in, persoonlijkheidstesten, we kijken naar werkwaarden en we gaan vooral oriënteren en netwerken. We kijken bij opleidingen die leuk zijn, je loopt een dag mee op school of op een werkplek van mensen die interessant werk hebben. Zo ervaar je hoe een bepaalde baan of opleiding in de praktijk is.

We hebben dus veel mogelijkheden om te onderzoeken wat iemand wil. Maar het belangrijkste is wat de eerste stap is om daar te komen. Wat is voor jou nú belangrijk en hoe wil jij dat onderzoeken? De jongeren hebben daarin de regie. Zij bepalen dus zelf het doel, welke stappen ze daarvoor willen zetten en in welk tempo. Als het nodig is kunnen zij op de rem trappen of juist versneld een volgende stap zetten. En soms is hun doel iets heel anders dan wat hun omgeving voor ogen heeft. Als de jongere dat wil, betrekken wij hun omgeving ook in het traject en stemmen we dingen af. De omgeving kan namelijk veel steun geven en je wilt uiteindelijk ook dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft.”

“Iemands wens en de weg daar naar toe staan centraal en dat is voor alle leeftijden gelijk.”

Wat doe je met problemen op andere levensgebieden?

“Jongeren kunnen psychische problemen hebben, schulden of problemen met verslaving of hun sociale leven. Je wilt daar in ieder geval aandacht aan geven en zorgvuldig doorverwijzen naar organisaties die daar verstand van hebben. Die verwijzende rol hebben we zeker. We kennen de sociale kaart van Utrecht goed en de lijntjes zijn kort.”

Is werken met jongeren anders dan werken met volwassenen?

“Nee, in principe zijn er geen verschillen. Iemands wens en de weg daar naar toe staan centraal en dat is voor alle leeftijden gelijk. Mensen die bij ons komen weten vaak niet hoe ze hun situatie moeten uitleggen, hoe ze het gat in hun CV moeten uitleggen. Het verschil is wel dat jongeren vaker denken dat ze de enige zijn met problemen, dat ze het gevoel hebben om achter te blijven bij vrienden. Dat hoor ik heel vaak.

In de begeleiding wil ik ze laten ervaren dat ze niet de enige zijn. Dat je altijd óók een gezond deel hebt in je leven en daarmee met één been in de maatschappij blijft staan.”

Begeleiding voor jongeren tot 27 jaar

WIJ 3.0 biedt begeleiding voor jongeren in gemeente Utrecht en daarbuiten in regio Midden-Utrecht. De uitkeringssituatie kan verschillend zijn: met of zonder uitkering, met of zonder studiefinanciering. Veel jongerentrajecten zijn gestart vanuit het project Hoofdzaak Werk, een samenwerking in regio Midden-Utrecht waarin gemeenten, UWV en ggz-organisaties samenwerken. Doel is om inwoners met een psychische kwetsbaarheid meer kans te geven op werk.

Heb je vragen over onze begeleiding voor jongeren? Kijk hier op onze website en neem bij vragen contact op.

Tekst en Interview: Olivier Beens
Beeld: dropbotdean via Freepik