IPS: Individuele Plaatsing en Steun
Wat is IPS?
IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun, een succesvolle methode om werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid te begeleiden naar en op werk. Een IPS-traject is een traject van maximaal drie jaar. Het doel van het traject is betaald werk. In een IPS-traject beginnen we meteen vanaf de start te zoeken naar een betaalde baan binnen het netwerk van WIJ 3.0 en daarbuiten.
Het traject stopt niet nadat je bent gestart in je nieuwe baan. Je krijgt de kans om te ervaren hoe het is om weer betaald te werken. Bovendien krijg je daar begeleiding bij in de vorm van jobcoaching. Mocht je werk stoppen binnen die drie jaar, dan gaan we samen opnieuw op zoek. In overleg met de werkzoekende kan de trajectbegeleider contact opnemen met de uitkerende instantie, bijvoorbeeld met de arbeidsdeskundige van UWV of klantmanager bij de gemeente
Voor wie is IPS bedoeld?
Het is een traject speciaal voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die graag betaald willen werken. Voorwaarde is dat je in behandeling bent bij een multidisciplinair team van Altrecht. Wanneer je een WIA, ZW, WAO of Wajong uitkering hebt, betaalt het UWV je traject. Wanneer je een uitkering hebt van de gemeente, of geen uitkering hebt, gaan we samen op zoek naar financiering.
WIJ 3.0 expert in IPS
Als een van de eerste organisaties in Nederland heeft WIJ 3.0 trajectbegeleiders laten trainen in het uitvoeren van IPS. Sinds de start ligt het plaatsingspercentage op betaald werk gemiddeld op 40%. De trajectbegeleider helpt ook bij vragen over de financiële gevolgen van gaan werken.
Meer weten?
- Kijk voor meer informatie op werkenmetips.nl
- Heb je vragen over IPS bij WIJ 3.0? Stuur IPS-coördinator van WIJ 3.0 Anke van Eerd gerust een e-mail via anke.van.eerd@wij30.nl. Of stel je vraag via ons algemene nummer: 030 292 65 15.
- Je kunt ook informeren bij je behandelaar.