Unieke samenwerking tussen Batavus, ONZE, Stunt en Maliegilde

Je bekijkt nu Unieke samenwerking tussen Batavus, ONZE, Stunt en Maliegilde

Bijzondere samenwerkingen kunnen tot vernieuwende concepten leiden. En dat snappen ze heel goed bij Batavus. Zij vroegen zich af hoeveel restafval zij na de productie van hun fietsen hebben en hoe je daar duurzamer mee om kunt gaan. Samen met creatieve makers van de sociale werkplaatsen van Stichting Stunt en van WIJ 3.0 Maliegilde gingen zij op ‘afvalsafari’. Wat voor een nieuwe dingen kun je maken van kleine beetjes restafval van een oude Batavus fiets?

Van afval tot fietsaccessoire

Dit unieke project is een samenwerking van een heel divers team van managers, designers, werkbegeleiders en creatieve makers van de sociale werkplaatsen. Tijdens de ‘afvalsafari’ zijn zij gaan kijken welke restmaterialen er waren en welke kansen voor nieuwe producten dit biedt. Batavus blijkt al heel bewust om te gaan met hun afvalstroom. Toch is er nog genoeg materiaal voorhanden om mee te werken.

Het team van de afvalsafari heeft uiteindelijk allerlei duurzame fietsaccessoires weten te maken van hergebruikte fietsonderdelen. Stukken bagagedrager, spaken, binnenbanden, snelbinders en bandenlichters werden zo nieuwe en innovatieve fietsbellen en een fietstasje voor een bandenplakset. De makers van ons Maliegilde hebben zich gestort op een ‘nieuw geluid’ voor Batavus. Zij vonden nieuwe manieren om een fietsbel mee te ontwerpen – bijvoorbeeld van gebogen spaken – en nieuwe manieren om geluid mee te produceren.

“Tijdens het ontwerpproces bleek dat kleine beetjes restafval uit een oude Batavus fiets een perfecte voedingsbodem zijn voor denken in duurzame oplossingen.

ontwerper Remko Verhaagen van ONZE fabriek via LinkedIn.

“De mogelijkheid om samen te werken vanuit ieders visie en dat samenbrengen in een tastbaar idee maakt het zo leuk en interessant.”

Lacey-Jane van WIJ 3.0

Sociaal designproces

De metaal- en techniekwerkplaats van het Maliegilde werkt al jaren nauw samen met ontwerper Remko Verhaagen van Blooey en de ONZE-fabriek. In de werkplaats produceren we bijvoorbeeld de BALK designlampjes. Het project ‘ONZE x Batavus’ is een goed voorbeeld van hun manier van werken:

“ONZE methode is een serie co-creatie workshops waarbij we de belangrijkste aspecten van het designproces (thinking én doing) doorlopen: samenwerken, onderzoeken, brainstormen, prototypes maken en testen. En vooral leren dat fouten maken er gewoon bij hoort. Maar het belangrijkste is dat we het samen doen met een fijne sfeer van gelijkheid en creativiteit. Daarom beginnen we bijvoorbeeld altijd met een heel bijzonder voorstelrondje waarbij iedereen zijn of haar superkracht uitbeeldt met LEGO.”

Bron: ONZE-website

Video: ONZE x Batavus

Meer informatie

Kijk voor meer foto’s en video’s op de website van de ONZE-fabriek.
Interesse om mee te werken op de metaal- en techniekwerkplaats van WIJ 3.0 Maliegilde? Hier vind je alle informatie.

Fotografie: Blickfänger, Remko Verhaagen