Inloopspreekuur van WIJ 3.0 helpt cliënten van Altrecht met vragen op weg

Je bekijkt nu Inloopspreekuur van WIJ 3.0 helpt cliënten van Altrecht met vragen op weg

Sinds voorjaar 2023 houden trajectbegeleiders en activeringscoaches van WIJ 3.0 één a twee keer per maand spreekuren op locaties van Altrecht in Utrecht en omliggende gemeenten. Cliënten van Altrecht krijgen er vrijblijvend informatie over trajecten richting werk en kunnen er terecht met vragen over bijvoorbeeld uitkeringen. De spreekuren zijn heel laagdrempelig en zonder afspraak te bezoeken; de lijntjes zijn kort. Maja Miedema verzorgt een van die inloopspreekuren bij Altrecht en vertelt er meer over.

Opgelucht het spreekuur uit

Maja Miedema – trajectbegeleider bij WIJ 3.0 – houdt het inloopspreekuur samen met collega Marieke Orriëns op het WA Huis in Utrecht, voor twee ggz-gebiedsteams en de afdeling Bipolair. Regelmatig komen er vier a vijf cliënten in een uur langs met allerlei vragen: “We organiseren één keer per maand op alle grote Altrecht locaties een spreekuur voor cliënten die daar in behandeling zijn en voor behandelaren die vaak mee komen. De meeste bezoekers op de spreekuren willen naast hun behandeling iets gaan doen. Dat kan een dagactiviteit zijn, maar ook vrijwilligerswerk, een opleiding of een betaalde baan. We krijgen daarnaast vragen over uitkeringen en over de WIA-beoordeling. Hoe vraag ik een WW-uitkering aan? Kan ik in de bijstand komen? Heb ik recht op voorzieningen? Als mensen niet snappen hoe het allemaal werkt, geeft dat zoveel stress. Nadat wij helder uitleggen hoe het zit en wat ze kunnen verwachten, lopen cliënten vaak opgelucht het spreekuur uit.”

Re-integratietrajecten als vervolg

De vragen die langskomen verschillen sterk per locatie. Op het ene spreekuur komen veel vragen langs over dagactiviteiten en bijstandsuitkeringen, terwijl op het WA Huis het juist vaker over betaald werk gaat. En die laatste hebben vaak een begeleidingstraject als vervolg. Maja: “Sommige cliënten weten duidelijk wat ze willen doen en kunnen we ook meteen helpen en begeleiden naar betaald werk. Maar even zo vaak is helemaal niet duidelijk wat cliënten willen. Dan starten we met vrijwilligerswerk of een passende dagactiviteit zodat cliënten erachter komen wat bij ze past.“

Voor Maja is het duidelijk dat met passende begeleiding iedereen actief kan meedoen, ook met een achtergrond in de psychiatrie: “Het is zo mooi om te zien hoeveel mogelijkheden mensen hebben terwijl ze in behandeling bij Altrecht zijn. Je bent niet je diagnose, het is echt mogelijk om met begeleiding een plek op de arbeidsmarkt te vinden.”

Vragen

Heb je vragen over re-integratie en begeleiding van WIJ 3.0, vragen over mogelijkheden en uitkeringen?

Kijk voor meer informatie op www.wij30.nl/re-integratie of neem contact op via info@wij30.nl.

Illustratie boven artikel: Tartila / Freepik