Unieke kunst leen je bij de Kunstuitleen Sociaal van WIJ 3.0

Je bekijkt nu Unieke kunst leen je bij de Kunstuitleen Sociaal van WIJ 3.0

Al jaren maakt de Expogroep van WIJ 3.0 Ghanaplein mooie kunstwerken, die zij jaarlijks exposeert op een zelf georganiseerde tentoonstelling. Toen iemand vorig jaar vroeg of wij niet een paar van die kunstwerken konden uitlenen, ontstond het idee van de Kunstuitleen Sociaal. Paula van Dijk houdt zich als activiteitenbegeleider met deze nieuwe activiteit bezig, die we organiseren vanuit onze locaties Ghanaplein en Nieuwegein.

Paula: “Om inspiratie op te doen voor het opzetten van een kunstuitleen, gingen we informatie inwinnen bij een bestaande kunstuitleen van Reinaerde in Wijk bij Duurstede. Die bleek te gaan stoppen en wij konden veel kunstwerken in bruikleen overnemen. We hebben zo’n 170 schilderijen opgehaald, die nu bijna allemaal staan opgeslagen op onze locatie in Nieuwegein.”

Hoe werkt de Kunstuitleen Sociaal?

Paula: “Bij de Kunstuitleen Sociaal kun je kunst lenen. Je betaalt als particulier 85 euro en daarvoor kun je twee werken een jaar lang thuis ophangen. Als bedrijf betaal je 60 euro per schilderij en indien gewenst kunnen wij zorgen voor het brengen en netjes ophangen van de werken. Het zijn nu nog alleen schilderijen, maar misschien komt daar in de toekomst ander werk bij. Naast het werk van Reinaerde, hebben veel van onze kunstenaars uit de Expogroep hun werk ter beschikking gesteld. Voor sommigen is dit een mooie kans om hun werk bij mensen thuis te laten hangen. Er zitten deelnemers bij met erg veel werk, die het thuis niet allemaal kwijt kunnen.”

“Het is mooier als mijn werk ergens aan de muur hangt en mensen ervan kunnen genieten”

Erik, kunstenaar in de Expogroep

Natuurlijk kan niet iedereen kunst beschikbaar stellen voor de kunstuitleen. Er is een commissie die kijkt of werk geschikt is voor uitleen. Voor de toekomst is het wel de bedoeling om meer organisaties in zorg en welzijn te laten aansluiten. Paula: “Er is immers zoveel talent in Utrecht dat nog niet gezien wordt; de kunstuitleen is een uitgesproken kans om meer bekendheid aan hen te geven.”

Meewerken

Het is mogelijk om mee te helpen als deelnemer. Taken zijn bijvoorbeeld de administratie rond de uitleen, het invoeren van nieuwe werken en nieuwe leden en het ontvangen van bezoekers. Paula helpt deelnemers hiermee als begeleider en legt uit hoe alles werkt.

Meer informatie

Maak een afspraak via kunstuitleensociaal@wij30.nl om werk te komen bekijken tijdens openingstijden van WIJ 3.0 Nieuwegein. Neem bij vragen contact op met Paula van Dijk via kunstuitleensociaal@wij30.nl

Kijk voor meer informatie en alle mogelijkheden op www.wij30.nl/kunstuitleen-sociaal

Foto bovenaan: Gerbrand Langenberg
Dit artikel komt uit magazine WIJzer – editie voorjaar 2024.