WIJ 3.0 Maliegilde: creatieve werkplaats voor metaal en techniek

Je bekijkt nu WIJ 3.0 Maliegilde: creatieve werkplaats voor metaal en techniek

Het Maliegilde van WIJ 3.0 is een plek voor iedereen die het leuk vindt om technische vaardigheden te leren en daarmee mooie creatieve producten te maken. Metaal is daarvoor de basis, maar Maliegilde werkt ook met andere materialen en zoveel mogelijk circulair. Cindy Prest ging op bezoek bij het Maliegilde en sprak daar met Peter – de maker van een enorm en niet te missen metalen kunstwerk – en werkbegeleiders Jasper en Rogier.

Tekst: Cindy Prest

Portret van Maliegilde: Peter en de draak

Eenmaal aangekomen op de Demkaweg hoef ik niet lang te zoeken naar WIJ 3.0 Maliegilde. Mijn aanknopingspunt is “De Draak” en dit ijzeren kunstwerk van tweeënhalve meter hoog maakt indruk aan de kant van de weg. Ik praat als eerste met de maker – lasser Peter Koster. Hij verwelkomt mij in zijn scootmobiel, want door een wondje aan zijn been kan hij deze week zijn prothese niet gebruiken. Drie jaar geleden werd bij Peter een been afgezet, maar dit staat het lassen en zijn motivatie niet in de weg. Peter beweegt zich net zo makkelijk met de prothese en is zichtbaar handig met de scootmobiel. Samen nemen we buiten plaats bij de draak waar hij zijn verhaal vertelt.

Voor mij staat de draak symbool voor “Vrede”. Een beschermer van ijzer!

“Ik ben al negen jaar actief bij WIJ 3.0 en heb vijfentwintig jaar ervaring als lasser op o.a. schepen, in fabrieken en in de bouw. Vanuit het toenmalige arbeidsbureau heb ik lascursussen gevolgd. Onder een baas werken ging niet meer omdat de werkdruk me zwaar viel. Een jobcoach heeft me toen bemiddeld zodat ik hier aan de slag kon. Ik sta bekend als iemand met wil en inzet en ik ben vier dagen per week tot 14.00 uur aan de slag bij Maliegilde. Hier vind ik omgang met anderen, dagritme en fijne werkbegeleiding van Rogier. Van hem kreeg ik op een dag een oude gietijzeren kachel en dit werd het onderstel van de draak. Zijn nek heb ik gemaakt van aan elkaar gelaste buizen, de schubben van afvalplaatjes. Hij is na bijna negen maanden werk nog steeds niet helemaal klaar; hij krijgt nog hoorntjes.”

Peter bij Maliegilde, foto: Patricia Weijburg

Hout, ijzer en water

“Alles wat ik zie, maken mijn handen – dat zit in mijn DNA. Mijn vader was timmerman, hij leerde mij bepaalde houtconstructies. Van Rogier (werkbegeleider bij Maliegilde, red.) leer ik hoe ik bepaalde lasconstructies moet maken. Het Maliegilde heeft ook een aantal leerling-lassers die ik soms raad en uitleg geef. Het is een fijne metaal- en techniekwerkplaats met een mooie ligging aan het water bij de Demkabrug en het scheepvaartverkeer. Van oorsprong ben ik een Zeeuw uit Vlissingen, opgegroeid bij het water. Als jongen heb ik geprobeerd om te varen, maar dat was een mislukking omdat ik altijd zeeziek was. Daarom ben ik lasser aan wal geworden!”

Een ijzersterk team

Maliegilde heeft drie vaste begeleiders: Rogier, Jasper en Ilonka. Rogier: “We bieden zowel arbeidsmatige- als recreatieve activering. Uniek is onze lasopleiding van twintig weken. Deelnemers krijgen begeleiding voor theorie en praktijk en het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) levert de examinator. Nieuwe deelnemers krijgt Maliegilde voornamelijk via ketenpartners, grotendeels uit de regio. Onze deelnemers zijn vooral mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken bij het aanbrengen van meer structuur in hun leven, zelfstandigheid of sociaal contact. Net zo belangrijk als het leren van technische- en creatieve vaardigheden, zoals lassen en Tiffany, zijn bij ons een goede sfeer en algemene werknemersvaardigheden. Zo hebben we op woensdagavond ook al heel lang een kookgroep.”

Werkbegeleiders Jasper en Rogier, fotograaf: Patricia Weijburg

Jasper: “Wat mij aantrekt is de combinatie van werken met en begeleiden van mensen. Daarnaast is de combinatie tussen technisch uitdagingen, vaardigheden opdoen en ruimte voor creativiteit erg interessant op het Maliegilde. Het aanbod is breed en we zijn zelfs nog verder aan het uitbreiden met elektronica, reparatie en het upcyclen van bijvoorbeeld meubels. Dit doen we in samenwerking met de Circulaire Werkplaats Utrecht. Hierbij willen we meer gebruik maken van restmateriaal van metaal.”

Uitdagende opdrachten

Rogier vervolgt: “We hebben geregeld opdrachten, want Maliegilde heeft een goede naamsbekendheid in de buurt. Hierdoor hebben we altijd uitdagende werkzaamheden. Aan de andere kant mogen opdrachten van buiten nooit teveel werkdruk opleveren.” Jasper vult aan: “Onze klanten zijn zeer divers, van mensen met een kapotte fiets tot horecaondernemers die tafels of wanden nodig hebben voor restaurants. Vervolgens gaan we puzzelen of het haalbaar is met de bezetting, complexheid en deadline.”

Maliegilde wil graag een betere etalage om de unieke producten te verkopen die ze zelf met de deelnemers ontwikkelen. Een idee is om eens per maand een ruimte in te richten als winkel; dit in samenwerking met de geweldige vrijwilliger Rick die hierbij technisch ondersteunt en helpt.

Creatief werk van Tiffany

Ilonka is zelf niet bij het interview aanwezig, maar mailt enthousiast informatie door: “Wij bieden diverse creatieve activiteiten die ik begeleid samen met twee vrijwilligers Liane en Anastasiia, die dertien jaar ervaring heeft met Tiffany – een vorm van glasbewerking met behulp van loden strips en gekleurd glas. Om het recreatieve aanbod nog beter aan te sluiten op de metaalwerkplaats zijn we bezig om naast Tiffany-vogeltjes bijvoorbeeld ook lampenkappen te maken met deze techniek.”

“Deelnemers gaan aan de slag voor een opdracht of bedenken zelf een eigen ontwerp. De lampen zijn strak en industrieel van vorm. Voor de andere onderdelen van de lamp hergebruiken we zoveel mogelijk materiaal dat we ook zelf maken. Hier komen heel andere vaardigheden bij kijken, zoals elektronica. Deze combinatie maakt de lampen zo uniek en geeft ze een stoere uitstraling.”

Tiffany-lamp van Maliegilde, foto: Olivier Beens

“Ook is het mogelijk om met glas of tegels te mozaïeken, bijvoorbeeld voor een tafelblad waarvan het onderstel gemaakt wordt in de metaalwerkplaats. We onderzoeken daarnaast of we iets kunnen met het mozaïeken van restjes metaal. Best moeilijk, maar het resultaat ziet er gaaf uit. Ik merk dat het creatieve proces om te komen tot een echt eindproduct vaak uitdaagt om meer uit jezelf te halen en dat het deelnemers trots maakt. Het geeft hen een doel, structuur en regelmaat.”

Proberen, leren & creëren

Jasper heeft naast een werkverleden bij Bibliotheek Utrecht een creatieve achtergrond met techniek en elektronica. Bij Maliegilde houdt hij zich naast ondersteuning in de metaalwerkplaats bezig met vernieuwing van het activiteitenaanbod. Maliegilde zal zich gaan richten op:

  • Technische- en creatieve activiteiten en productontwikkeling. Met overlap tussen de recreatieve activiteiten en de metaalwerkplaats. Deelnemers zijn betrokken bij ontwerpen en denken mee.
  • Circulaire- en upcycle activiteiten, mogelijk in samenwerking met andere partijen te ontwikkelen. Maliegilde heeft heel veel technische kennis, vaardigheden en creativiteit in huis die nog beter vertaald kan worden in het aanbod. We ontwerpen, repareren en maken.

“Waar we niet zo goed in zijn is het op de markt brengen van onze producten. Samenwerking hierin met andere partijen in ons aanbod zou mooi zijn,” zegt Jasper.

Kortom Maliegilde staat voor vernieuwing en professionalisering, ook zakelijk en facilitair. Voor dit laatste hebben ze hulp van beschutwerker Clifford die zorgt dat facilitair alles op rolletjes loopt. Houd Maliegilde in de gaten want Ilonka, Rogier en Jasper gaan met nog veel meer komen!

Industriële lamp van Maliegilde, gemaakt van een expansievat. Foto: Olivier Beens

Over WIJ 3.0 Maliegilde

Kijk voor meer informatie en contact met team Maliegilde op www.wij30.nl/maliegilde

Tekst: Cindy Prest
Fotografie: Patricia Weijburg en Olivier Beens