Binnenstebuiten televisie bezoekt de Circulaire Werkplaats Utrecht

Je bekijkt nu Binnenstebuiten televisie bezoekt de Circulaire Werkplaats Utrecht

Het bekende televisieprogramma Binnenstebuiten van KRO-NCRV heeft onlangs een mooi item gemaakt over de Circulaire Werkplaats Utrecht – het sociale en circulaire initiatief van WIJ 3.0, Kringloop Centrum Utrecht de ARM en Emmaus Domstad/ Haarzuilens. In de uitzending van 10 januari 2023 vertelt ontwerper Louise Cohen hoe zij samen met de Circulaire Werkplaats designproducten maakt van spullen uit kringloopwinkels.

Meubels een nieuw leven geven

Het item gaat over het ‘upcyclen’ van meubels en andere spulletjes uit kringloopwinkels en dat is precies wat we doen op de Circulaire Werkplaats in Hoograven. We maken bijvoorbeeld lampen van oude keukenspullen en geven tafels en stoelen een tweede leven in The Upcycle Collection van ontwerper Louise Cohen. Daarvoor gebruiken we meubels die onverkocht blijven in kringloopwinkels. Louise:

“Alles wat hier staat heeft ook grote kans om verkocht te worden. Maar vijftig procent van wat er ingebracht wordt, daar gebeurt dat dus niet mee […] De meeste stoelen zijn zo fantastisch gemaakt dat ze nog wel een eeuw meekunnen en soms ook al meer dan een eeuw oud zijn. Dus zo degelijk zijn ze. Alleen de vorm staat niemand meer aan, mensen vinden ze misschien lomp of ze passen niet meer in deze tijd, waardoor ze ze dus niet meer kopen.”

Louise Cohen in de uitzending van Binnenstebuiten

Actief op de werkplaats

Justin en Sander – deelnemers van de CWU – maken de ontwerpen van Louise werkelijkheid en vertellen over wat zij doen op de Circulaire Werkplaats. Sander vertelt kort over zijn werk (lees zijn verhaal hier). Justin over wat hij heeft geleerd op de werkplaats:

“Ik ben begonnen met vooral schilderen. Toen heb ik aangegeven dat het me ook leuk leek om meer met houtbewerking te doen. En daar ben ik nu vooral mee bezig.[…] Ik vind het wel heel leuk om van kasten die niet helemaal meer in de mode zijn… het wordt echt iets helemaal anders met die kleuren en door ze aan elkaar te schakelen.”

Justin, deelnemer van de Circulaire Werkplaats
Binnenstebuiten interviewt Louise Cohen

Meer informatie

Je kunt het item terugzien via de website van Binnenstebuiten.
Zelf aan de slag op de Circulaire Werkplaats? Er is plek om mee te werken. Kijk hier voor meer informatie.
Op de website circulairewerkplaatsutrecht.nl lees je alles over de producten die wij hier maken.

Foto’s: Binnenstebuiten