WIJ 3.0 heeft in Den Dolder een prachtige Bloementuin, met moestuin en kassen erbij. Op donderdagochtend kan iedereen er al terecht voor de verkoop van bloemen en plantjes. Maar we willen graag meer kunnen doen. Daarom gaan we de komende tijd flink aan de slag. Op ons verlanglijstje: een natuurspeelplek, een theetuin en we willen slimmer omgaan met regen- en grondwater. Ook willen we graag meer mensen en boeren uit de buurt betrekken.
Veranderingen in De Bloementuin
In De Bloementuin van WIJ 3.0 Den Dolder telen we zowel buiten als binnen in de kassen planten, bloemen, groente en kruiden. Ook hebben we een winkeltje voor de verkoop. Het hele jaar door is hier, voor ieder op maat, voldoende en verschillend werk te doen, afhankelijk van de seizoenen.
Komend seizoen gaan we meer groentes verbouwen voor meer oogst uit eigen tuin. En we geven de organisatie Boeren & Buren een plek op onze tuin om wekelijks producten uit de regio te kunnen aanbieden. Zo werken we aan kortere voedselketens. Kas en schuur gaan we zo inrichten dat de ruimtes voor meerdere dingen te gebruiken zijn. We denken aan workshops over de thema’s voedsel, natuur en klimaat. We willen een tuin zijn waar zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten.
Buurderij voor voedsel uit de buurt
Een interessant onderdeel van deze plannen is het opstarten van de eerste ‘Buurderij’ van Zeist bij ons in de Bloementuin. Het is een concept van de organisatie Boeren & Buren: een plek waar omwonende boeren hun producten kunnen doorverkopen. Wil je meer weten dit initiatief? Lees dan verder: een artikel van Nikita de Jong in gesprek met Linde de Vries, initiatiefnemer van deze Buurderij.
Linde de Vries is initiatiefnemer van de eerste Buurderij van gemeente Zeist
Voedsel uit de buurt
De eerste ‘buurderij’ van Zeist zal eind dit jaar worden geopend op Distelvlinder 6 in Den Dolder. Linde de Vries is momenteel druk bezig met het opstarten ervan. Dit is de eerste in de gemeente Zeist en wordt ongeveer tegelijk geopend met vijf andere ‘buurderijen’ in Nederland. Een ‘buurderij’ is een plek waar boeren hun producten kunnen brengen die vervolgens worden doorverkocht.
Biologische winkel voor Den Dolder
De Vries woont zelf ook in Den Dolder en heeft zich tijdens haar studie gespecificeerd in duurzame landbouw. Naast dat ze geïnteresseerd is in duurzame landbouw, vindt ze het zelf belangrijk dat er een biologische winkel in Den Dolder komt, want momenteel is deze nog niet aanwezig. Ook hoopt ze een ontmoetingsplek voor boeren en klanten te realiseren.
Eerlijk voedselsysteem
De ‘buurderijen’ zijn onderdeel van een groter bedrijf genaamd: Boeren&Buren. Dit bedrijf komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Ze hopen met hun bedrijf uiteindelijk iedereen de tools te kunnen geven om mee te bouwen aan een eerlijk voedselsysteem. Boeren&Buren bieden ondersteuning aan de beginnende ‘buurderijen’’. Linde de Vries: ‘ze koppelen je met een coach van een succesvolle ‘buurderij’, ook gaat de webshop via Boeren&Buren en zorgen ze voor promotiemateriaal.’
Lid worden van Boeren&Buren is helemaal gratis. Leden kunnen voedsel bestellen via de webshop en vervolgens ophalen bij de ‘buurderij’ in de buurt. Eind dit jaar kunnen dus ook de inwoners van de gemeente Zeist hun bestelde producten ophalen in de buurt.
Interview met Linde de Vries
Luister ook naar het interview dat Nina Hooft heeft gehouden met Linde de Vries, via Soundcloud te beluisteren.
Een artikel van Nikita de Jong van Slotstad Nieuws .
Tekst: Nikita de Jong – Slotstad Nieuws
Foto: Nina Hooft
Bron: Slotstad Nieuws, geraadpleegd op 17 november 2021.
Gepubliceerd onder CC BY-NC 4.0 (Creative Commons licentie).