De Bloementuin

Werk je graag met je handen in het groen? Met of zonder groene vingers ben je welkom om mee te helpen in de De Bloementuin, de moestuin en kassen die je vindt aan Distelvlinder 6 in Den Dolder. Deelnemers verzorgen hier de sierbloemen, planten en groenten, kweken stekjes op en helpen bij de verkoop van bloemen en planten op donderdagochtend. Ook is er een dierenverblijf met geiten, loopeenden en een konijn. We volgen de seizoenen: van voorjaar naar zomer naar herfst en winter, met alle soorten klussen die daar bij horen. Er zijn lichte en zware werkzaamheden, binnen en buiten. Al het werk hier is op maat. Ook handige klussers en mensen die kunnen houtbewerken zijn welkom.

Nieuwe website

De Bloementuin Den Dolder heeft een eigen website. Met een activiteitenagenda, nieuws en updates, informatie over vrijwilligerswerk, over onze partners en meer.

Bekijk de website op bloementuin-dendolder.nl

Kassen en tuin

We hebben een verkoopkas en diverse kweekkassen. Overal zijn veel werkplekken en werktafels. Werkzaamheden die je hier kan doen:

  • kleine plantjes opkweken en telen voor tuinplanten, eenjarige zomerbloemen en snijbloemen.
  • stekjes en kuipplanten in de winter laten overwinteren (10 graden minimum), eenjarige tuinplanten opkweken voor de bloembakken op het Altrecht terrein. (De Groenvoorziening komt deze afhalen en planten).
  • Tomaten, paprika’s en andere groenten in de zomer en herfst kweken. Voor gebruik door onze eigen horeca de Wissel en voor de verkoop.

Naast de kassen is er een kweektuin voor snijbloemen en soms enkele groenten, een grote siertuin met vijver (9 meter doorsnede) en een koffieterras. We hebben ook enkele dieren, zoals geiten, konijnen en loopeenden.

Naar een Dorpstuinderij

We werken aan een herontwikkeling van De Bloementuin tot Dorpstuinderij: een ontmoetingsplek rondom duurzame lokale tuinbouw, gezonde en lokale voeding, natuur, milieu en klimaat midden in én met Den Dolder. Daarvoor zijn we bezig met het maken van een natuurspeelplek, een theetuin, we gaan beter gebruikmaken van regenwater en de kassen en schuur anders inrichten. Ook gaan we mensen en boeren uit de buurt meer betrekken, o.a. door workshops en activiteiten te organiseren. Deze plannen zijn mede mogelijk dankzij het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Werkzaamheden

  • We volgen de seizoenen met alle soorten klussen die daar bij horen. Met diverse lichte en zware werkzaamheden, die men samen kan doen of alleen.
  • Hulp bij de verkoop: donderdagochtend van 8.00 uur – 12.00 uur.

Begeleidingsvorm

Een leerwerkmeester ondersteunt de deelnemers met het opbouwen van structuur en ritme. Deelnemers nemen taken op zich  in samenspraak met de begeleiding. Ze oefenen gericht hun arbeidsvermogen, motorische competenties en arbeidshouding, en leren hierbij om zo zelfstandig als mogelijk te werken.

Vaardigheden

  • sociale contacten
  • samenwerken, maar ook zelfstandig werken
  • alert zijn op wat moet gebeuren

Openingstijden

We werken dinsdag t/m vrijdag in de Bloementuin, ’s ochtends van 09.00 tot 12.00 uur en ’s middags van 13.00 tot 16.00 uur. Je bent welkom om te komen kijken en de tuinen te bewonderen.

Op donderdagochtend is de verkoopkas van De Bloementuin open van 09.00 tot 12.00 uur.

Wil jij meehelpen?

Wie een beetje groene vingers heeft of gewoon handig is, kan meehelpen in De Bloementuin. We kunnen je hulp goed gebruiken. Ook als je goed bent in houtbewerking, zitbanken kan maken of graag wil helpen bij het opknappen van de schuur en inrichten van de kassen: Je bent welkom op De Bloementuin.