Mehmet maakt zijn hoofd leeg met werken in de tuin

Je bekijkt nu Mehmet maakt zijn hoofd leeg met werken in de tuin

Breng je een bezoek aan TuinZeist van WIJ 3.0? Dan kom je misschien wel Mehmet (54) tegen. Vier dagdelen per week werkt hij er in de tuin, waar hij dieren voert, planten verzorgt, of in de bloemenkas werkt. Tussen de tuinwerkzaamheden door maakt hij zich sterk voor zijn mededeelnemers als lid van de Centrale Medezeggenschapsraad. Zo zorgt Mehmet voor verbeteringen op zijn locatie. “Je kan pas iets veranderen als je het hardop zegt.”

Mehmet ziet wat er moet gebeuren

Wat Mehmet het liefst doet in de tuin? “Ik word blij van dieren voeren. We verzorgen hier allerlei soorten dieren: geiten, varkens, konijnen, cavia’s, vissen, kakkerlakken. Er zijn ook Indische loopeenden, die lopen grappig, dat zijn net pinguïns.” Mehmet heeft geen vaste taken en dat vindt hij prettig. Als hij ’s ochtends aankomt, weet hij nog niet wat hij die dag gaat doen. “Ik ben hier al wat langer, ik zie wat er moet gebeuren. Straks maken we de tuin bijvoorbeeld weer zomerklaar, dat moeten we goed voorbereiden.”

Even weg van huis

Inmiddels is Mehmet al zo’n 11 jaar bij WIJ 3.0. Het begon als onderdeel van zijn opname bij Altrecht in 2011, bij TuinZeist volgde hij toen een tijdje tuintherapie. “Dat beviel meteen zo goed dat ik het ben blijven doen. Ik was blij dat ik hier meerdere dagen kon komen, het is fijn om soms even weg te zijn van huis. Als ik thuis was gebleven, was het niet goed gegaan met me.”

Veilige sfeer

Niet alleen het werk bij TuinZeist vindt Mehmet fijn, ook het contact met de mensen. “Wat je normaal op werk hebt met collega’s, dat hebben wij hier ook. Er is een veilige sfeer. We hebben allemaal ongeveer dezelfde problemen en accepteren daarom ook veel van elkaar. Ik ben hier heel rustig, terwijl ik normaal snel kwaad kan worden. Dat komt ook door Roland, mijn begeleider, ik kan goed met hem opschieten. Hij weet precies hoe hij met mij moet omgaan.”

Meepraten in de Centrale MedezeggenschapsRaad

Als lid van de Centrale MedezeggenschapsRaad is Mehmet de stem van de deelnemers uit zijn team. Elke WIJ 3.0-locatie stelt een kandidaat voor, bij TuinZeist was dat Mehmet. Tijdens vergaderingen bespreken de deelnemers hoe het gaat op de locatie. Is iedereen tevreden? Wat kan beter? “Mensen lopen hier soms tegen problemen aan. Ze mopperen erover, maar durven het dan niet tegen de begeleiding te zeggen. Ik durf dat wel, dus ik help ze daar graag mee. Je kan pas iets veranderen als je het hardop zegt. We bespreken in de raad ook wat er gaat veranderen, of bijvoorbeeld ideeën voor nieuwe activiteiten.”

Wat betekenen voor een ander

Een van de deelnemers stapte laatst uit de Centrale Medezeggenschapsraad omdat hij ergens een vaste baan had gevonden, vertelt Mehmet. Geweldig nieuws vond hij dat. “Natuurlijk denk ik dan ook even aan mezelf. Maar ik weet dat het echt niet meer gaat, een betaalde baan. Mijn lichaam wil niet meer, en mentaal gaat het ook niet. Het duurde lang, maar ik heb me daarbij neergelegd, al lukt dat soms nog steeds niet voor 100%. Maar ik kan hier wat betekenen voor anderen en dat voelt goed.”

Vrijheid bij TuinZeist

Wat Mehmet fijn vindt aan werken bij TuinZeist, is de vrijheid. Iedereen doet de taken die bij ze passen. Zo kan Mehmet niet alles doen, omdat hij last heeft van zijn rug. “Laatst moest ik een stapel hout onder een afdakje neerleggen. Ik kan niet bukken, dus dan leg ik het ergens anders neer en vraag ik of iemand het wil pakken. Als je ergens in dienst bent, doe je dat niet elke keer natuurlijk. Ik heb ook dagen dat het echt niet gaat, dan heb ik te veel hoofdpijn en wil ik om half 10 al naar huis. Dat kan hier gewoon, altijd in overleg natuurlijk. Het is ook niet zo dat je maanden zomaar niks van je kan laten horen, dan hou je een plek van iemand anders bezet.”

Het geluid van stromend water

“Planten en bloemen in de kas water geven, dat vind ik fijn om te doen. Van het geluid van stromend water word ik rustig.” Even zijn hoofd lekker leegmaken met een klusje, dat vindt hij prettig. Mehmet zit voorlopig helemaal op zijn plek bij TuinZeist, dat weet hij zeker.

Tekst: Gerjanne van Oort
Foto: WIJ 3.0


Over TuinZeist

TuinZeist vind je op het Sanatoriumterrein van Altrecht: Wegwijs 7 in Zeist. Deelnemers kunnen hier praktisch bezig zijn in de tuinen of aan de slag met creatieve activiteiten. Op dinsdagmiddag tussen 13.00 en 15.30 uur is de verkoopkas geopend (ingang aan Wegwijs 5). Er zijn plantjes te koop en producten die tijdens de creatieve workshops zijn gemaakt.

Interesse in groenwerk bij WIJ 3.0?

Op verschillende locaties werken deelnemers van WIJ 3.0 in het groen. Niet alleen bij WIJ 3.0 in Zeist, maar ook in De Bloementuin van WIJ 3.0 in Den Dolder. Vanuit WIJ 3.0 in Nieuwegein werkt er wekelijks een team in de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park en ook het Wijkbedrijf heeft regelmatig tuinklussen. En binnenkort is er ook groenwerk te doen in de tuinen van WIJ 3.0 Ghanaplein in Utrecht Overvecht.

Heb je hier interesse in? Vul het aanmeldformulier in of neem contact op bij vragen.