Dustin is actief bij het Maliegilde: ‘Get up. Stand up’

Je bekijkt nu Dustin is actief bij het Maliegilde: ‘Get up. Stand up’

Aan de rand van de stad aan de Demkaweg ligt De Metaalwerkplaats van het Maliegilde. Een plek voor iedereen die het leuk vindt om met metaal te werken, maar de werkplaats vormt ook een sociale omgeving. Dustin, één van de deelnemers, is hier vier dagen in de week werkzaam.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

“Door omstandigheden lukte het me niet om mijn studie werktuigbouwkunde tot een goed einde te brengen. Ik startte op hbo-niveau, ging verder op mbo-niveau, studeerde af maar de aansluitende stage in het kader van ‘werkend leren’ mislukte doordat ik onvoldoende werd begeleid.

In die tijd liep ik op meer vlakken vast in mijn leven. Ik zocht hulp bij Altrecht, die mij op een gegeven ogenblik wees op deze vorm van dagbesteding. Dat was gezien mijn interesse voor werktuigbouwkunde een schot in de roos. Inmiddels ben ik hier zo’n zeven jaar bezig. Ik heb hier leren lassen en metaal bewerken. Deze vorm van praktijkgestuurd leren bevalt mij goed. Daarnaast waardeer ik de coaching en begeleiding die ik hier krijg: er wordt rekening gehouden met mijn persoonlijke behoeftes”.

“Mijn leven wordt dus niet meer bepaald door allerlei (negatieve) emoties. Het maakt duidelijk, dat ik op de goede weg zit en stabieler in het leven sta.”

Dustin
Dustin is bezig met het lassen van textielcontainers

Wat doe je precies bij deze Metaalwerkplaats?

“Klanten zetten opdrachten bij de werkmeester uit. Die kijkt dan wie van de deelnemers ermee aan de gang zou kunnen gaan. Daarbij onderzoekt hij o.a. of de deelnemer over de juiste technische vaardigheden beschikt, of hij in staat is om langdurig met de opdracht bezig te zijn en of hij met eventuele tijdsdruk kan omgaan. Sommige opdrachten nemen bijvoorbeeld meerdere maanden in beslag. De betreffende deelnemer maakt vervolgens van zijn technische kennis gebruik om de opdracht alleen of samen met een andere deelnemer uit te voeren.

Die opdrachten zijn heel verschillend: van het versnijden en ombuigen van een plaat aluminium tot vijftig scharnieren en het ontwerpen en produceren van barbecues, tot het maken van tuinbanken en plantenbakken. Persoonlijk vind ik het erg leuk om steeds iets anders te maken. Naast ‘productie’ draaien stuur ik eveneens nieuwe deelnemers aan.”

Wat is het mooiste compliment dat je hier kreeg?

“Dat was zo’n drie weken geleden. Toen noemde mijn trajectbegeleider mij ‘bewust bekwaam’. Dat wil zeggen dat ik niet alleen technisch geschoold ben om een opdracht uit te voeren, maar dat ik dit ook gefocust en geconcentreerd doe. Mijn leven wordt dus niet meer bepaald door allerlei (negatieve) emoties. Het maakt duidelijk, dat ik op de goede weg zit en stabieler in het leven sta. Ben ik eenmaal evenwichtig en gedisciplineerd genoeg, dan wil ik mijn studie werktuigbouwkunde weer oppakken en mijn droom om een eigen zaak te hebben, verwezenlijken.”

Zijn er dingen die je de kriebels bezorgen?

“Ik ben zelf nogal een pietje-precies en doe mijn werk heel nauwkeurig. Daarom heb ik er soms moeite mee dat anderen hier anders in staan. Ik moet me dan inhouden om hen niet erop aan te spreken. Als ik een eigen metaalwerkplaats zou hebben, zou ik dat natuurlijk wel doen.”

“Ik blijf zodoende zeggen: Wees jezelf en je komt er wel!”

Dustin
Dustin is actief op de Metaalwerkplaats van WIJ 3.0 Maliegilde

Stel: je zit op een onbewoond eiland. Welke dingen wil je dan echt niet missen?

“Mijn sociale contacten zijn voor mij onmisbaar. Verder ben ik erg gehecht aan mijn kat en kan ik echt niet zonder pizza – die maak ik trouwens graag zelf.”

Wat doe je in je vrije tijd en heb je een idool?

“Mijn hobby’s zijn basketballen, skeeleren, muziek luisteren en gitaar spelen. Eigenlijk zou ik best wel theater willen maken, wat ik op jonge leeftijd op Curaçao deed.”

“Een idool heb ik zeker: dat is Bob Marley – vanwege zijn rebelse opvattingen en rustgevende muziek. Bovendien kan ik mij wel vinden in zijn ideeën. Hij werd jammer genoeg niet echt gehoord – net zoals ik zelf. Dat heeft hem – en mij – aan de andere kant wel gevormd. Ik blijf zodoende zeggen: Wees jezelf en je komt er wel!”

Tekst: Liesbeth Rox
Foto’s: WIJ 3.0


WERKEN op de metaalwerkplaats van HET MALIEGILDE

Op de metaalwerkplaats van het Maliegilde leren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt lassen en metaalbewerken. Deelnemers werken mee aan allerlei opdrachten op het terrein van metaal en techniek. Wie zich verder wil ontwikkelen, kan bij het Maliegilde een lascertificaat halen. Meer informatie over deze activeringslocatie lees je hier.