JIJ 3.0: Parwin maakt al haar blouses zelf

Je bekijkt nu JIJ 3.0: Parwin maakt al haar blouses zelf

In de rubriek JIJ 3.0 van ons cliëntenmagazine Wijzer staat elke keer een deelnemer in de spotlight. Want zonder hen is er geen WIJ 3.0. In het actuele winternummer is Parwin aan de beurt, deelnemer bij Atelier Naald & Draad.

Kleding maken

Parwin maakt al vier jaar lang al haar blouses zelf. De patronen kiest ze uit een catalogus die ze thuis ontvangt en de stoffen koopt ze op de lapjesmarkt. Het naaien van de blouses gebeurt in atelier Naald & Draad op locatie WIJ 3.0 De Strooij met hulp van activiteitenbegeleider Ria. Maar ook voor rokjes, jurken en zelfs een compleet pak draait Parwin haar hand niet om.

geen druk

Voordat ze bij WIJ 3.0 kwam, werkte Parwin in de keuken van een bejaardentehuis. Hier hielp ze mee met het uitgeven van eten, het schoonmaken van de keuken en de afwas. Door een combinatie van persoonlijke omstandigheden en het werk ervoer ze veel stress. Daardoor werd Parwin achterdochtig naar de mensen om haar heen. Medicijnen bleken daarbij niet te helpen. Samen met haar begeleider van Altrecht besloot ze activiteiten bij WIJ 3.0 te gaan volgen. Het uitgangspunt was: geen druk ervaren, maar wel nieuwe vaardigheden ontwikkelen. En dat is gelukt.

Digitale vaardigheden

Zes jaar geleden begon Parwin met computerles. Zij wist toen niets van computers. De woorden ‘bestand’, ‘uploaden’ of ‘space’ kende ze niet. Tegenwoordig is dat wel anders. Met hulp van geduldige leraren en haar sterke doorzettingsvermogen kent ze nu aardig haar weg op de computer. Ze mailt met haar zus, regelt zaken online en luistert in haar vrije tijd naar Afghaanse muziek op YouTube. Voor de examens Windows en Internet Online slaagde ze met 80%.

Toekomst

Dromen heeft Parwin ook. In januari gaat ze examen doen voor Word. Daarna wil ze met een cursus PowerPoint aan de slag. Het doel is om een diploma te halen. Daarmee hoopt ze wellicht een paar uur in de week aan het werk te gaan op een kantoor. Werken met de computer, dat lijkt haar leuk. Een ding is in ieder geval zeker: Parwin blijft samen met Ria haar eigen blouses maken in atelier Naald & Draad.

Tekst: Kim Schormans.

Dit artikel is eerst verschenen in Wijzer nummer 12 – Winter 2020/2021.
Lees het magazine online.