Annet vertelt over haar werk bij StapSports op De Stadsbrug

Je bekijkt nu Annet vertelt over haar werk bij StapSports op De Stadsbrug

Annet is vrijwilliger bij StapSports. Samen met een collega runt zij de sportschool op de bovenste verdieping van WIJ 3.0 locatie de Stadsbrug. StapSports is voor iedereen die wil werken aan een gezond lichaam én leven; voor iedereen die behoefte heeft aan een dagstructuur. Want: ”Sporten is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je geest!”

Interview: Liesbeth Rox

Annet is dagelijks in de sportschool te vinden. Daar verzorgt zij nieuwe aanmeldingen, biedt ze begeleiding en coaching aan deelnemers (en hun begeleiders), geeft ze uitleg over de apparaten en zorgt ze voor het onderhoud. Haar klantengroep is divers: dak- en thuislozen, cliënten van instanties als Lister en Altrecht, en vluchtelingen. Ook andere mensen kunnen hier tegen een kleine vergoeding sporten – alleen gebeurt dat niet veel.

Hoe ben je terechtgekomen bij StapSports?

“Zo’n 15 jaar geleden woonde ik samen met iemand, die achteraf erg ziek bleek te zijn. Ik heb hem verzorgd en verpleegd tot hij stierf. Omdat ik niet officieel stond ingeschreven bij hem, moest ik daar weg en werd ik dakloos. Na eerst een periode antikraak te hebben gewoond, vond ik onderdak bij de NoiZ (Nieuwe opvang in Zelfbeheer) tot ik na enkele maanden een huis in Zuilen kreeg toegewezen. Ik hield altijd al van sport(en), keek vaak naar wedstrijden op de TV en ik ben tijdens mijn NoiZ-periode hier in De Stadsbrug begonnen met sporten. Op een gegeven moment werd ik benaderd om cliënten vanuit De Wilg te coachen en van het een kwam het ander.”

Wat trekt je aan in dit werk?

“Nou dat is wel duidelijk: ik ben een groot sportfanaat! Daarnaast vind ik het heel positief dat een groep die min of meer buiten de boot valt hier terecht kan. Op deze manier werken ze niet alleen aan hun conditie, maar krijgen ze ook een goed gevoel over zichzelf. Wat ik mooi vind, is dat verschillende organisaties mij inmiddels kennen en vertrouwen. Zo heb ik een groep van Atrecht weten binnen te halen die hier wekelijks per bus en met begeleiding naartoe komt.”

StapSports – foto: Gerbrand Langenberg

Wat zou je veranderen als je hier de baas zou zijn?

“Ik zou vluchtelingen, die hier letterlijk en figuurlijk de weg niet kennen, graag een heel pakket willen aanbieden. Dus hen zowel op het gebied van sport, wonen, werk en ondersteuning willen helpen. Nu moeten ze dingen meestal zelf maar uitzoeken. Weet je, ik oordeel niet over iemand die ik niet ken en behandel daarom die persoon net zoals ikzelf zou willen worden behandeld…”

Wie is jouw grote voorbeeld?

In eerste instantie blijft het antwoord uit. Ze vertelt vaak als voorbeeld voor anderen te hebben gediend vanwege haar doorzettingsvermogen en positiviteit. Ineens laat zij de naam Sheila E vallen: ”Want dit muzikale talent in de band van Prince was de eerste vrouw, die als percussionist wist op te vallen en uit te blinken.”

Annet blijkt niet alleen van sporten, maar ook van koken en muziek te houden. Voor bepaalde nummers van Michael MacDonald, The Doobie Brothers en Massada mag je haar zelfs midden in de nacht wakker maken! Regelmatig is zij met haar huidige vriend in zijn studio aan huis te vinden, waar zij met haar zang en percussie zijn sessies ondersteunt.

Over StapSports

StapSports is er voor iedereen die bezig wil zijn met dagstructuur en gezond leven. Net als bij elke andere sportschool vind je er diverse apparaten om je conditie bij te houden en te verbeteren en je lichaam sterker te maken. Er is altijd iemand aanwezig om uitleg te geven bij de verschillende apparaten.

StapSports is geopend op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 tot 14.00 uur. Kijk hier voor meer informatie.