Op weg naar een wereldwijd erkend certificaat in programmeren

Je bekijkt nu Op weg naar een wereldwijd erkend certificaat in programmeren

Handig met computers, dat was Tanja al wel. Ze had eerder al werkervaring opgedaan met software development. Niet gek dus dat ze, inmiddels twee jaar geleden, bij WIJ Programmeren uitkwam. Ze was uitgevallen van werk en het land zat in lockdown. Structuur in de dagen kon haar helpen bij haar herstel. Via haar trajectbegeleider van Lister kwam Tanja uit bij WIJ 3.0.

Langzaam opbouwen

Ze begon met kleine stappen, één keer in de week twee uur aan het werk, om vanuit daar verder op te bouwen. In het begin kwam Tanja zichzelf wel tegen. Ze wilde graag en snel vooruitgang boeken, maar liep daarin tegen haar eigen grenzen aan. Inmiddels weet Tanja dat vooruitgaan op een goede manier, niet altijd de snelste manier is. Ze heeft signalen bij zichzelf leren herkennen en weet nu beter hoe daarmee om te gaan.

“Dit is een plek waar ik mag vallen en weer op kan staan,” zegt Tanja. Er is veel ruimte om je eigen kunnen op gebied van programmeren, energie en belastbaarheid te vergroten, zonder dat daar veel druk op staat. De werkbegeleider kijkt mee en let op belastbaarheid.

“Ik vind het leuk om mensen te helpen en ondersteunen met dat wat ik kan.”

Andere helpen en ondersteunen

Bij WIJ Programmeren zitten deelnemers met verschillende niveaus bij elkaar. Sommigen van hen hebben geen eerdere ervaring met programmeren en software development, anderen juist wel. Als één van de deelnemers met meer ervaring in programmeren en software development is Tanja – naast deelnemer – ook een vraagbaak voor anderen. Op deze manier oefent ze met het helpen van anderen met het schrijven van software, een vaardigheid die heel goed van pas komt in een toekomstige baan. “Ik vind het leuk om mensen te helpen en ondersteunen met dat wat ik kan.” Tanja weet goed haar mededeelnemers te enthousiasmeren en om door te zetten. Bij sommigen van hen heeft dit geleid tot het vinden van een baan. Daar is Tanja best trots op!

Java-certificaat halen

Zelf is Tanja zich aan het voorbereiden op het behalen van het wereldwijd erkende Java-certificaat. De proefexamens gaan al goed, dus binnenkort gaat ze op voor het echte examen. En de toekomst? Tanja vertelt dat haar toekomstbeeld in de afgelopen jaren realistischer is geworden. Niet meer een meer-dan-fulltime baan, maar duurzaam re-integreren op een werkplek die bij haar past qua inhoud en belastbaarheid.

Tekst: Marthe Voswinkel.
Foto: Clement Helardot op Unsplash.

Over WIJ Programmeren

Bij WIJ Programmeren op WIJ 3.0 Ghanaplein draait het om leren programmeren en het maken van websites. Denk daarbij aan het leren werken met WordPress en andere systemen voor websitebeheer en aan leren programmeren met Java, Python en Javascript/PHP. Wie wil kan toewerken naar certificeringen. Bovendien zijn er mogelijkheden om je via trajectbegeleiding naar (betaald) werk te begeleiden. In een rustige omgeving met duidelijke structuur werk je aan inhoudelijke vaardigheden én aan werknemersvaardigheden. 

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Ernst Bechthum:
telefoon: 06 55 49 33 82
e-mail: Ernst Bechthum