Bewoners maken wijkvaandels bij WIJ 3.0 voor 900 jaar Utrecht

Je bekijkt nu Bewoners maken wijkvaandels bij WIJ 3.0 voor 900 jaar Utrecht

Bewoners van tien Utrechtse wijken hebben onder begeleiding van vereniging Kunstliefde wijkvaandels ontworpen en gemaakt, onder meer bij drie locaties van WIJ 3.0. Kunstliefde organiseerde dit project speciaal voor de viering van 900 jaar Utrecht. Voor de wijken Noordwest, Overvecht en Zuid waren er workshops bij WIJ 3.0 locaties Maliegilde, Ghanaplein en Naald & Draad in Hoograven. In de vaandels komt de unieke identiteit van de wijk tot uitdrukking. Ze zijn vanaf half november te zien in de hal van het Stadskantoor.

Unieke aspecten van de wijk

De vaandel-workshops bij WIJ 3.0 begonnen met een brainstorm over wat de wijk nu precies kenmerkt. In Noordwest zijn dat bijvoorbeeld de bruggen (Rode Brug over de Vecht en de Demkabrug) en de Amsterdamsestraatweg, in Overvecht de hoge flats, de Vecht en het vele groen. De ideeën werkten de deelnemers uit met verschillende materialen, zoals zelf meegebrachte oude kleding. Dat maakt elke vaandel uniek en echt van bewoners zelf.

Wijkvaandel voor Overvecht maken bij Ghanaplein

Samen ontwerpen en maken

In de groep van Ghanaplein deden in totaal zo’n dertig deelnemers mee – verdeeld over meerdere workshops – vaak mensen die actief zijn bij atelier Naald & Draad en bij Ghana Actief. Het resultaat is met veel geduld en vakkundigheid gemaakt. De flats op de vaandel zijn bijvoorbeeld op ingenieuze wijze in perspectief gezet, een behoorlijk reken- en tekenwerk. Over het ontwerp en de uitvoering is heel druk gediscussieerd. De vaandel van Overvecht beeldt de mooie en bijzondere aspecten van de wijk uit, maar heeft ook een vette knipoog naar dingen die bewoners minder waarderen.

“De humor was aanstekelijk. De muurschildering werd een kabouter, een anarchistische vredesduif vliegt met het kroontje van het wapen weg.”

Ineke damen, begeleider namens kunstliefde

De groep van het Maliegilde was gemengd en bestond uit zowel reguliere deelnemers van het atelier als mensen uit de buurt. Ook hier is begonnen met een brainstorm vol verhalen uit de wijk. Op de vaandel van Noordwest zie je duidelijk de kenmerkende Demkabrug, die vlakbij het Maliegilde ligt. Centraal loopt de Amsterdamsestraatweg met auto’s, fietsers en de markante watertoren. Ook het industriële verleden van Zuilen is duidelijk te zien en ergens vind je het bekende leugenaarsbankje. Tijdens het maken kwamen een paar deelnemers voor het eerst achter een naaimachine te zitten – een leerzaam proces dus.

Het was een heel leuke samenwerking, het creatief proces kwam heel mooi op gang. Iedereen heeft veel geleerd, inclusief wij als begeleiders.

Ineke damen, begeleider namens kunstliefde

Een portret van Utrecht

De vaandels uit alle wijken vormen samen een portret van de stad. Er is een korte film over het maakproces – hieronder te bekijken – waarin de drie locaties van WIJ 3.0 voorbij komen. Wil je de wijkvaandels zelf bekijken? Ze zijn vanaf half november te zien in de centrale hal van het Stadskantoor, nog tot het einde van het jaar. Ook de film is daar non-stop te zien.

Film over het maakproces, gemaakt door Art Forever

Met dank aan Vereniging Kunstliefde voor de foto’s.