Seline is vrijwilliger in Tuin Zeist: ‘Life is good!’

Je bekijkt nu Seline is vrijwilliger in Tuin Zeist: ‘Life is good!’

In de groene omgeving van Zeist ligt een pareltje verstopt in de bossen op het voormalig sanatoriumterrein: een (moes)tuin waar deelnemers van WIJ 3.0 Tuin Zeist praktisch en fysiek bezig zijn. Het werken in de tuin biedt ontspanning, helpt de conditie te verbeteren en draagt bij aan een goede dagstructuur. Liesbeth Rox bracht een bezoek aan de tuin en ontmoette daar Seline, vrijwilliger in Tuin Zeist.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

“Ik heb filosofie gestudeerd, had een lesbevoegdheid en stond voor de klas. Op een gegeven moment liep ik vast en belandde ik voor mijn problemen bij Altrecht. Die attendeerde mij op deze tuin als vorm van dagbesteding. Zo’n drie en half jaar geleden startte ik hier als deelnemer. Dat is in de loop van de tijd veranderd, want nu werk ik er als vrijwilliger. Binnenkort breekt een volgende fase aan in mijn leven: ik ga biodynamische landbouw studeren in Dronten en daarnaast stagelopen op een zorgboerderij. Da’s wel iets wat ik de afgelopen jaren namelijk heb geleerd: je moet vooral doen wat je energie geeft – en dat is wat werken in de natuur mij brengt!”

Wat doe jij zoal in deze (moes)tuin?

“Ik houd me bezig met de moestuin en kruidentuin, waarbij mijn groene kennis – ik heb altijd al een moestuin gehad – me goed van pas komt. Zo help ik tuinen te ontwerpen, gewassen in te zaaien en op te kweken, en naderhand te oogsten. Daarnaast begeleid ik (samen met de begeleiders van WIJ 3.0) mensen bij het werken in de tuin. Ik heb trouwens met één van de begeleiders een bijzonder project opgezet rondom kruidentheeën. Voorheen was ik hier twee dagen per week te vinden, maar als het nodig is spring ik nu regelmatig een derde dag bij.”

Vertel eens wat meer over dat project?

“Twee jaren geleden ben ik met Nina (begeleidster) een project begonnen: een kruidentuin bedoeld voor de productie van diverse smaken thee voor de wekelijkse theeavonden. Afgelopen jaar hebben we de productie opgeschroefd, zodat een deel van de thee in de Wissel (een winkeltje) kan worden verkocht. Al die tijd dronken medewerkers en deelnemers op de dag thee van een bekend merk uit de theedoos – dat was natuurlijk raar! Daarom zetten we nu in op een nog grootschaliger productie – niet alleen voor eigen gebruik, maar vooral met het oog op het kerspakket voor personeel en vrijwilligers in december. Het is de bedoeling dat daarin negen verschillende soorten thee uit deze tuin worden opgenomen. Dat betekent dus groots inzaaien, opkweken en vervolgens drogen, inpakken en van labeltjes voorzien.”

“Mijn ultieme droom is echter om ergens een boerderijtje te hebben waar ik kippen houd en van alles verbouw.”

Op Seline’s rieten hoed staat haar levensmotto.

Wat trekt je aan in dit werk?

“Voor mij is dit de perfectie combinatie: ik ben buiten en werk met/in de natuur en met mensen. Dat laatste is eigenlijk wat ik het liefst doe, met mensen werken: die een goed gevoel meegeven en laten opbloeien. Af en toe merk ik dat iemand ’s ochtends slecht binnenkomt en niet goed in zijn vel zit en dan op het einde van de dag met een heel ander gevoel weer naar huis gaat. Dat hij/zij als het ware verrukt is geraakt door het wonder van de natuur. Daarnaast geeft het mij een fijn gevoel om op het einde van het seizoen te gaan oogsten.”

Welk doel heb jij voor ogen?

“Uiteindelijk hoop ik te kunnen gaan werken als tuinder of boer in de groententeelt op bijvoorbeeld een zorgboerderij. Mijn ultieme droom is echter om ergens een boerderijtje te hebben waar ik kippen houd en van alles verbouw.”

Stel je zit op een onbewoond eiland. Welke dingen wil je dan echt niet missen?

“Stel je zit…? Ik heb daadwerkelijk drie dagen met een groepje mensen op een onbewoond eiland voor de kust van Kenia doorgebracht! Het was achteraf bekeken een roekeloos avontuur en heeft mij veel doen inzien, bijvoorbeeld hoe snel het randje beschaving bij mensen in een dergelijke situatie eraf vliegt. Mensen worden in zo’n situatie egoïsten en graaien maar raak, waardoor in dit geval de watervoorraad opraakte. Verder heb ik ervaren hoe de sfeer in een paar dagen tijd kan veranderen naar grimmige en onveilig (vooral naar vrouwen toe).

Door dit avontuur weet ik dat op zo’n eiland een hengel, kapmes en een survivalkit bijzonder handig zijn. Het lukte mij weliswaar met mijn geïmproviseerde hengeltje vissen uit het water te halen, maar ik wist niet dat daartussen eveneens giftige vissen zaten. Dat leerde ik van een van de anderen uit de groep, die een vis meteen begon dood te meppen. Met een survivalkit kan je dit allemaal checken.”

“Dus geniet van het leven, van de kleine dingen die het je brengt.”

Een Kleine vuurvlinder in Tuin Zeist

Wie is jouw idool?

“Misschien heel gek, maar dat is Che Guevara. Hij was een rebel, activist – een ware revolutionair en als zodanig inspireerde hij veel mensen. Hij was gepassioneerd, iemand met idealen en ging er ook voor. Jammer genoeg heeft hij dat met zijn leven moet bekopen.”

Wat zou je iedereen willen meegeven?

“Op mijn zonnehoed staat het al met grote letters geschreven: Life is good! Dus geniet van het leven, van de kleine dingen die het je brengt. Als je dat kunt, geeft het je een gevoel van rijkdom.”

Tekst: Liesbeth Rox
Fotografie: Olivier Beens

Tuin Zeist vind je op Wegwijs 7 in Zeist. Kijk hier voor meer informatie over activering op onze locatie WIJ 3.0 Tuin Zeist.
Dit artikel verscheen eerst in WIJ 3.0 magazine WIJzer – editie najaar 2023.