Koffietafel Samen Naast Elkaar: In Hoograven zoeken ze elkaar op

Je bekijkt nu Koffietafel Samen Naast Elkaar: In Hoograven zoeken ze elkaar op

Achterin kringloopwarenhuis De Arm in Hoograven staat de grote koffietafel van ‘Samen Naast Elkaar’. Bewoners komen hier voor allerlei activiteiten, maar ook gewoon voor een kop koffie of cappuccino, thee en iets lekkers erbij. Iedereen is hier welkom. Deelnemers bedenken en organiseren de activiteiten samen. Daarnaast zijn er altijd ook begeleiders aanwezig. Zij helpen mensen met vragen en bieden begeleiding aan de groep.

Yolanda Spanu (WIJ 3.0) is hier een van de activiteitenbegeleiders: “Deze plek, de Koffietafel, is een echte verbinder. Natuurlijk is er de ontmoeting, maar er zijn ook mooie gesprekken met elkaar over speciale thema’s. En we bieden bezoekers een kans om zich te oriënteren op actief bezig zijn op andere uren van de week.” De Koffietafel is onderdeel van het project Samen Naast Elkaar, een samenwerking tussen Abrona, WIJ 3.0 en de Wilg. Doel is om bewoners in contact te brengen, ze een reden te geven het huis uit te gaan en na te gaan of ze ook een andere activiteit in de week zouden willen doen.

Een plek om je thuis te voelen

Yolanda: “Het mooiste is dat het niet uitmaakt of iemand al langere tijd komt of net een eerste keer aanschuift. Er is een goede mix van mensen met verschillende achtergronden die elkaar leren kennen, ideeën uitwisselen en van elkaar leren. Voor de ‘vaste’ bezoekers is de koffietafel een veilige plek waar zij zich gehoord en gezien voelen. Zij leveren een positieve bijdrage aan de sfeer wat nieuwe bezoekers aantrekt.” Als vervolg op hun bezoek aan de Koffietafel zijn bezoekers de afgelopen tijd bezig geweest met onder andere bloemschikken, plantenhangers macrameeën en sieraden maken. De ruimte waar dit alles gebeurt is goed toegankelijk en zichtbaar vanuit de winkel. Dat wekt zeker de interesse van winkelbezoekers en trekt zo nieuwe deelnemers aan.

De koffietafel verbindt diverse bewoners met verschillende achtergronden!

Breiclub voor het goede doel

Sommige activiteiten vinden bijna dagelijks plaats, zoals spelletjes doen, sjoelen en sieraden maken. Daarnaast is er nu één keer per week Nederlandse les voor alle niveaus, een keer per maand samen koken en eten en wekelijks een breiclub. Yolanda: “Een aantal vrouwen hebben gezamenlijk kinderkleren gebreid. Eén keer in de drie maanden brengen zij deze kleren naar Al Amal, die ze uitdelen aan vrouwen die het echt goed kunnen gebruiken. En we hebben een uitstapje gedaan naar de Botanische Tuinen. Mooi was dat een aantal bezoekers leerde hoe ze met het openbaar vervoer kunnen reizen. Zij maakten voor het eerst gebruik van hun OV-chipkaart.”

Bewoners verbinden

Een mooi voorbeeld van hoe de Koffietafel verbindt, is de bezoeker die niet zo mobiel was. Yolanda: “Hij was al enkele keren gekomen, maar het was echt lastig om bij ons te geraken. Dat gaf stress. We hebben een beroep gedaan op de groep en nu haalt een andere bezoeker hem op met de auto en komen ze samen naar de Koffietafel.” 

Samen Naast Elkaar: meer informatie

De Koffietafel van Samen Naast Elkaar vind je achterin kringloopwarenhuis De Arm op de Verlengde Hoogravenseweg 63 in Utrecht (loop vanaf de ingang rechtdoor, langs de hoek met producten van de Circulaire Werkplaats en dan links van de trap naar boven).

Stuur voor meer informatie activiteitenbegeleider Yolanda Spanu een e-mail of kijk op de pagina van WIJ 3.0 in Kringloop de Arm.