Altrecht en WIJ 3.0 bieden cliënten re-integratie naar werk via IPS

Je bekijkt nu Altrecht en WIJ 3.0 bieden cliënten re-integratie naar werk via IPS

Het idee dat behandeling van (ernstige) psychische klachten niet te combineren valt met betaald werk, is gelukkig achterhaald. Daarom werkt WIJ 3.0 succesvol samen met Altrecht om patiënten al tijdens hun behandeling te begeleiden naar betaald werk. Deze trajecten heten Individuele Plaatsing en Steun (IPS), een succesvolle methode om werkzoekende met een psychische kwetsbaarheid te begeleiden naar werk en daarna te coachen op het werk.

De kracht van betaald werk

Het bijzondere van de IPS-aanpak is dat na een fase van kennismaking de betrokkene met zijn/haar IPS-begeleider van WIJ 3.0 direct op zoek gaat naar een passende werkplek. De wens van de cliënt staat daarbij centraal. Als er een werkplek is gevonden, blijft de IPS-trajectbegeleider betrokken als jobcoach om uitval te voorkomen. Onze ervaring is dat werken voor veel cliënten helpt bij het herstel. Medio 2022 voerden wij zo’n honderd IPS-trajecten uit voor cliënten van Altrecht. De helft van hen was op dit moment betaald aan het werk.

Voor iedereen een passende werkplek

Suzan heeft zo’n IPS-traject doorlopen, met begeleiding van WIJ 3.0 trajectbegeleider en IPS-coach Anke van Eerd. Al twee jaar werkt Suzan als receptioniste bij woningcorporatie Portaal. Ze heeft er een baan voor 12 uur per week en zit daar helemaal op haar plek. De weg naar deze baan was niet gemakkelijk. Samen met Anke is ze uiteindelijk bij Portaal terecht gekomen. Anke van Eerd over het succesvolle IPS-traject van Suzan: 

“Trots dat het is gelukt en trots ook op het doorzettingsvermogen van Susan. Want zij heeft echt moeten knokken om dit te bereiken. Wat het óók met mij doet is gesterkt worden in het idee: ‘het kan’. Het kan wél. Iedereen past érgens op de arbeidsmarkt.”

Anke van Eerd

Suzan en Anke vertellen over hun IPS-traject in het Hoofdzaak Werk-journaal van Sterk door Werk (bekijk het item via YouTube). Sterk door Werk is een platform voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met de weg naar werk en/of behoud van werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. 

Anke en Suzan over hun IPS-traject bij Sterk door Werk (videostill) – klik om te bekijken

Meer weten over IPS?

Wil je meer weten over IPS? Kijk op onze website voor meer informatie.

Beeld: Sterk door Werk (videostills)