Springplank 030: wagen en winnen

Je bekijkt nu Springplank 030: wagen en winnen

Via werk op eigen benen

In anderhalf jaar tijd leren deelnemers op eigen benen te staan. Ze krijgen woon- en werkbegeleiding en direct een werkplek. Zodat deelnemers actief bezig zijn en zich nuttig voelen. Er wordt ook echt wat van hen verwacht. Daar horen ook hobbels bij. Dingen die niet zo gaan als vooraf bedacht. Maar juist die uitdagingen met collega’s, daar leren onze deelnemers van!

Ruimte innemen en op een sociale manier behouden wat je hebt. Ons doel? Duurzame uitstroom met een betaalde baan.

Werkoriëntatie

“Omdat ik geen plek had om tot rust te komen, ging het telkens mis. Dat zie ik nu in. Om die cirkel te doorbreken, moest ik hulp accepteren.” Steven (30) doet sinds eind augustus 2019 mee aan Springplank 030. Hij kreeg een kamer in een groepswoning en ging direct aan het werk. De woonruimte is gekoppeld aan werk. Kandidaten moeten dus willen en kunnen werken. Via het werk leren ze alle vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig te wonen en hun leven op orde krijgen. Ira is begeleider bij Springplank 030. Zij helpt Steven op het gebied van wonen en werken. “Kandidaten starten met werkoriëntatie. Daarbij gaat het er niet om dat het werk per sé leuk is. Ik wil zien hoe iemands vaardigheden en motivatie zijn. Hoe gaat iemand om met collega’s? Wat gebeurt er als iemand feedback krijgt? En komt iemand afspraken na? Dat soort dingen moet ik wel weten voordat ik met iemands cv de boer op ga.” Daar wil ik werken! Steven: “Ik vond mijn werkoriëntatie niet zo leuk. Daar zat ik tussen mensen met een drugsverslaving. Ik heb mijn uren gemaakt hoor, maar ik ging wel op zoek naar een baan. Toen ik The Green House zag, wist ik het meteen. Daar wil ik werken! Het is een mooi gebouw, op fietsafstand van mijn huis en ze zijn duurzaam bezig. Dat vind ik belangrijk, in de horeca is namelijk veel verspilling.

Ira heeft een paar keer gebeld en gemaild. Uiteindelijk mocht ik langskomen. Dat was best een streng gesprek. Zo moest ik vertellen waarom ik daar wilde werken. Gelukkig waren ze onder de indruk van mijn antwoorden en kon ik aan de slag als afwashulp.” Sinds februari werkt Steven ook één dag per week in de bediening. Verder kreeg hij een training in de keuken. Ira: “Ze zien bij The Green House dat Steven hard werkt en denken met hem mee. Ook hebben ze hem een contract aangeboden voor zeven maanden. Stevens volgende doel? Achter de bar staan en hopelijk ook in de keuken.” Trots dat ik mijzelf heb bewezen “In het begin had ik het gevoel dat ik mij moest bewijzen” vertelt Steven. “Ik wilde iedereen laten zien dat ik dit echt wilde. Niet om mijn uren te maken, maar om mijn collega’s te helpen. Om sámen vooruitgang te boeken. Dat werd gelukkig opgemerkt. Nu gaan mijn collega’s anders met mij om en zijn we maatjes. Daardoor is het werk veel gezelliger.

Trots

Ik ben trots op mezelf dat ik heb volgehouden en mezelf heb bewezen. Er is echt een last van mijn schouders gevallen. Ik denk dat ik nog steeds veel te leren heb, al heb ik wel geleerd van mijn fouten. Hulp accepteren bijvoorbeeld. Dat vond ik lange tijd heel moeilijk. Uiteindelijk heeft een maatschappelijk werkster bij de NoiZ (Nachtopvang in Zelfbeheer) mij doorverwezen naar Springplank 030. Ik besefte toen dat ik niet langer zo kon doorgaan.” Geen verstand van mijn rechten Steven werd dakloos toen zijn relatie uitging en zijn werkgever korte tijd later zijn contract niet verlengde. WW aanvragen kwam niet bij hem op, “Ik had geen verstand van mijn rechten, dat had ik thuis niet meegekregen. Daarom zei ik mijn huis op en sliep ik op straat. Gelukkig had ik vrienden die af en toe naar mij omkeken. Zij luisterden naar mij en konden zich inleven. Af en toe kon ik bij mensen logeren. Op die momenten werkte ik ook. Dat vond ik wel lastig. Ik zat continu in andermans omgeving en had geen eigen plek. Omdat ik bang was dat mensen mij asociaal vonden, paste ik mij aan. Woonde ik bij iemand die veel dronk? Dan deed ik mee. Zo heb ik mijzelf een tijd voor de gek gehouden. Uiteindelijk kwam ik bij de NoiZ terecht.

Ira Schuller

”Problemen los je samen op. Steven weet inmiddels dat dingen niet vanzelf gaan”, zegt Ira. “Hij zoekt mij op als hij iets niet snapt. Bijvoorbeeld als hij een moeilijke brief krijgt. Hij wil echt werken. Ook nu het restaurant tijdelijk dicht is door de coronacrisis. Daarom werkt hij nu tijdelijk in de supermarkt, winkelmandjes desinfecteren. Het uiteindelijke doel is dat Steven een vaste, betaalde baan heeft en weer zelfstandig kan wonen.” “Het is fijn om weer aan het werk te zijn”, vertelt Steven. “Werk levert stress op, maar ik heb dat ook nodig. Wat ik anderen wil meegeven? Luister naar mensen en oordeel niet. Je weet niet waar ze vandaan komen en hoe ze zijn opgevoed. Veel mensen hebben anderen nodig om te zien wat ze kunnen. Wil je problemen oplossen, dan moet je dat sámen doen. Gelijkwaardig, niet vanuit een hoge stoel.”


Springplank 030 is een gezamenlijke pilot van de Tussenvoorziening en WIJ 3.0 met het Eindhovense bedrijf Springplank. In april 2019 zijn de eerste kandidaten gestart. Dit is het resultaat na 9 maanden:

Bron: Jaarbeeld 2019 van De Tussenvoorziening