Davids succes: met hulp van WIJ 3.0 als softwareontwikkelaar aan de slag

Je bekijkt nu Davids succes: met hulp van WIJ 3.0 als softwareontwikkelaar aan de slag

David is geboren in een oorlogssituatie en kwam op zijn 11e met zijn familie naar Nederland gevlucht. Ook daar heeft hij een moeilijk leven gehad. Maar met begeleiding van WIJ 3.0 heeft hij dit jaar de weg naar een baan teruggevonden. Hij mag aan de slag als softwareontwikkelaar en heeft weer vooruitzicht op zijn droombaan. De organisatie Everyday Heroes schreef zijn verhaal op.

Uit de oorlog naar Nederland

“Mijn leven is zeker niet over rozen gegaan. Ik ben geboren tijdens een oorlog dat tot mijn vijfde duurde. Mijn eerste herinneringen zijn dan ook gevuld met angst en spanning. Toen ik op mijn 11e naar Nederland vluchtte met mijn familie dacht ik dat heimwee mijn grootste probleem zou zijn. Echter het duurde niet lang voordat ik misbruikt werd door een vrijwilliger op het asielzoekerscentrum. Dit ging jarenlang door en toen het uitkwam ontwrichte het mijn hele familie waardoor ik in internaten terechtkwam. Boven op het feit dat ik moest integreren in een nieuwe samenleving was ik nu ook alleen. Mijn vertrouwen in mensen was beschadigd.”

Spanning

“Ik heb ondanks alles toch mijn hbo-opleiding afgemaakt en ben aan de slag gegaan als softwareontwikkelaar. Dit ging een aantal jaar goed; met pijn en moeite. Omdat ik nooit wat had gedaan met alles wat ik heb meegemaakt, ging het met mezelf helemaal niet goed. Op een bepaald moment liep de spanning zo hoog op bij mij dat ik niet meer kon werken. Nog veel erger is dat ik zo gebroken was dat ik uiteindelijk een delict heb gepleegd. Iets wat helemaal niet bij mij past. Voor mij voelde het alsof mijn leven voorbij was. Ik had het allemaal verpest en het kwam nooit meer goed. Gelukkig kreeg ik hulp van Fivoor. Met therapieën en hulp van behandelaars werd het leven weer wat mooier voor mij.”

Zonder alle mensen die mij hebben geholpen, had ik niet zover kunnen komen.

David

Met een jobcoach aan de slag

“Volgende stap was weer aan het werk. Hiervoor werd ik begeleid door WIJ 3.0. Dat was zeker geen makkelijke opdracht. Met heel veel geduld van mijn jobcoach hebben we verschillende scenario’s onderzocht. Nu sta ik op het punt om te beginnen aan een ontzettend leuk en uitdagend project waarbij ik als softwareontwikkelaar aan de slag ga.”

“Maar omdat ik in schuldsanering zit en ik moet rondkomen met weekgeld, is het erg lastig om op werk te komen. Het is een eindje fietsen en ik kan de bus niet kan betalen. Dankzij het Power Certificaat van Fred Foundation ben ik in aanmerking gekomen voor een elektrische fiets. De tocht wordt nu heel wat makkelijker en ik kan mijn energie aan mijn werk besteden en omdat ik al vier jaar niet heb gewerkt, wordt dat al een hele uitdaging.”

Dromen

“Mijn nieuwe baan biedt veel vooruitzicht en is een mooie opstap naar mijn echte droombaan: als ik mijn leven weer een beetje in orde heb wil ik graag les gaan geven of op een andere manier een bijdrage leveren in de hulpverleningssector. Zonder alle mensen die mij hebben geholpen, had ik niet zover kunnen komen.”

Social Return

Davids verhaal is opgeschreven door Everyday Heroes, de organisatie die hem hielp met zijn elektrische fiets. Deze is gefinancierd met hulp van een Power Certificaat van Fred Foundation in het kader van een SROI (Social Return on Investment) verplichting.

Ook het Makelpunt Social Return van samenwerkingsverband ADSU helpt organisaties met de invulling van SROI. Kijk hier voor meer informatie.