Een sterk staaltje circulair van metaalwerkplaats Maliegilde

Je bekijkt nu Een sterk staaltje circulair van metaalwerkplaats Maliegilde

De bewegwijzering op het binnenplein van het provinciehuis (van Zuid-Holland, red) is een tijd geleden vernieuwd. Toch kun je, als je heel goed kijkt, ook de oude bewegwijzering nog terugvinden. Vermomd als designer prullenbak.

In dit artikel schrijft de Provincie Zuid-Holland over de samenwerking tussen de metaalwerkplaats van WIJ 3.0 Maliegilde en ontwerper Remko Verhaagen van Blooey en de ONZE fabriek. Samen ontwierpen zij prullenbakken, gemaakt van oude bewegwijzering. Een mooi voorbeeld van circulair produceren en sociaal ondernemen.

Trots!

“Gaaf hè!”, vol trots laat Rik van der Burg, procesbegeleider binnen Facilitaire Zaken, de twee nieuwe prullenbakken zien. “Gemaakt van onze oude bewegwijzering. Onze technische dienst heeft ze in mei geplaatst en ze worden al goed gebruikt. Het plein wordt, zeker met mooi weer, overspoeld door schooljeugd en die gooien hun afval gelukkig netjes weg in deze bakken. Stiekem ben ik er heel erg trots op. Op de bakken zelf natuurlijk en op het hergebruik van ons oude materiaal, maar vooral ook op de unieke samenwerking waar dit alles uit voort is gekomen.”

Start-up

De start-up Blooey, van Remko Verhaagen (de trotse man op de foto’s, red.) heeft de bakken gemaakt. Blooey is een designstudio waar nieuwe ontwerpen worden gemaakt van gebruikte materialen. Zo ontwierpen zij eerder al mooie lampen van het ijzer uit oude WOII bunkers. Toen er vorig jaar nieuwe bewegwijzeringspalen op het binnenplein kwamen omdat de oude bewegwijzering niet meer voldeed, wilde de provincie de oude borden niet zomaar wegdoen. Juist een moment waarop je zelf ook het goede, circulaire voorbeeld kunt geven. Rik van de Burg kwam toen samen met Remko op het idee om designer afvalbakken te maken van de borden.

Inspirerende samenwerking

“En weet je wat nou zo mooi is? Blooey laat zijn producten maken en begeleiden door de Utrechtse sociale werkplaats WIJ 3.0 (metaalwerkplaats van het Maliegilde, red).”, vertelt Rik. “Het werken met de mensen van WIJ 3.0 was heel inspirerend. Die bevlogenheid! Ze waren er echt op gebrand om mooie afvalbakken te maken voor ons. Hun werkplaatsvoorbereider en coach had ons uitgenodigd voor een korte rondleiding bij de werkplaats. Hier heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe professioneel ze werken aan de verschillende opdrachten uit de regio. Deze combinatie, van circulair én maatschappelijk betrokken, was voor ons een belangrijke reden om voor deze challenge Blooey te vragen. Een unieke samenwerking zo! En het mooie is dat Blooey nu mede door dit pilot project heeft kunnen opschalen met de oprichting van ONZE fabriek, een sociaal gilde voor circulair design”

Het goede voorbeeld geven

“Steeds meer en steeds vaker kijken we kritisch naar wat we zelf kunnen doen. Weggooien is bijna een vloekwoord geworden. Uitgangspunt is altijd dat we spullen die we niet meer kunnen gebruiken niet zomaar weg doen. Neem bijvoorbeeld onze metaalbewerkingsmachines. De technische dienst heeft deze jarenlang gebruikt om zelf kleine reparaties en werkzaamheden uit te voeren. Maar op een goed moment stonden ze op de lijst om af te voeren. Toen zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming. Uiteraard hebben we wel eerst gekeken of alles nog goed én veilig werkt”, zo stelt Rik ons gerust.

Oude bewegwijzering waar het Maliegilde de afvalbakken van maakt

Win win situatie

“Uiteindelijk hebben we voor deze machines nu dus een nieuwe bestemming gevonden via het netwerk van ONZE fabriek. Juist in deze slechte economische tijd, kunnen ze deze machines bij de Utrechtse sociale werkplaats heel goed gebruiken. Ze zijn er heel blij mee en wij zijn blij dat we er zo’n mooie, nieuwe bestemming aan kunnen geven. Zoals zij onze oude materialen weer omtoveren tot mooie nieuwe producten. Bijvoorbeeld voor de ontwerpen van Blooey. Zoals BALK, een designer lamp, gemaakt van oud restmateriaal van de provincie. Bijzonder toch, ik kan daar echt heel blij van worden. Maakt het circulaire cirkeltje weer helemaal mooi rond!”

“Steeds meer en steeds vaker kijken we kritisch naar wat we zelf kunnen doen.”

Rik van der Burg

Samen sterk

“Zo zie je maar wat voor resultaten het Startup-In-Residence-programma inmiddels heeft opgeleverd! Van gerecyclede bankjes van hergebruikt plastic op het binnenplein, tot aan designer prullenbakken en een nieuwe bestemming voor onze machines. Ja, ik ben echt trots op deze samenwerking”, benadrukt Rik nog maar eens. “Uniek, anders dan andere samenwerkingen bij de provincie. Ik hoop dat veel mensen prullenbakken op het Binnenplein ook live komen bewonderen en gebruiken. Ze zijn prachtig. Al is het maar door het verhaal erbij!”

Heb jij ook een circulaire design uitdaging waar Remko met ONZE fabriek bij zou kunnen helpen of wil je ONZE dromen steunen ? Neem eens een kijkje op onze-website.nl


Bron artikel:

Provincie Zuid-Holland, magazine ‘Zuid-Holland in beeld’, pilotnummer (2021), geraadpleegd op 01-12-2021.

Werken bij het Maliegilde

Op de metaalwerkplaats van het Maliegilde leren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt lassen en metaalbewerken. Wie zich goed ontwikkelt, kan naast het leren lassen ook meewerken aan opdrachten. Meer informatie lees je hier.