ADSU op audiëntie bij de Koningin voor Kamers met Aandacht

Je bekijkt nu ADSU op audiëntie bij de Koningin voor Kamers met Aandacht

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft op 11 maart een digitaal werkbezoek gebracht aan Kamers met Aandacht. Danielle van Elk van WIJ 3.0 en het ADSU was uitgenodigd om erbij te zijn. Samen met Bianca van der Neut – directeur van Kamers met Aandacht – bedacht het ADSU het project Tuinkamers met Aandacht.

Kamerverhuur

Stichting Kamers met Aandacht helpt jongeren tussen 18 en 23 jaar die geen sociaal vangnet hebben om op eigen benen te staan. Voor deze jongeren, die niet terug kunnen vallen op familie en vrienden voor hulp, regelt Kamers met Aandacht woonruimte. Mensen verhuren voor dit project een kamer en houden tegelijkertijd een oogje in het zeil. Daarnaast komt eens per week een sociaalwerker langs die voor de nodige begeleiding zorgt.

Tiny House en Social Return

Het ADSU en Kamers met Aandacht zijn nu bezig met een nieuwe vorm van woonruimte: Tuinkamers met Aandacht. In dit project worden zogenaamde tiny houses gebouwd en geplaatst bij particulieren in de tuin. Deze huisjes bieden woonruimte voor jongeren die uitstromen vanuit de jeugdzorg; jongeren die nog wat aandacht nodig hebben voordat ze op eigen benen kunnen staan. Tuinkamers met Aandacht is ook een mooie kans voor bedrijven om aan ‘social return on investment’ (SROI) te doen, een prachtkans om hun bedrijfsnaam aan een sociaal en maatschappelijk project te verbinden. Bedrijven adopteren dan een tiny house en kunnen het aankoopbedrag en de huuropbrengst inzetten voor hun SROI-opgave.

Regionale samenwerking

Kamers met Aandacht startte in 2019 als samenwerkingsinitiatief tussen (jeugd)zorgorganisaties en de gemeente Utrecht. Het doel is om het aantal dak- en thuisloze jongeren terug te dringen. Koningin Máxima ziet deze verbinding met regionale samenwerkingspartners als een sterk punt voor de toekomst. Ze hoopt dat de organisatie nog flink zal groeien en zo meer jongeren zal kunnen helpen.

Bouwen voor de toekomst

WIJ 3.0 en Lister hebben meegewerkt aan het opstellen van dit plan en het opzetten van deze samenwerking. Er zijn nu gesprekken met het Leger des Heils om de tiny houses te bouwen. Het Wijkbedrijf van WIJ 3.0 zal het onderhoud van de huisjes gaan doen.

Wil je meer weten over het digitale bezoek van Koningin Maxima? Lees verder op de website van Kamers met Aandacht.

Wil je weten wat een Tiny House eigenlijk is? Kijk dan hier.