JIJ 3.0: Elvir laat zich niet kisten

Je bekijkt nu JIJ 3.0: Elvir laat zich niet kisten

In de rubriek JIJ 3.0 van ons cliëntenmagazine Wijzer staat elke keer een deelnemer in de spotlight. Want zonder hen is er geen WIJ 3.0. Met deze keer Elvir, deelnemer bij WIJ 3.0 Nieuwegein.

Elvir verwelkomt me bij de ingang van WIJ 3.0 locatie Nieuwegein. In zijn blauwe werkjas en met zijn open houding komt hij over als de opzichter. Hij geeft me een uitgebreide rondleiding door de werkplaats. Hij stelt me aan iedereen voor en vertelt over elk onderdeel ronduit. Het werken met professioneel gereedschap en leren van vakmensen vindt hij het mooist.

Vakkennis

‘Als je geen gereedschap hebt kun je niets leren. Toen ik binnenkwam dacht ik alles te weten, maar dat bleek niet zo. Het leukste vind ik dingen uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten en dat het dan tien keer mooier is dan daarvoor. Met het juiste gereedschap en hulp van mensen met vakkennis kan dat. We kunnen hier bijvoorbeeld dikke planken zagen, zoiets heb je thuis niet qua gereedschap.’

Elvir
Elvir (foto: Gerbrand Langenberg)

Afleiding

Vier jaar geleden kwam Elvir met hulp van gemeente Nieuwegein bij WIJ 3.0. Oorspronkelijk komt hij uit Bosnië waar hij tijdens de oorlog in het leger vocht. Hij kreeg last van nachtmerries en werd met een posttraumatische stressstoornis gediagnosticeerd. ‘Ik ga niet thuis zitten mopperen, anders gaat het mis. Met mijn ziekte en alle herinneringen is dit een uitstekende plek om overdag alles te vergeten.’

Als familie

Activiteitenbegeleiders Peter, Trees en Paula ziet hij als een soort broer en zussen. ‘Van hen heb ik flink wat geleerd. Ze zijn geduldig en hebben zo’n vakmanschap.

Ik was lang soldaat en bij soldaten moet je soms schreeuwen. Dat hoort bij een leger, maar hier is het echt anders. Ze luisteren naar jou. De eerste vraag is: hoe kunnen we jou helpen, wat heb je nodig van ons?’

Voldoening

Elvir nodigt me uit om opnieuw langs te komen wanneer de coronamaatregelen versoepelt zijn. ‘Ik hoop dat corona snel voorbij gaat. Ik denk dat we bijna gewonnen hebben, nog eventjes. Ik wil persoonlijk laten zien dat we ons niet laten kisten. Ook hier bij WIJ 3.0 blijven we draaien. Een beetje lastig met afstand en dit en dat, maar wij doen het. Wij blijven mensen blij maken. Dat geeft mij voldoening.’

Dromen

Zo sociaal als hij is gaan ook zijn toekomstdromen over anderen. Elvir’s grootste droom is dat zijn zonen volwassen mogen worden en hij opa mag worden. Ook gaat hij zodra het kan zijn eerste Nederlandse paspoort aanvragen. Daarmee hoopt hij in de toekomst twee van zijn broers te bezoeken die in Amerika wonen, hen heeft hij al twintig jaar niet meer gezien.

Tekst: Kim Schormans
Foto’s: Gerbrand Langenberg