Springplank 030

Een versnelde route naar betaald werk en woonruimte

Springplank 030 is een gezamenlijk project van de Tussenvoorziening en WIJ 3.0, naar een idee van de organisatie Springplank. Het doel is mensen zonder werk en woning versneld te begeleiden naar betaald werk en woonruimte.

In praktijk

Direct vanaf de start gaan de kandidaten voor minimaal 24 uur per week aan het werk. De baan is gekoppeld aan de woonruimte: als zij hun werk verliezen, komt ook hun woonplek in gevaar. Juist die combinatie motiveert en trekt kandidaten door moeilijke fases heen. Dit geeft snelheid en vraagt maximale inzet van de kandidaten, begeleiders en werkgevers.

Daarnaast krijgen de kandidaten persoonlijke begeleiding op gebied van werken en wonen door een begeleider van WIJ 3.0 of de Tussenvoorziening. Zo leren de kandidaten hoe ze een goede werknemer en collega zijn en ontdekken ze wat wonen allemaal met zich meebrengt. Van goede buur zijn, rekening houden met huisgenoten tot koken en het aanhouden van een dag- en nachtritme. Het uiteindelijke doel is dat de kandidaten na maximaal achttien maanden weer financieel zelfstandig zijn en op zichzelf wonen.

Meedoen

Je kunt meedoen aan Springplank 030 als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • Je hebt geen werk en geen eigen woning en kunt hulp gebruiken om dit te veranderen;
  • Je wilt graag aan het werk én kunt dit ook volhouden;
  • Je kunt en wilt minimaal 24 uur per week werken.

Het traject

Het traject duurt maximaal 18 maanden en bestaat uit 5 fases. Meer dan 65% van de deelnemers heeft na deze fases een betaalde baan en een zelfstandige woning.

Fase 1

Je krijgt een kamer in een groepswoning. Om te wennen aan het werkritme, ga je direct aan het werk of je start op een oriëntatieplek.

Fase 2

Samen met je begeleider onderzoek je wat voor werk bij jou past en zoeken we een betaalde werkplek. Soms begin je op proef. Dan behoud je je uitkering en krijg je nog geen salaris.

Fase 3

Gaat de proefperiode goed? Dan krijg je een contract en salaris. Gaat de proefperiode niet goed? Dan ga je op zoek naar een andere werkplek.

Fase 4

Gaat het werken en wonen in een groep goed? Dan gaat Springplank 030 samen met jou op zoek naar een woning voor jezelf.

Fase 5

Na maximaal 18 maanden sta je weer op eigen benen. Als dat nodig is, krijg je nog wel begeleiding.