Nieuw Beschut Werken

Beschut aan de bak

Heb je veel ondersteuning nodig om te werken of behoefte aan een aangepaste werkplek? Beschut werken is een goede mogelijkheid voor mensen die graag willen werken, maar die van werkgevers veel begeleiding vragen. WIJ 3.0 biedt samen met UW de mogelijkheid op Beschut Werk in Utrecht. Hiermee bieden we deelnemers een mooie vervolgstap richting bedrijven na hun dagactiviteit bij WIJ 3.0.

Kleine vervolgstappen

Regelmatig kunnen mensen meer dan wat zij en hun omgeving voor mogelijk houden. De afstand tot vervolgstappen is echter vaak nog groot. Beschut Werk is een manier om vervolgstappen kleiner te maken en zo meer mogelijkheden te creëren. Op een beschutte werkplek kunnen deelnemers structuur, ritme en werkplezier vinden die helemaal bij hen past.

Begeleiding naar en op werk

Iedere deelnemer krijgt één-op-één begeleiding van een trajectbegeleider. Samen stellen zij een trajectplan op met daarin alle doelen en te nemen stappen. Gedurende het traject is er vaak contact om ervaringen en de voortgang te bespreken. De trajectbegeleider zoekt samen met de deelnemer een passende werkplek, bereidt de overstap voor en biedt daarna begeleiding op de werkplek.

Arbeidsovereenkomst

Elke deelnemer aan Beschut werk ontvangt een arbeidsovereenkomst. Op basis van de eigen werkvoorkeur kan hij/ zij bij WIJ 3.0 geplaatst worden. WIJ 3.0 biedt de deelnemer begeleiding via een werkbegeleider en regelmatig contact met een trajectbegeleider. Deelnemers die in Beschut Werk actief zijn, kunnen via WIJ 3.0 in beeld komen voor een overstap naar een reguliere werkgever. Dit hangt af van hoe ze zich ontwikkelen en van hun eigen wensen en behoeften.

Meer weten over Beschut Werken?

Neem contact op met Mirjam van Dalfsen – trajectbegeleider bij WIJ 3.0 – via e-mail of 06 55 49 34 17. Of lees over andere re-integratietrajecten die wij aanbieden.

De gemeente Utrecht heeft een uitgebreide pagina met uitleg over (aanvragen van) Beschut Werk.

Richard: beschut aan de bak…

Waarom wil je beschut werken?

Hier wordt rekening gehouden met wie ik ben. Ik kan in mijn eigen tempo werken. Mensen zijn blij dat ik er ben, ik merk de waardering. En het werk past bij mij. 

Waarom koos je voor werk in de bloementuin?

Ik vind buiten werken leuk. En vooral in de bloementuin, omdat ik thuis ook veel in de tuin doe en hier weer nieuwe dingen leer. Ik heb leuk contact met collega’s. De bloementuin is overzichtelijk en dan weet ik ook wat daar gebeurt.

Hoe word je begeleid?

De leerwerkmeester begeleidt mij en zegt wat ik moet doen op de dag dat ik er ben. Ik kan hem ook dingen vragen. Langzaamaan, na een half jaar, heb ik vaste taken op mij genomen en weet ik van sommige dingen hoe het gaat zonder dat me dit eerst uitgelegd moet worden.

Ik heb ook een jobcoach. De jobcoach was in het begin vooral degene die een plek voor mij heeft gezocht en met me mee is gegaan om kennis te maken. Zij komt langs en belt om te kijken of alles nog goed gaat. En dan praten we over het werk en eventueel mijn persoonlijke situatie. Ook geeft zij door wanneer ik verlof opneem of ziek ben en kan ik haar vragen als ik iets niet weet over salaris en dergelijke.

Beschut werk, iets voor jou?