Eigen Kracht

Taal & Werk: Op Eigen Kracht naar een baan

Op Eigen Kracht naar een baan in Utrecht ondersteunt Utrechters die een andere moedertaal hebben dan het Nederlands. Dit project van Taal Doet Meer en WIJ 3.0 ondersteunt bij het vinden van werk (betaald of vrijwillig), een opleiding of werkervaringsplek. Het programma bestaat uit groepstrainingen, individuele coaching en netwerkbijeenkomsten en duurt tussen de 3 en 11 maanden.

Samen toewerken naar een betaalde baan

Met Eigen Kracht leren de deelnemers de Nederlandse taal beter en raken ze meer bekend met de Nederlandse arbeidsmarkt en hun kansen daarop. In elk traject werken we met de deelnemers toe naar uitstroom richting een betaalde baan. Het bijzondere in dit project is de samenwerking van vrijwilligers en professionals die actief zijn om deelnemers bij te staan. Als een deelnemer meer ondersteuning nodig heeft, dan komt de professional ook meer in beeld.

Eigen Kracht is letterlijk de eerste stap voor mij geweest richting een baan.

Deelnemer aan Eigen Kracht

Wat is de doelgroep voor Eigen Kracht?

  • Utrechters voor wie de beheersing van de Nederlandse taal een belemmering vormt bij het vinden van werk: nieuwe Utrechters, maar ook migranten die al langer in Utrecht wonen maar die nog steeds problemen met taal ervaren bij het oriënteren op werk.
  • Taalniveau bij instroom is A2.
  • Deelnemers zijn gemotiveerd en willen actief aan de slag om een baan te vinden.
  • Deelname kost €15,- per traject.

Hoe ziet een Eigen Kracht-traject er uit?

1. In je kracht

Het traject In je Kracht is bedoeld voor deelnemers die nog niet precies weten wat zij willen. Aan de hand van thema’s oriënteren deelnemers zich en bereiden zij zich voor op de arbeidsmarkt. Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld kwaliteiten (wie ben ik, wat kan ik), zelfvertrouwen, netwerken, beroepskeuze en toekomstplannen. Na afloop kan de deelnemer uitstromen naar vrijwilligerswerk, een opleiding of het vervolgtraject Aan de Slag.

Tijd: 12 weken van 2 uur
Kosten: €15,-

2. Aan de slag

Het traject Aan de Slag is bedoeld voor deelnemers die al actief op zoek zijn naar werk en zich daarvoor beter willen voorbereiden. Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld een cv maken, sollicitatiebrieven schrijven, een LinkedIn-profiel maken, presenteren en een sollicitatiegesprek oefenen.

Tijd: 12 weken van 2 uur
Kosten: €15,-

3. Individuele coaching

In het traject Aan de Slag is elke deelnemer gekoppeld aan een vrijwillige coach die maximaal 6 maanden lang ondersteuning biedt bij de zoektocht naar betaald werk. De coaches zetten hun eigen netwerken en spreken regelmatig af met de deelnemer. Professionals en het netwerk van Taal Doet Meer en WIJ 3.0 ondersteunen in deze zoektocht.

Tijd: 6 maanden
Kosten: Inbegrepen bij ‘Aan de Slag’

4. Netwerkbijeenkomsten

Regelmatig organiseren we een gratis netwerkbijeenkomst (onder andere de Krachtmiddag) waar deelnemers, vrijwillige coaches, contacten uit het bedrijfsleven en overige geïnteresseerden elkaar ontmoeten. Er worden tips, contactgegevens en ervaringen uitgewisseld. Naast dat dit heel nuttig is, is het ook heel leuk om andere werkzoekenden uit Utrecht te ontmoeten. Kosten: Inbegrepen bij ‘Aan de Slag’.

Hou deze agenda in de gaten voor data.

Krachtmiddag bij Movares, waar deelnemers van Eigen Kracht, coaches en werkgevers elkaar ontmoeten.

”Een hele fijne ervaring! Je ontmoet professionals uit verschillende vakgebieden die meedenken over jouw persoonlijke loopbaan. Er worden praktische tips, vacatures en contacten uitgewisseld. De deelnemers zijn open en delen hun ervaringen, werkgevers en coaches nemen de tijd om naar de verhalen te luisteren.”

Deelnemer aan Eigen Kracht

Inclusief werkgeverschap

Samen met samenwerkingspartner Berenschot zijn we gestart met het traject: ‘Versterk je netwerk’. Daarin maken bedrijven op laagdrempelige wijze kennis met anderstalige werkzoekenden. Op die manier geven zij invulling aan inclusief werkgeverschap. Lees hier meer over het traject.

Foto’s: Taal Doet Meer