WIJ 3.0 en Altrecht bieden cliënten re-integratie naar betaald werk via IPS

Je bekijkt nu WIJ 3.0 en Altrecht bieden cliënten re-integratie naar betaald werk via IPS

Sinds enkele jaren werkt WIJ 3.0 succesvol samen met Altrecht om patiënten al tijdens hun behandeling te begeleiden naar betaald werk. Gelukkig is het idee dat behandeling van ernstige psychische klachten niet te combineren valt met betaald werk inmiddels achterhaald. Deze trajecten heten Individuele Plaatsing en Steun (IPS) en zijn bijzonder succesvol.

Beeld: IPS-stappenplan (klik voor een grote versie).

In april hebben we onze samenwerking vernieuwd. Reden daarvoor is dat het UWV, dat de financiering verzorgt, een aanbesteding op het uitvoeren van de IPS-trajecten had uitgeschreven. Altrecht en WIJ 3.0 hebben daarop samen ingetekend en de opdracht gekregen. 

Vanaf de start zoeken naar een baan

Het bijzondere van de IPS-aanpak is dat na een fase van kennismaking de cliënt direct op zoek gaat naar een passende werkplek, samen met zijn/haar IPS-begeleider van WIJ 3.0. De beroepswens van de cliënt staat daarbij centraal. Wanneer een goede werkplek is gevonden, houdt het traject niet op. De IPS-trajectbegeleider blijft betrokken en biedt coaching op het werk om uitval te voorkomen.

De begeleiding naar betaald werk is in deze methodiek geïntegreerd in de GGZ-behandeling. De wens van de cliënt staat daarbij centraal, want werk vinden werkt het beste als je je wens mag nastreven. Ik vraag ze: wat wil je het allerliefst en wat is dan de eerste stap? Dan blijkt dat de wens soms ver weg is, maar het eerste kleine stapje is altijd te zetten. En op die manier kom je steeds een beetje verder.

IPS-coördinator bij WIJ 3.0 Anke van Eerd

In de praktijk blijkt dat veel cliënten kracht halen uit het weer gaan werken en dat helpt bij het herstel. Momenteel voert WIJ 3.0 honderd IPS-trajecten uit voor cliënten van Altrecht. De helft van hen is op dit moment betaald aan het werk.

Meer weten of iemand aanmelden?

Wil je meer weten over IPS? Alle informatie vind je hier. Of bekijk het verhaal van Jorn bij Eenvandaag.

Meer informatie over de IPS-methode vind je ook op de speciale website van kenniscentrum Phrenos.

Wil je graag contact en overleggen over een mogelijke IPS-kandidaat? Stuur dan een e-mail naar info@wij30.nl. Eén van de IPS-begeleiders van WIJ 3.0 zal dan contact met je opnemen.