Kinderfietsenplan helpt kinderen in Nieuwegein aan een eigen fiets

Je bekijkt nu Kinderfietsenplan helpt kinderen in Nieuwegein aan een eigen fiets

Samenwerking ANWB, Gemeente Nieuwegein, Stichting Leergeld en WIJ 3.0

Een eigen fiets geeft kinderen heel veel vrijheid om te kunnen gaan en staan waar zij willen. Toch is het voor sommige kinderen niet vanzelfsprekend om een eigen fiets te hebben. Om daar werk van te maken zijn de Gemeente Nieuwegein, Stichting Leergeld, WIJ 3.0 en ANWB een samenwerking aangegaan. Op 4 oktober hebben zij het manifest ‘Kinderfietsenplan Nieuwegein’ getekend. Zij zijn daarmee nu partner van het ANWB Kinderfietsenplan.

Het doel van de samenwerking is om zoveel mogelijk gebruikte fietsen in te zamelen, zodat ieder kind in Nieuwegein veilig op weg kan. Deelnemers van WIJ 3.0 in Nieuwegein nemen alle ingezamelde fietsen onder handen en zorgen dat ze opgeknapt en wel klaar zijn voor een tweede leven.

Ieder kind een fiets

Op dit moment zijn er helaas steeds meer kinderen die noodgedwongen stilstaan. Voor veel kinderen is het namelijk niet vanzelfsprekend dat ze over een eigen fiets beschikken, terwijl een fiets noodzakelijk is om goed mee te kunnen doen. Het zorgt ervoor dat je als kind een eigen keuze kunt maken voor school, sportclub of spelen met andere kinderen. Om daar een oplossing voor te vinden, tekenden de Gemeente Nieuwegein, Stichting Leergeld en WIJ 3.0 op 4 oktober een manifest, waarmee ze nu partner zijn van het landelijke ANWB Kinderfietsenplan. Op veel plekken in Nederland zamelt de ANWB gebruikte fietsen in die, nadat ze zijn opgeknapt of gerepareerd, worden gedoneerd aan schoolgaande kinderen uit minima-gezinnen.

Wethouder Guido Bamberg draagt deze aanpak een warm hart toe:

“Ik vind het belangrijk dat in deze fietsstad ieder kind mee kan doen. En roep daarom inwoners op nog eens goed in de schuur te kijken voor die ene (kinder)fiets die daar toch al lang staat.”

Gelijk met de ondertekening van het manifest was er meteen ook een fietsinzamelingsactie op het marktplein van winkelcentrum Cityplaza. Peter van Bekkum van de Fietsersbond had gezorgd voor een startvoorraad van tien kinderfietsen en mensen leverden daarnaast bijna vijftig ongebruikte (kinder)fietsen in. Een prachtig resultaat!

Duurzaam én sociaal

Deze aanpak is kostenbesparend en duurzaam, maar heeft ook een duidelijk sociaal aspect. Deelnemers van WIJ 3.0 krijgen namelijk de kans om waardevolle werkervaring op te doen met het opknappen en repareren van fietsen. Deelnemers voeren alle nodige reparaties uit, verwisselen kapotte onderdelen en maken de kinderfietsen helemaal in orde. Van fietsen die niet meer rijklaar te maken zijn, demonteren we onderdelen die we voor andere fietsen kunnen gebruiken. De opgeknapte fietsen komen via Stichting Leergeld terecht bij de juiste gezinnen en kinderen. Het fietsenplan is overigens onderdeel van een bredere aanpak van de gemeente om minima-gezinnen te helpen.

Kinderfietsen doneren

Heb je een (kinder)fiets over, die ongebruikt in de schuur staat? Geef hem dan een tweede leven. Er zijn vooral fietsen nodig voor schoolgaande kinderen in de leeftijd 6 tot 18 jaar.

Fietsen kun je inleveren op onze locatie WIJ 3.0 Nieuwegein op de Nijverheidsweg 9e, van maandag t/m donderdag tussen 09.00 en 16.00 uur.

Meer informatie over het Kinderfietsenplan

Alle informatie over het ANWB Kinderfietsenplan.
Meer over activiteiten van WIJ 3.0 Nieuwegein

Fotograaf: Gerbrand Langenberg