Gesprek met Louise Cohen over de Circulaire Werkplaats

Je bekijkt nu Gesprek met Louise Cohen over de Circulaire Werkplaats

Onze Circulaire Werkplaats Utrecht werkt samen met ontwerper Louise Cohen. De CWU produceert de meubels die zij ontwerpt voor THE UPCYCLE COLLECTION. Voor Louise is het heel belangrijk om spullen én mensen goed tot hun recht te laten komen. En dat lukt goed in de samenwerking met onze werkplaats in Hoograven. Onze deelnemers hebben een onverwacht groot aantal kasten mogen maken en afleveren. Een gesprek met ontwerper Louise Cohen over haar werk en de samenwerking met de Circulaire Werkplaats.

Veelzijdige ontwerpen

“Als polyvalent (i.e. veelzijdig, red) ontwerper kijk ik hoe ik het beste mensen en spullen tot hun recht kan laten komen. Door dat bij elkaar te brengen in een ontwerp komt dat ten goede van het welzijn van de gebruikers. Er ontstaat zo verbinding tussen meubels, mensen en milieu.”

Het idee van THE UPCYCLE COLLECTION

“Begin 2000 had ik al een analyse gemaakt van de dingen die als overschot niet meer verkocht worden bij kringloopwinkels en daar een serie ontwerpen voor bedacht. Omdat ik bij het maken van mijn designconcepten en modulaire ontwerpen al jaren samenwerk met een netwerk van mensen die grote interieur projecten inrichten, zag ik hier kansen om te voorkomen dat dit overschot afval wordt.

Ik heb bij het ontwerpen van de collectie mijn uiterste best gedaan om de meest kritische professionals te verleiden en dat is goed gelukt. Daardoor ben ik de schakel geworden tussen de “zakelijke markt” die graag zorgenvrij wil inrichten en de aangesloten kringloopwinkels en hun circulaire, inclusieve werkplaatsen. En natuurlijk ook heel fijn om ondertussen mensen thuis blij te maken…!”

Leukste werk?

“Kasten bouwen! Samengestelde kasten welteverstaan. Maar ook het maken van design-recepten. Kortgezegd houdt dat in dat […] er design-recepten aangehouden worden, zodat je altijd een kwalitatief hoogwaardig eindproduct hebt als eindresultaat. Het leuke van het recept is dat je weet wat het eindproduct is en er altijd ruimte is voor creatieve inbreng van de makers. Een leuke wisselwerking!”

Waar ben je het meest trots op?

“De mensen van de werkplaats met veel plezier tot hun recht te laten komen en hun creativiteit. Alle opdrachten die wij hebben gekregen dragen bij aan het voorkomen van afval. Dat is een ontzettend mooi gegeven. Onze opdrachtgevers kiezen voor ons, puur vanwege de kwaliteit van het design. Een mooier compliment kun je niet krijgen!”

De toekomst in duurzaamheid?

“Mijn visie met THE UPCYCLE COLLECTION is om er samen naar toe te werken dat je voor al je basisinkopen in huis – van glazen tot klokken – eerst naar de kringloopwinkel gaat in plaats van dit nieuw aan te schaffen. Er staan nog veel mooie projecten op de planning! Boven bij de werkplaats hebben ze bijvoorbeeld een kleingoed-afdeling gemaakt om deze producten te gaan maken. Dat is straks allemaal te koop in de eigen showroom.

De collectie is opgezet om zoveel mogelijk afval te kunnen voorkomen en dat begint aardig te lukken. We hebben een onverwacht groot aantal samengestelde kasten voor woonhuizen gemaakt en we hebben al een aardig aantal grote projecten mogen afleveren. De CWU zit al tot half februari vol..! Gelukkig zal de werkplaats verder uitgebreid worden, dus dan kunnen we volgend jaar nóg meer maken.”

Dit interview is eerst verschenen op de website van de Circulaire Werkplaats Utrecht.
Meewerken op de Circulaire Werkplaats? Dat kan met een WMO-indicatie arbeidsmatige activering. Kijk voor meer informatie op onze website.