Als vrijwilliger bij Digiwijs 3.0 maak je echt verschil

Je bekijkt nu Als vrijwilliger bij Digiwijs 3.0 maak je echt verschil

Vrijwilligers van Digiwijs helpen Utrechters met het vergroten van hun digitale vaardigheden. Zij leren cursisten beter omgaan met computer, tablet en smartphone en vergroten zo hun leefwereld. De vraag naar deze cursussen is heel groot en dus zijn er ook veel vrijwilligers nodig. Joeri Weeda is vrijwilligercoördinator bij Digiwijs en vertelt meer over het werk van deze vrijwilligers.

Zorgen dat mensen digivaardig zijn

“Wij organiseren computercursussen en computeractiviteiten hier in Utrecht. Die worden gegeven door vrijwilligers en ik hou me bezig met alles wat met de vrijwilligers te maken heeft. Dus ik zorg dat de vrijwilligers binnenkomen, dat ze het naar hun zin hebben, ik zorg voor training, coaching. Ik ben bij Digiwijs gaan werken omdat ik zag wat we bij Digiwijs doen: zorgen dat mensen digitaal vaardig zijn, mensen die dat ook echt nodig hebben. En in deze tijd is dat gewoon heel erg belangrijk.”

Meekunnen in de samenleving

“Alles wordt steeds digitaler en een heleboel mensen kunnen daar niet in mee, mensen blijven achter. Als je niet digitaal vaardig bent, je kunt niet bellen via WhatsApp of e-mailen, dan ben je echt alleen. Wij proberen deze mensen daarin te helpen, zodat zij zelf weer meekunnen in de samenleving. En ik vind het ook erg mooi dat wij dat doen met vrijwilligers. Zij geven de cursussen, ze doen de inlopen in bibliotheken waar mensen terecht kunnen met hun vragen.”

Cursisten zelfvertrouwen geven

“Mensen zijn soms echt bang voor de computer. Maar als ze denken: oh het valt allemaal wel mee, dan is het prachtig om te zien dat mensen dat zelfvertrouwen krijgen. Dat geldt trouwens ook voor vrijwilligers. Ik vind het echt mooi dat vrijwilligers na een paar lessen die ze hebben gegeven denken: wat fijn, dat contact met de cursisten. Iedereen wil zijn steentje bijdragen, iedereen wil iets moois doen voor elkaar. Het is van belang dat we elkaar blijven ontmoeten en dat we de wereld openen.”

Meld je aan als vrijwilliger

Wil jij helpen met het digiwijzer maken van je stadsgenoten en zo ook je eigen netwerk vergroten? Neem dan contact op met Joeri Weeda via digiwijs@wij30.nl. Of kijk voor meer informatie op de website van Digiwijs 3.0.

Meer informatie

Digiwijs 3.0 is een project van WIJ 3.0 en is te vinden op onze locatie Ghanaplein in Utrecht Overvecht. Vrijwilligers van Digiwijs geven cursussen in bibliotheken en buurtcentra door heel Utrecht.

Foto bovenaan: computercursus in Bibliotheek Overvecht, fotograaf: Gerbrand Langenberg.

Hieronder vertelt Jelle Keppels over vrijwilligerswerk bij Digiwijs 3.0.