WIJ 3.0 helpt SWAPFiets

OV-fiets is bekend. Die richt zich vooral op bezoekers. SWAPfiets werkt ook met leenfietsen, maar mikt vooral op bewoners of structurele bezoekers. Voor een vast bedrag per maand krijg de klant een SWAPfiets met de garantie dat de fiets ‘het altijd doet’.

Sinds kort werkt de Fietswerkplaats van WIJ 3.0 in de Stadsbrug samen met SWAPfiets. SWAP werkt met nieuwe fietsen die in elkaar gezet moeten worden. Die klus wordt door de deelnemers van de werkplaats uitgevoerd. Elke fiets die klar is wordt vervolgens aangemeld in het SWAP-systeem. Met 4 a 5 deelnemers zijn er in de afgelopen drie weken twee weken ruim 200 fietsen klaargemaakt (!). Dit is echter niet het enige wat de samenwerking met SWAPfiets inhoudt.

Als er veel reparaties gaan komen, voert de werkplaats een deel van deze reparaties uit.

Voor een aantal is het werk voor SWAPfiets een mooie tussenstap naar regulier werk. Er is minder begeleiding op want het werk is sterk repeterend. Tegelijk vraagt het wel meer zelfstandigheid om de fietsen tijdig en goed rijklaar te maken. De droom van Henk Koster, de leerwerkmeester, is dat SWAPfiets in Utrecht zo groot wordt dat het een betaalde arbeidsplaats biedt aan één van de deelnemers.

Een SWAPfiets is te herkennen aan de blauwe voorband. Dus mocht je zo een fiets binnenkort zien: grote kans dat ‘onze deelnemers’ ‘m in elkaar hebben gezet!