WIJ 3.0 staat bekend om veel verschillende activiteiten op het gebied van activering en re-integratie. Naast dit aanbod is er ook begeleiding voor mensen met een kwetsbaarheid op hun werkplek. Dit kan gaan om vrijwilligerswerk of een betaalde baan en heet jobcoaching. Liesbeth Rox sprak met Arnold, die mede dankzij zijn jobcoach van WIJ 3.0 er weer bovenop kwam en nu een fijne baan heeft.
Interview: Liesbeth Rox | fotografie: Patricia Weijburg
Ruim 25 jaar werkte Arnold (65) met veel succes bij een gemeente als milieu-inspecteur. Ergens in 2011 kreeg hij geheel onverwachts een conflict met zijn werkgever. Vanaf toen ging hij met tegenzin naar zijn werk en werd werken een last voor hem. Door deze situatie raakte hij zwaar depressief en uiteindelijk werd hij oneervol ontslagen. Voor zijn opgelopen PTSS klopte hij aan bij Altrecht voor hulp.
Op een gegeven moment las hij in de krant een artikel over de Fietsenmakerij van WIJ 3.0 bij De Stadsbrug. De veilige omgeving, leuke collega’s en Bart als inspirerende werkbegeleider bleken een goed medicijn tegen die depressie. Hier hervond hij zichzelf en – nadat hij op aanraden van Bart een jobcoach in de arm nam – kwam hij er weer aardig bovenop. Zijn coach gaf hem weer geloof in eigen kunnen en hielp hem onder andere om weer ‘Werkfit’ te worden en te solliciteren. In 2020 leverde hem dat een betaalde baan op bij Energiebox.
Vertel eens wat meer over de jobcoaching
“Mijn coach is gewoonweg geweldig. Ze is niet alleen professioneel goed, maar ik heb ook echt een ‘klik’ met haar. Ik spreek haar eenmaal per week – soms kort, soms lang. Ze heeft me geholpen mezelf te ontwikkelen en ontplooien en staat me bij in situaties die stressvol voor mij zijn. Door mijn trauma kan iets simpels mij bijvoorbeeld triggeren, wat tot stress of wantrouwen leidt. Zij voelt feilloos aan wat er zich in mijn hoofd afspeelt, weet dat ik nog steeds heel onzeker ben en soms een kort lontje heb. Op mijn verzoek geeft ze mij verder raad over hoe ik in een bepaalde situatie kan reageren. Ze heeft me ook gestimuleerd om les te gaan geven, want dat vond ze heel goed bij mij passen. Van mij verdient ze een 10!”
Hoe zien jouw werkzaamheden voor Energiebox eruit?
“Ten eerste bezoek ik mensen thuis en geef hen daarbij een handige box met energiebesparende producten. Maar daarna wordt het pas ècht leuk. Dan geef ik ze een advies op maat en allerlei tips en tricks waar ze vaak verbaasd over zijn. Verder verzorg ik presentaties voor bijvoorbeeld groepen bewoners, woningcorporaties en Monumentenzorg en leid ik nieuwe collega’s op. Sinds anderhalf jaar werk ik als senior en word ik zelfs ook ingezet bij projecten buiten de gemeente Utrecht.”
Wat vind je het leukst aan jouw werk?
“Dat lesgeven! Ik had nooit verwacht dat ik het zou kunnen, maar een leidinggevende merkte dit talent bij me op. Vervolgens heb ik een keer ‘proefgedraaid’, waarbij het me niet alleen lukte om enthousiast een helder verhaal af te steken, maar bovendien twaalf vragen uit de groep goed wist af te handelen. Daarnaast vind ik het altijd bijzonder dat mensen me in hun huis binnenlaten en mij hun verhaal vertellen. Op basis daarvan geef ik ze een energiebesparend advies dat bij hen past. Ik ben nog steeds heel dankbaar dat mijn leidinggevende deze talenten in mij herkende.”
Wat was voor jou het mooiste compliment?
“Mensen bedanken me altijd heel erg. Ze zijn altijd vol verbazing over de dingen die ze niet wisten en die ik hen duidelijk heb gemaakt. Van alle mensen denkt bijvoorbeeld 97% dat gas duurder is dan elektra, maar gas is juist bijna driemaal zo goedkoop!”
Waar kunnen ze jou midden in de nacht voor wakker maken?
“Voor een complexe situatie die opgelost moet worden. Dat daagt mij uit. In Maarssen had ik eens een klus met warmtepompen, die de woningcorporatie had geïnstalleerd. De verwachting was dat de bewoners minder geld aan gas zouden kwijt zijn. Dat bleek niet het geval, want men had nagelaten om de bewoners voldoende over deze nieuwe techniek te informeren. Na installatie werd er een informatiemap achtergelaten, maar die werd niet ingezien of bij een verhuizing niet doorgegeven. Het resultaat was dat bewoners maar wat deden: Ze gebruikten het systeem alsof het een centrale verwarming was. Ik heb toen een simpele, korte handleiding geschreven, die ze nu erop na kunnen slaan.”
Welke drie dingen zou jij graag bij je willen hebben op een onbewoond eiland?
“Een schaakbord (hopelijk spoelt er dan nog een tweede persoon aan), een schepje en een ‘simmetje’ (een hengelsnoer met een vishaakje). Wist je trouwens dan schaken eigenlijk ook een soort taal is? Eenmaal per week schaak ik met vluchtelingen in het AZC. Hoewel zij amper Nederlands spreken, lukt het door te schaken toch om met elkaar te communiceren.”
Wie is jouw idool?
“Nelson Mandela, die het opbracht om na al die jaren in de gevangenis te vergeven en geen wrok te koesteren. Bovendien heeft hij een revolutie weten te ontketenen zonder bloed te vergieten.”
Meer informatie over Jobcoaching lees je hier.