Naald & Draad – Overvecht en Hoograven

Naald & Draad is een sociale onderneming waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meewerken aan kleine opdrachten, aan een eigen collectie of bijvoorbeeld kleding herstellen. Deelnemers leren het naaivak in de praktijk, ontmoeten andere mensen met dezelfde interesse, werken met de handen en zijn volop creatief bezig.

Werken aan opdrachten

In de ateliers van Naald & Draad werken deelnemers mee aan opdrachten voor klanten, meestal kleine producties of verstelwerk. Het atelier is er niet voor grote bulk-opdrachten. Ook kunnen deelnemers producten voor de verkoop maken, bijvoorbeeld voor kringloopcentrum de Arm en werken aan eigen project. De specialisatie ligt in kleine oplages die de nodige creativiteit en ambachtelijke aandacht vragen.

Leerwerkomgeving

Naald & Draad is een leerwerkomgeving. Hier leren alle deelnemers de fijne kneepjes van het naaivak. Er is altijd een werkbegeleider aanwezig die waar nodig hulp biedt en bij kan springen. Samen met de deelnemer stelt de werkbegeleider een begeleidingsplan op, waarin de leerdoelen staan. Deelnemers die zich goed ontwikkelen en het leuk vinden kunnen direct werken aan het maken van bestelde opdrachten. Hiermee zetten ze een eerste stap naar een vervolg, bijvoorbeeld een baan in de textielbranche.

“Na drie jaar bij Naald en Draad te hebben gewerkt durf ik nu fouten te maken en voel ik mij rustiger tijdens het werken. Ik heb nu een baan, waar ik mijn plek heb gevonden voor vier maal vijf uur in de week.”

Wat Naald & Draad biedt:

Sociale contacten: Je werkt samen en leert elkaar zo kennen, ook tijdens de pauzes.

Structuur: Je leert op tijd te komen en een dagdeel te werken.

Concentratie: leren focussen op werk en herhaling en werkzaamheden.

Fouten leren maken: ervaren dat gemaakte fouten op te lossen zijn.

Vaardigheden: het naaivak leren én werknemersvaardigheden vergroten.

Technieken: verschillende naaimachines kunnen bedienen, leren werken met een professionele strijkcombinatie, naaitechnieken leren, patroonkennis, stoflegging en verschillende handsteken.

Naald & Draad Overvecht is een SBB-erkend leerwerkbedrijf voor de beroepen Assistant fashion tailor en Basismedewerker fashion.

Hier vind je Atelier Naald & Draad

Overvecht:

Ghanadreef 2, 3564 EK in Utrecht, in het gebouw van WIJ 3.0 Ghanaplein – voorbij de kantine in de hoek links achterin.

Hoograven

Verlengde Hoogravenseweg 63 in Utrecht, in WIJ 3.0 in Kringloop de Arm – Kringloopwarenuis De Arm Utrecht. Looproute: vanaf de hoofdingang bij de kassa’s rechtdoor, linksom bij de verkoophoek van de Circulaire Werkplaats en achterin de ruimte de trap op naar de 1e verdieping.

Impressie

Bekijk hieronder het RTV-Utrecht televisieprogramma De Wandelaar over Naald & Draad Hoograven.

BewareFoto-Impressie