WIJ 3.0 en Jellinek in drieluik

Je bekijkt nu WIJ 3.0 en Jellinek in drieluik

Jellinek biedt mensen met verslavingsproblemen een klinische behandeling (behandeling met opname in de kliniek).

Als onderdeel bezoeken zij voor activering de locaties van WIJ 3.0 op de Nijverheidsweg in Nieuwegein en de Maliegilde in Utrecht. Daarnaast kunnen zij contact hebben met trajectbegeleider Jort La Brijn van WIJ 3.0 voor begeleiding naar dagbesteding na de klinische behandeling.

Op beide locaties kunnen cliënten creatief bezig zijn met tekenen, schilderen, of het spelen van een spelletje. Of ze gaan aan de slag in een van de werkplaatsen. Het geeft cliënten rust om even in een andere omgeving dan de kliniek te zijn en ze ervaren dit als een prettige afleiding.

De behandeling doet cliënten goed, velen voelen zich na een paar weken, na eerst een detox te hebben gehad, al een stuk beter en maken toekomstplannen. Het voelt echt als een nieuwe start. In de behandeling van 8 weken hebben cliënten vaardigheidstraining, het omgaan met verslaving en het leren aangeven van grenzen.

Jort La Brijn is trajectbegeleider bij WIJ 3.0. Hij werkt verschillende dagdelen in de week bij de Jellinek kliniek in het Sint Antonius Ziekenhuis. Het doel is om cliënten toe te leiden naar een dagbesteding na hun behandeling. Bijvoorbeeld: beschut werk, vrijwilligerswerk of (hervatting) van betaald werk.

Samenwerking voor betere hulpverlening

De samenwerking van WIJ 3.0 met Jellinek startte in juli 2019, met als doel beter aan te sluiten op de vraag naar activering tijdens en na een behandeling en hierin ondersteuning te bieden. Jort gaat in gesprek met cliënten om een activeringsplan te maken.

De centrale vraag in het activeringsplan: wat ga je doen na de behandeling? In het activeringsplan wordt samen met de cliënt gekeken wat voor hen belangrijke activiteiten zijn. Soms zijn verwachtingen van familie te hoog om bijvoorbeeld direct naar betaald werk te gaan; voor sommige cliënten is dat te snel.

Als blijkt dat er na de klinische behandeling een vervolg hulpvraag is worden cliënten verwezen voor trajecten bij hun gemeenten of het UWV. Als cliënten in (de omgeving van) Utrecht wonen kan er ook gekeken worden naar locaties van WIJ 3.0, bijvoorbeeld bij interesse in lassen om een lasdiploma te halen via de Metaalwerkplaats of bij interesse in ICT op de locatie de Stadsbrug.

Tekst: Kevin van den IJssel
Foto’s: Gerbrand Langenberg