Laaggeletterdheid en digitale achterstand verminderen

Tijdens de Week van de Alfabetisering (3 t/m 9 september 2018) worden in Utrecht diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid en digitale achterstand. Diverse (digi)taalorganisaties hebben de handen ineen geslagen om een mooi programma te realiseren. Zo zijn er op vrijdag 7 september van 13.00 – 17.00 uur een aantal activiteiten te vinden op de Stadhuisbrug om de aandacht te vestigen op taal en digitale achterstand  bij een groot publiek en inwoners te enthousiasmeren voor (digi)taalvrijwilligerswerk. Geïnteresseerden kunnen hier in gesprek gaan met Utrechters die moeite hiermee hebben. Wethouder Linda Voortman helpt ter plekke mee om meer vrijwilligers te werven.

Voor ongeveer 30.000 Utrechters is laaggeletterdheid de dagelijkse realiteit. Deze inwoners hebben moeite met lezen, schrijven of de computer en het begrijpen en toepassen van informatie in de Nederlandse taal. Ze kunnen daardoor niet goed meedoen in de Utrechtse samenleving. “Daar moeten wij wat aan doen, want elke Utrechter moet mee kunnen doen in de stad. Taal en digitale vaardigheden mogen gelijke kansen niet in de weg staan. Het is goed te zien dat diverse organisaties hier tijdens de Week van de Alfabetisering aandacht voor vragen. Er zijn al veel vrijwilligers in de stad, maar ik hoop dat de teller eind deze week een stuk hoger staat”, vertelt wethouder Linda Voortman. Ook voor de medewerkers van de gemeente wordt laaggeletterdheid en digitale achterstand deze week op veel manieren voor het voetlicht gebracht.

Pop-up (digi)Taalcafé

Naast wethouder Voortman staan op de Stadhuisbrug taalvrijwilligers en -cursisten, medewerkers van diverse (digi)taalorganisaties en studenten van het ROC klaar om Utrechters te ontvangen voor een gesprek bij de ijskraam of aan tafel. Zij vertellen over de mogelijkheden van (digi)taalvrijwilligerswerk in Utrecht en wat dit uiteindelijk zowel de cursist als de vrijwilliger oplevert. Het pop-up (digi)Taalcafé is gebaseerd op de Taalcafés die wekelijks in diverse Utrechtse wijken plaatsvinden.

Week van de Alfabetisering

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven, rekenen en computeren. Vaak hebben zij ook moeite met online zaken. In provincie Utrecht gaat het om 8% van de volwassenen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van 3 tot en met 9 september 2018 vindt daarom de jaarlijkse Week van de Alfabetisering plaats. Dit jaar willen de diverse organisaties aandacht vragen om zoveel mogelijk nieuwe vrijwilligers te werven die zich willen inzetten als taalmaatje of bijvoorbeeld als computerdocent.