header

12 januari 2021

Hallo reader reader,

Nieuws

Deelnemers aan Kwastendag 2020

Kwastendag 2020 met succes afgerond

Op 16 december 2020 was de diploma-uitreiking van Kwastendag 2020 gepland in de Beroepentuin. Door de verscherpte corona-maatregelen kon de uitreiking niet live plaatsvinden. Maar het succes van de Kwastendag was er niet minder om.

Het schildersvak leren kennen

Tijdens de Kwastendag in september 2020 maakten deelnemers kennis met de basisvaardigheden van het schildersvak. Negen gemotiveerde deelnemers zijn in de maanden daarna aan de slag gegaan in een praktisch scholingsproject. Zij hebben nu hun diploma gehaald en stromen door naar leerwerk-trajecten bij onderhoudspartners van Mitros. Een prachtig succes!

Meer lezen

Deelnemers Metaalwerkplaats halen lascertificaten

Corona of niet, in de Metaalwerkplaats van het Maliegilde hebben deelnemers flink doorgewerkt en doorgeleerd in 2020. Na een theorie- en een praktijkexamen hebben vier van hen onlangs hun lascertificaat gehaald. Bestuurder Menno van Piggelen kwam op 3 november langs om ze persoonlijk uit te reiken. Een resultaat om trots op te zijn!
Menno van Piggelen reikt lascertificaten uit in de Metaalwerkplaats van WIJ 3.0 Maliegilde

Werken in corona-tijd - 1

Jobcoach Ingrid Alting

Portret Ingrid Alting

"In de eerste maand van de crisis veranderde er veel voor mij, omdat ik zelf in quarantaine moest. Ik kampte met corona-achtige klachten, zoals koorts en hoesten. Omdat je in die tijd nog niet getest kon worden, was het advies: thuis blijven en rust houden. Dat heb ik gedaan. Ik werd beter en kon in de tweede maand weer wat meer doen. Ik heb de grote luxe van een kantoor op De Stadsbrug, dus heb ik daar af en toe gewerkt. Maar er vonden nog geen fysieke ontmoetingen met cliënten plaats. Die gesprekken deden we telefonisch of digitaal. Ik ben een stuk digitaler geworden!
Zoom, Google Hangouts, Teams, videobellen via Skype: ik heb het allemaal geleerd. Ik kan ermee uit de voeten, maar van een persoonlijk gesprek krijg ik meer energie. Je kunt dan ook meer de diepte in; sommige dingen zijn lastig om over de telefoon te bespreken. En mensen stellen makkelijker hun vragen als je elkaar écht in de ogen kunt kijken.

Als jobcoach houd ik mensen aan het werk en zorg ik ervoor dat ze in hun kracht komen. Dat is op afstand lastiger. Voor sommige mensen was het moeilijk om ineens thuis te moeten werken, om zelf een structuur aan te houden. Op een werkplek zie je het als iemand stilvalt, nu moest ik nabellen of iemand verder kon. Mijn werk werd dus wat omslachtiger, al word je ook steeds creatiever in de begeleiding."

Werk in uitvoering

Samenwerking met Plan Einstein

In de Metaalwerkplaats van Het Maliegilde is er sinds kort een mooie samenwerking. Op vrijdagochtend komt er een groep van het AZC - Plan Einstein om metaal te leren bewerken.

Deze introductiecursus metaalbewerking is een project van De Voorkamer en WIJ 3.0 in samenwerking met de Social Impact Factory. Het programma is bedoeld voor mensen die nieuw zijn in Nederland: een kennismaking voor wie overweegt een studie metaalbewerking te volgen en voor wie er later hun beroep van wil maken.
P1122094
Digiwijs les bij RTV Utrecht

RTV-Utrecht bezoekt Digiwijs 3.0

Tijdens corona is weten hoe je moet computeren belangrijker dan ooit. Margreet van RTV-Utrecht ging daarom kijken bij Digiwijs 3.0 en regelde dat Digiwijs een les kon opnemen in de studio van RTV-Utrecht.

Je wereld groter maken

Projectcoördinator Peter Haver legt uit waarom de lessen van Digiwijs juist nu zo belangrijk zijn: “Wij kunnen filmpjes maken die we op YouTube zetten, maar als je die YouTube-filmpjes niet kan openen, heb je er nog niets aan. Wij willen heel graag lessen geven – korte basislessen – over wat je nodig hebt om je wereld ietsje groter te maken. Ik denk dat het erg belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen dat gaan leren. Want hun wereld wordt groter en groter als je dat kan.”

Meer lezen

WIJ 3.0 in Den Dolder

WIJ 3.0 heeft verschillende sociale en arbeidsmatige activiteiten in Den Dolder, allemaal te vinden op het terrein van Altrecht. Er is hier een grote bloemen- en moestuin, winkeltje en sociaal eetcafé en er zijn diverse diverse werkplaatsen en creatieve en ambachtelijke activiteiten.
Kassen van WIJ 3.0 Den Dolder
Veel activiteiten vinden plaats in samenwerking met bedrijven uit de regio, bijvoorbeeld op de afdeling Inpak en Montage. Interessant is ook het Werkbedrijf ICT, waar deelnemers computers opknappen of uit elkaar halen voor recycling. Onlangs nog ging het werkbedrijf aan de slag met veertig oude pc's en monitoren van de Bibliotheek Utrecht.

In november viel de Samen voor Zeist Special op de deurmat bij inwoners van gemeente Zeist, met een artikel over WIJ 3.0 in Den Dolder. Je kunt het artikel hier teruglezen.
Mario bij Atelier Maliegilde, foto: Boris Schmidt

Atelier Maliegilde: creatieve plek voor kwetsbare Zuilenaren

Mozaïeken, sieraden maken of werken met glas in lood of metaal. Bij Atelier Maliegilde steken kwetsbare Zuilenaren creatief hun handen uit de mouwen. Ze gaan hier aan de slag en ontmoeten andere mensen op een ontspannen manier.

Zo is Zuilen magazine

Het wijkmagazine Zo is Zuilen (voorheen Zuilen Deelt) schrijft in hun winternummer over WIJ 3.0 Maliegilde. In het blad vertellen activiteitenbegeleider Emma Lemmen en deelnemer Mario over de activiteiten op deze locatie en de verschillende mensen die hier komen.

Meer lezen

Werken in corona-tijd - 2

Arbeidsmatige en sociale activiteiten tijdens corona

De maatregelen die december 2020 zijn ingegaan zijn fors. De gemeente Utrecht liet echter al snel weten dat zij een uitzondering maakt voor kwetsbare doelgroepen. Daarbij sluit ze aan bij het landelijke beleid. Tijdens de vorige lockdown hebben we geleerd hoe belangrijk dagactiviteiten zijn voor deelnemers. Juist nu hebben ze de structuur en het contact nodig.
corona-virus embleem

24-uurs opvang bij De Stadsbrug

Zorg en ondersteuning, waaronder de arbeidsmatige en sociale activiteiten op onze locaties en begeleiding gaan daarom door. Bovendien biedt WIJ 3.0 vanwege de lockdown een 24-uurs opvang op locatie De Stadsbrug voor mensen die op straat leven.

Ander nieuws

P1056393

Cleanteam in Overvecht breidt uit

Het Cleanteam Overvecht kan dit jaar uitbreiden naar zes dagdelen per week. Sinds zomer 2020 was het aantal dagdelen al verhoogd naar vier. Voor deelnemers betekent dat meer structuur en meer ritme.

Plekken voor deelnemers beschikbaar

Er zijn nu plekken voor deelnemers beschikbaar. Het Cleanteam werkt maandag- en dinsdagochtend, donderdag en vrijdag. Kijk voor meer informatie op onze website.

Metamorfose Fietsenmakerij

Bij de Fietsenmakerij van locatie De Stadsbrug doen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring op met het repareren en verkopen van fietsen en met magazijnwerk. Door de corona-maatregelen zijn nu vijf van de negen werkplekken in gebruik. Maar binnenkort komen daar twee nieuwe werkplekken bij (ook corona-proof).

De werkplaats heeft bovendien een professionele make-over gekregen. Alle werkplekken hebben nu elektrisch bediende fietstakels en zijn voorzien van dagverlichting. Ook handig: De Fietsenmakerij heeft een nieuwe aanhanger voor het brengen en halen van fietsen bij bedrijven.

Er zijn momenteel 25 deelnemers aan de slag bij de Fietsenmakerij. Wanneer we weer normaal kunnen werken - zonder corona-maatregelen - is er plek voor meer deelnemers.
Fietsenmakerij werkplaats
WIJ_aan_de_werf_werfkelder

Veranderingen in de Werfkelder

Bij WIJ 3.0 aan de Werf komen bezoekers weer een beetje op adem. Hier kunnen mensen wennen aan sociale contacten, eenvoudige klusjes in het huishouden doen of arbeidsmatig bezig zijn. Nieuw is dat deze locatie nu maandag t/m vrijdag geopend is van 09.00 tot 15.00 uur, nu dus ook op woensdagen.

De komende tijd werken we aan het installeren van een nieuwe keuken, zodat deelnemers meer samen kunnen gaan koken. Er zijn ook plannen om andere ruimtes aan te pakken.

Meer weten? Alle informatie vind je op onze website.
favicon

Aanmelden voor activiteiten bij WIJ 3.0

Iemand aanmelden voor een van onze activiteiten in Utrecht, Nieuwegein, Zeist of Den Dolder kan door het aanmeldformulier op onze website in te vullen. We nemen binnen drie werkdagen contact op en kijken samen (vrijblijvend) naar een geschikte activiteit.

Je vindt het aanmeldformulier hier. Alle informatie over trajecten, activiteiten en locaties lees je op onze website.

Plekken voor deelnemers

We hebben op veel locaties plek voor nieuwe deelnemers. Een kleine greep uit het aanbod:

  • Er zijn plekken voor deelnemers beschikbaar bij de Circulaire Werkplaats in Hoograven (bij Kringloop de Arm). Hier lees je meer over deze werkplaats.
  • Aan de slag bij Cleanteam Overvecht? Het team werkt zes dagdelen per week en er is nog plek.
  • Maliegilde zoekt deelnemers die als receptiemedewerker of glasetser actief willen zijn. Interesse? Lees hier meer.

Vrijwilligersvacatures

Een greep uit onze vrijwilligersvacatures:
  • Vrijwilligers van Digiwijs 3.0 helpen Utrechters om digitaal vaardiger te worden, bijvoorbeeld als (assistent) docent. Meer weten? Check de Digiwijs 3.0 website.
  • Atelier Maliegilde zoekt een vrijwilliger die de activiteit 'textiel bedrukken' kan begeleiden. Kijk hier voor info.
header-vacatures

Hulp nodig?

Zit je met een vraag over activering? En vind je het fijn even ruggespraak te hebben? Dat kan via casus@wij30.nl. Je deelt je casus geanonimiseerd met ons en wij adviseren.
Met deze Nieuwsbrief informeren we partners en geïnteresseerden over onze activiteiten en belangwekkende zaken rondom wmo en participatiewet. Mocht je hier geen prijs op stellen, dan kun je onderaan deze nieuwsbrief de toezending beëindigen. (Redactie)
icoon-postbezorging-groot
Colofon: tekst WIJ 3.0, foto's: Gerbrand Langenberg en WIJ 3.0
facebook twitter 
MailPoet