Danielle van Elk, accountmanager bij WIJ 3.0 (juli 2020)

‘Ik ben een WIJ 3.0-medewerker van het eerste uur. Het is mijn taak om contact te leggen met nieuwe samenwerkingspartners, zoals bedrijven en organisaties die werk en activiteiten willen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je kunt je voorstellen dat veel van die bedrijven zeker in de eerste weken van de crisis weinig ruimte hadden om hierover na te denken. Zij waren vooral bezig om zelf te overleven. Ik had dus minder werk. Omdat ik niet echt een stilzitter ben, en door de omstandigheden collega’s uitvielen, heb ik het managementteam gevraagd: waar kunnen jullie mij gebruiken? Ik mocht meedraaien op de activiteitenafdeling van WIJ 3.0. bij de crisisafdeling van Altrecht in het WA Huis. Wel spannend, maar met de mindset: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ van Pippi Langkous kom je heel ver.

Danielle van Elk

Het bleek een superboeiende ervaring. Meestal werk ik vóór de doelgroep, nu mét de doelgroep. Ik was niet eerder op de gesloten afdeling van een psychiatrische kliniek geweest. Je treft er een heel arsenaal aan mensen waar iets mee is, maar waarvan ik denk: ze zijn net als jij en ik. Gister hadden ze nog de regie over hun leven, nu zitten ze bij Altrecht. Het is een dunne scheidslijn, het kan ons allemaal overkomen. Best heftig en confronterend. Ik heb heel leuke gesprekken gevoerd met cliënten waarin ik mocht kennismaken met hún waarheid en hún realiteit. Ik vond het een verrijkende ervaring en heb respect voor mijn collega’s die dit altijd doen. Je probeert mensen los te maken van hun ziekte en ze een fijne tijd te bezorgen door activiteiten te doen. Lekker actief bezig zijn draagt bij aan herstel. Je probeert mensen op te vangen met koffie, een gesprek, een spelletje of even creatief bezig zijn. Ze hoeven even niet bezig te zijn met hun psychische kwetsbaarheid. Ze mogen zijn zoals ze zijn. Het was mooi om daaraan bij te dragen.

Wat ik heb geleerd in de afgelopen periode? Wat ik opvallend vind, is dat we als maatschappij mensen die anders denken of zijn, heel gemakkelijk buitenspel zetten. Dat wéét ik, maar besef ik niet altijd. Ik realiseerde me des te meer dat we er met elkaar voor moeten zorgen dat de kloof niet zo groot wordt. Mensen met psychische kwetsbaarheid vormen een complexe doelgroep. Mensen praten er liever niet over. Maar juist menselijkheid en aandacht zijn zo belangrijk. Er echt even voor ze zijn. Met elkaar hebben we de verantwoordelijkheid dat iedereen meetelt en meedoet. Dat verkondigde ik altijd al, maar nu met nog meer overtuiging. Ik sta nog meer achter ons werk.

Als ik naar de toekomst kijk, zie ik vooral kansen. Men zegt dat we in een crisis gaan belanden, maar er zijn op dit moment gelukkig nog steeds bedrijven die openstaan voor de doelgroep. Een crisisperiode als deze vergt van iedereen flexibiliteit. Van potentiële werkgevers, begeleiders en cliënten. Die ideale baan gaat het op dit moment misschien niet worden voor onze deelnemers, maar door je ogen open te houden met hulp van trajectbegeleiders, denk ik dat er echt kansen zijn. Vallen hoort erbij. We hebben allemaal een grote buiging moeten maken de afgelopen periode, het gaat erom dat je weer opkrabbelt. We hebben het toch maar mooi opgevangen met elkaar. Daar horen schouderklopjes bij. Ik heb heel veel respect voor onze collega’s die dag in, dag uit voor onze cliënten klaarstaan. En voor onze cliënten die er met zoveel diversiteit aan karakters dagelijks voor gaan met elkaar.’


Ingrid Alting, trajectbegeleider & jobcoach bij WIJ 3.0 (augustus 2020)

‘In de eerste maand van de crisis veranderde er veel voor mij, omdat ik zelf in quarantaine moest. Ik kampte met corona-achtige klachten, zoals koorts en hoesten. Omdat je in die tijd nog niet getest kon worden, was het advies: thuis blijven en rust houden. Dat heb ik gedaan. Ik werd beter en kon in de tweede maand weer wat meer doen. Ik heb de grote luxe van een kantoor op De Stadsbrug, dus heb ik daar af en toe gewerkt. Maar er vonden nog geen fysieke ontmoetingen met cliënten plaats. Die gesprekken deden we telefonisch of digitaal. Ik ben een stuk digitaler geworden, haha. Ook dankzij het overleg met collega’s. Zoom, Google Hangouts, Teams, videobellen via Skype: ik heb het allemaal geleerd. Ik kan ermee uit de voeten, maar van een persoonlijk gesprek krijg ik meer energie. Je kunt dan ook meer de diepte in; sommige dingen zijn lastig om over de telefoon te bespreken. En mensen stellen makkelijker hun vragen als je elkaar écht in de ogen kunt kijken.

Als jobcoach houd ik mensen aan het werk en zorg ik ervoor dat ze in hun kracht komen. Dat is op afstand lastiger. Voor sommige mensen was het moeilijk om ineens thuis te moeten werken, om zelf een structuur aan te houden. Op een werkplek zie je het als iemand stilvalt, nu moest ik nabellen of iemand verder kon. Mijn werk werd dus wat omslachtiger, al word je ook steeds creatiever in de begeleiding. Inmiddels gaan we steeds meer naar ons oude ritme, naar fysiek afspreken met elkaar.

Gelukkig is er op dit moment genoeg werk voor de deelnemers die ik coach. Zo doen we een grote opdracht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vier medewerkers vanuit het doelgroepregister/wajong zijn daar in april gestart om administratieve ondersteuning te bieden aan inspecteurs en verschillende diensten. Concreet houdt het in dat elke maand twee nieuwe medewerkers aangetrokken worden en aan het werk gaan. Het ministerie is nu nog dicht, dus inwerken doen we op afstand en de cliënten werken thuis. Het is wat het is. Dit is voorlopig de nieuwe manier van werken. De meeste cliënten hebben hun weg daarin wel gevonden. De stemming is over het algemeen goed, al verwacht ik wel dat we nog onrustige tijden tegemoet gaan. Er zullen bedrijven omvallen en het aantal mensen dat een WW-uitkering aanvraagt, neemt toe. Ook moeten we rekening houden met een tweede coronagolf. Daarom gebruik ik deze zomer om zoveel mogelijk cliënten live te zien. Alles wat ik nu kan doen vóór een eventuele volgende lockdown, is mooi meegenomen.’

Inhoud

  • Mara Huibers
  • Gertjan Zwaneveld
  • Danielle van Elk
  • Ingrid Alting