Samenwerking in Utrecht voor digitale inclusie van mensen met kleine beurs

Je bekijkt nu Samenwerking in Utrecht voor digitale inclusie van mensen met kleine beurs

Acht Utrechtse organisaties hebben dit jaar de krachten gebundeld en zorgen samen dat driehonderd Utrechters met een kleine beurs een laptop krijgen. Daarbij hoort een gratis cursus digitale vaardigheden van Digiwijs en een eigen ‘digimaatje’ die mensen een tijdje op weg helpt. Het project Digitale inclusie van mensen met een kleine beurs is een initiatief van De Tussenvoorziening in samenwerking met Moviera, De Armoedecoalitie, Steunpunt GGZ Utrecht, Utrechtse Uitdaging, DOCK, Stichting Voedselbanken Utrecht en WIJ 3.0 (Digiwijs 3.0).

De gemeente Utrecht ondersteunt het project via de subsidieregeling ‘Versneld vernieuwen, zorg dichtbij en op maat’. Doel daarvan is om mensen digitaal beter mee te kunnen laten doen op allerlei vlakken en zo kansengelijkheid te vergroten.

Cursussen van Digiwijs

Voor Digiwijs 3.0 is er een belangrijke rol weggelegd in het project. Zij zorgen voor de cursussen digitale vaardigheden voor iedereen die een laptop krijgt. Want een eigen laptop is handig, maar als je er niet mee overweg kunt, heb je er nog niks aan. Speciaal voor anderstalige cliënten is er ook een ’taalloos’ lesprogramma ontwikkeld.

De laptops zijn bestemd voor cliënten van de Voedselbank, de Tussenvoorziening, Moviera en Steunpunt GGZ Utrecht. Zij krijgen een tweedehands (en opgeknapte) laptop die is ingezameld door het project Opgelapt van de Utrechtse Uitdaging. Er zijn al meer dan 150 laptops ingezameld en zo’n 100 ook al opgeknapt.

Je netwerk vergroten

Voor cliënten van de Voedselbanken komen in totaal 200 laptops beschikbaar. Er is een lotingschema zodat alle deelnemers dezelfde kans op een laptop maken. Met iedereen die in aanmerking wil komen voor een laptop, voeren we een gesprek. Zo weten we of cliënten behoefte hebben aan een training digitale vaardigheden en wat ze daar dan willen leren.

Een opgeknapte laptop met bijbehorende cursus zorgt ervoor dat mensen een groter sociaal netwerk hebben, makkelijker contact maken en meer zelf digitaal kunnen regelen.

Een man kon zijn tranen niet bedwingen: “Wat een
prachtig apparaat”. Vier jaar geleden was zijn vorige
laptop kapot gegaan en hij had het in de tussentijd
zonder moeten doen. Nu kon hij zijn tekeningen
weer delen met vrienden en familie en fatsoenlijk
zijn bankzaken regelen!

Citaat uit de Tussenrapportage over het project Digitale inclusie van mensen met een kleine beurs (mei 2022).

Planning tot april 2023

Het project zal naar verwachting tot april 2023 doorlopen. Tot die tijd gaan de acht samenwerkende organisaties nog flink aan de slag. We gaan nog meer laptops inzamelen en opknappen, meer digi-maatjes werven en koppelen en zorgen dat meer mensen de cursussen in digivaardigheid volgen. Tenslotte krijgen alle deelnemers aan het project een vragenlijst om in te vullen. Zo kunnen we achterhalen wat we precies hebben bereikt en hoe mensen geholpen zijn.

HELP JE MEE?

JE KUNT DIT PROJECT STEUNEN DOOR EEN LAPTOP TE DONEREN

We hebben nog veel tweedehands laptops nodig! Bijvoorbeeld een laptop die je zelf niet meer gebruikt. Of afgeschreven laptops van een werkgever of je eigen bedrijf. Bied jouw laptop aan bij het vrijwilligersteam van Opgelapt .

OP ZOEK NAAR VRIJWILLIGERS

Ben je handig met de computer, vind je het leuk om een cursus te geven of een digimaatje te worden? Je hoeft echt geen whizzkid te zijn voor deze leuke vrijwilligersjob. Een paar uur van je tijd en zin om mensen iets te leren is voldoende. Meld je aan als vrijwillige docent bij Digiwijs 3.0 of als digimaatje bij de Tussenvoorziening.