Jorn vertelt in Eenvandaag over zijn IPS-traject bij WIJ 3.0

Je bekijkt nu Jorn vertelt in Eenvandaag over zijn IPS-traject bij WIJ 3.0

In het televisieprogramma Eenvandaag vertelt Jorn over zijn ervaringen met een IPS-traject bij WIJ 3.0. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun, een succesvolle methode om werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid te begeleiden naar en op werk. De methode is zeer effectief gebleken.

Positieve effecten van een IPS-traject

In een IPS-traject beginnen we meteen met de begeleiding richting werk. De begeleiding loopt door op de werkplek, het hele traject duurt maximaal drie jaar. Sandra Hartog is trajectbegeleider en IPS-coach bij WIJ 3.0. Zij ziet de positieve effecten van de intensieve begeleiding in IPS-trajecten:

“Dat ze blijer zijn. Dat ze opener worden, dat ze weer meer durven. Hun focus wordt verlegd naar een normaal leven, zoals bij ieder ander in deze maatschappij. Ik denk, voor een werkgever, dat je iemand krijgt die inzicht heeft in wat hij/zij kan en waar zijn/haar kwetsbaarheden liggen.”

Een heel goed gevoel

Bij Eenvandaag vertelt Jorn zijn verhaal. Het werken heeft hem veel zelfvertrouwen gebracht, sociale contacten en zelfredzaamheid. En dat is een heel goed gevoel. Jorn heeft zichzelf leren programmeren en werkt nu 20 uur per week als programmeur. Jorn:

“Omdat je van zover komt en je hebt zo lang thuisgezeten, is het gewoon heel fijn dat je langere tijd ondersteund kan worden.”

Extra financiële middelen

Vanaf volgend jaar trekt Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees 18 miljoen euro uit om mensen die thuiszitten met een ernstige psychiatrische aandoening sneller aan werk te helpen. IPS is een van de methoden die daarvoor ingezet kunnen worden.

IPS bij Eenvandaag: Bekijk de hele reportage hieronder.

Bron: Eenvandaag.