header

29 september 2020

Hallo reader reader,

Uit het veld

Kwastendag: groot succes

Collage_Fotor Kwastendag 2020
Er was veel belangstelling voor de Utrechtse ‘Kwastendag’ op donderdag 10 september: veel werkzoekenden kwamen om kennis te maken met het schildersvak. WIJ 3.0 verzorgde samen met partners de werving en selectie van de kandidaten, en zal ook actief zijn bij het vervolg: het jobcoachen van de geselecteerde kandidaten. De Kwastendag is een doedag: onderhoudspartners van Mitros gaven les in o.a. schuren, houtreparatie, schilderen en werken op een steiger. Zo kon de deelnemer ervaren hoe het is om aan de slag te gaan als onderhoudsschilder.
De ‘Kwastendag’ werd voor de tweede keer in Utrecht georganiseerd. Vorig jaar kregen drie werkzoekenden een baan bij een van de onderhoudspartners van Mitros. Dit jaar toonden in de aanloop 60 mensen interesse om te komen. Van deze groep kwamen er 33 naar de Kwastendag en daarvan zijn 8 geselecteerd voor een praktisch scholingstraject met een baan in het verschiet. WIJ 3.0 organiseerde de dag samen met stichting Nelis, Mitros en de onderhoudsbedrijven Wits, SW Vastgoedverbetering, Rutges, Hagemans en Talen.

Werken in corona-tijd - 1

MARA HUIBERS, TRAJECTBEGELEIDER

‘Als trajectbegeleider coach ik deelnemers naar passende dagbesteding. Samen doorlopen we alle stappen van niet-werken naar werken. Helaas zag dat er in de afgelopen periode heel anders uit. Toen er in Utrecht nog niet zoveel aan de hand leek, moest ik al thuis blijven. Ik woon in Den Bosch en daar brak het virus als eerste uit. Een week later ging alles dicht.
De behandeling doet cliënten goed, velen voelen zich na een paar weken, na eerst een detox te hebben gehad, al een stuk beter en maken toekomstplannen. Het voelt echt als een nieuwe start. In de behandeling van 8 weken hebben cliënten vaardigheidstraining, het omgaan met verslaving en het leren aangeven van grenzen. Lees hier verder....
(auteur: Kevin van den IJssel)
P1253205
Vrijwilligers konden hun werk niet doen, activiteiten gingen niet door, mensen kwamen thuis te zitten. Ik moest ineens alles telefonisch doen. Het werk zelf veranderde ook. De gesprekken die ik met deelnemers voerde gingen niet zozeer over werk, maar over wat ze thuis meemaakten. Hoe moeilijk de situatie ook was voor ze, ze waren ook geïnteresseerd in mij. Hoe gaat het met jou? vroegen ze. We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje. Ook heb in de afgelopen periode veel gewerkt in De Stadsbrug, die openging voor de dagopvang van dak- en thuislozen. Lees hier verder....

Circulaire werkplaats timmert aan de weg

Toen de Circulaire Werkplaats klaar was voor de start, begin dit jaar, stak Corona daar een stok voor. Nu is de stok weg en sinds enkele maanden gaat het los met zaag en hamer en kwast, op de werkplaats bij De Arm aan de Hoogravenseweg. En wat een resultaat al!
Bestand 11-09-20 14 48 49

Jellinek en WIJ 3.0

Jellinek biedt mensen met verslavingsproblemen een klinische behandeling (behandeling met opname in de kliniek). Als onderdeel bezoeken zij voor activering de locaties van WIJ 3.0 op de Nijverheidsweg in Nieuwegein en de Maliegilde in Utrecht. Daarnaast kunnen zij contact hebben met trajectbegeleider Jort La Brijn van WIJ 3.0 voor begeleiding naar dagbesteding na de klinische behandeling.
Op beide locaties kunnen cliënten creatief bezig zijn met tekenen, schilderen, of het spelen van een spelletje. Of ze gaan aan de slag in een van de werkplaatsen. Het geeft cliënten rust om even in een andere omgeving dan de kliniek te zijn en ze ervaren dit als een prettige afleiding.
P1121394
Collage_Fotor producten Strooij

Creatief en handig

In Overvecht Utrecht draait de Strooij ook al weer op volle toeren. Er is veel nieuw elan gekomen nadat veel activiteiten van WIJ i/d Wilg hier na corona terecht zijn gekomen. een situatie die zo zal blijven omdat het de deelnemers en medewerkers goed bevalt. En het inspireert, zo blijkt.

Werken in corona-tijd - 2

GERTJAN ZWANEVELD, FACILITAIR WERKBEGELEIDER BIJ DE STADSBRUG

‘Sinds ruim een jaar ben ik facilitair werkbegeleider op locatie De Stadsbrug. Dat houdt in dat ik werkmeester ben voor alle deelnemers van WIJ 3.0 die binnen werken. Van de receptie tot de keuken, van het magazijn tot de fitnessafdeling. Ik zorg ervoor dat alle benodigde materialen er zijn, dat alles reilt en zeilt. Daarnaast mag ik veel facilitaire zaken voor collega’s regelen. Ik ben een manusje van alles.

P1253221
We hebben een periode achter de rug die heel anders was dan normaal. Wij faciliteerden in opdracht van de gemeente de dagopvang voor dak- en thuislozen in plaats van het werk voor deelnemers. Persoonlijk vond ik dat best wel spannend. Hoe druk zou het worden? Zou het wel veilig genoeg zijn? Het was een ingrijpende verandering: in een paar dagen tijd hebben we de hele toko moeten omgooien. Lees hier verder...

Ander nieuws

Nieuwe websites voor Utrecht Underground en Digiwijs 3.0

Deze maand zijn maar liefst twee nieuwe websites live gegaan: Digiwijs 3.0 en Utrecht Underground. Elke activiteit kent een duidelijk eigen publiek. Vindbaarheid, ook online, helpt hun om beter in beeld te komen bij respectievelijk cursisten en groepen die een rondwandeling willen.
Neem een kijkje en laat weten wat je er van vindt, via communicatie@wij30.nl.
Collage_Fotor nieuwe sites 2
weijk

... en nieuwe site voor coöperatie de Weijk!

Siunds enkele jaren vormt WIJ 3.0 met Van Eijk Hoveniers een coöperatie. Via een website laten we nu meer hiervan zien. Via de coöperatie bieden we deelnemers die in het groen werken een perspectief op een vervolgstap richting betaald werk. Daarnaast hebben we meer armslag om opdrachten uit te voeren waarin naast eenvoudig werk ook professionele hovenierskwaliteiten vereist zijn.
Bestand 03-09-20 13 48 18_Fotor

IPS-diploma

Bij Trajectbegeleiding zijn in de voorbije maanden veel nieuwe trajectbegeleiders gestart. Om, als onderdeel van de dienstverlening, ook IPS te mogen doen, is een apart diploma nodig. Met IPS (Individuele Plaatsing en Steun) worden klanten aan erk geholpen terwijl hun zorgbehandeling nog loopt. Gediplomeerd voor IPS zijn nu: Mara Huibers, Jort La Brijn, Mirjam van Dalfsen en Coralie van der Molen. Gefeliciteerd!

Werken in coronatijd - 3

DANIELLE VAN ELK, ACCOUNTMANAGER

‘Ik ben een WIJ 3.0-medewerker van het eerste uur. Het is mijn taak om contact te leggen met nieuwe samenwerkingspartners, zoals bedrijven en organisaties die werk en activiteiten willen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je kunt je voorstellen dat veel van die bedrijven zeker in de eerste weken van de crisis weinig ruimte hadden om hierover na te denken. Zij waren vooral bezig om zelf te overleven. Ik had dus minder werk.
P1227048
Omdat ik niet echt een stilzitter ben, en door de omstandigheden collega’s uitvielen, heb ik het managementteam gevraagd: waar kunnen jullie mij gebruiken? Ik mocht meedraaien op de activiteitenafdeling van WIJ 3.0. bij de crisisafdeling van Altrecht in het WA Huis. Wel spannend, maar met de mindset: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ van Pippi Langkous kom je heel ver. Lees hier verder...

Goed om te weten...

SBPost koerst naar Utrecht

SBPost koerst naar UtrechtHet bedrijf SBPost richt zich op de zakelijke markt. Het is vooral in Oost-Nederland actief. Sinds begin juni wil het bedrijf ook groeien in Utrecht. Daartoe wordt in Nieuwegein een nieuw distributiecentrum gebouwd. Tot die in gebruik genomen wordt opereert SBPost vanuit de Stadsbrug. dat is geen toeval. SBPost wil graag mensen met een arbeidsbeperking een werkplek bieden. WIJ 3.0 en UW werken nu samen om met en voor SBPost een traject in te richten waarbij cliënten door kunnen stromen naar een werkplek bij SBPost. En dan wacht er in ieder geval, goede begeleiding, fraaie kleding, mooie tassen en een gave fiets of scooter!
facebook twitter 
Collage_Fotor_SBPost
P1130989

Wat werkt in re-integratie?

UWV heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de Werkfit- en Naar werktrajecten. WIJ 3.0 is een van de uitvoerders van deze dienstverlening. Onder de noemer 'wat kopen wij in voor wie' is gekeken naar maatwerk door de re-integratiebedrijven en wat voor welke groepen vooral goed werkt. Ruim tweederde van de Werkfit-dienstverlening is als succesvol beoordeeld. Een kwart van deze groep had op het meetmoment zelfs al werk. De onderzoekers noemen dit 'verrassend veel.' Bij Naar werk was bijna de helft succesvol: binnen drie maanden na afronding van de dienstverlening vonden mensen werk dat tenminste drie maanden duurde.
UWV wil met dit onderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van een meer evidence based gestuurd vakgebied van re-integratie.
Als vervolgstap wil UWV naar een uniform werkplan voor elke werkzoekende. Zo weet niet alleen de professional bij UWV wat de werkzoekende nodig heeft, maar kan een re-integratiebedrijf hier ook mee verder. Naast een investering in het vakmanschap van de eigen medewerkers, gaat UWV daarnaast ook in gesprek met de re-integratiebedrijven met wie zij samenwerken om de effectiviteit van de samenwerking te verbeteren.
UWV koopt jaarlijks 17.000 à 18.000 mensen Werkfit dienstverlening in en voor 5000 à 6000 mensen Naar werk.

Hulp nodig?

Zit u met een vraag over activering? En vindt u het fijn even ruggespraak te hebben? Dat kan via casus@wij30.nl. U deelt geanonimiseerd uw casus met ons en wij adviseren.
Met deze Nieuwsbrief informeren we partners en geïnteresseerden over onze activiteiten en belangwekkende zaken rondom wmo en participatiewet. Mocht u hier geen prijs op stellen dan kunt u onderaan deze nieuwsbrief de toezending beëindigen. (Redactie)
icoon-postbezorging-groot
Colofon: tekst WIJ 3.0, foto's: Gerbrand Langenberg.
MailPoet