header-nieuwsbrief

21 juni 2022

Hallo ,

In deze nieuwsbrief

1. WIJ 3.0 Ghanaplein officieel geopend
2. Gevarieerde werkplekken voor nieuwe deelnemers
3. Promofilm Greenside bij WIJ a/d Werf
4. Maliegilde heeft nieuw activiteitenprogramma
5. IPS-trajecten van WIJ 3.0 en Altrecht
6. Circulaire Werkplaats: interview met Joost Mellink
7. Terugblik tentoonstelling Expogroep
8. FUIF: geweldig festival van het ADSU
9. Training aan ambtenaren door WIJ 3.0 en Lister

Nieuws

WIJ 3.0 Ghanaplein officieel geopend op donderdag 16 juni

Opening_Ghanaplein_collage_1980

Nieuwe activeringslocatie in Overvecht

Donderdag 16 juni vierden we feest tijdens de officiële opening van onze locatie Ghanaplein in Overvecht. Samen met onze deelnemers en andere belangstellenden onthulden we de naam op onze gevel. We hebben sinds de verhuizing hard gewerkt in en rond het pand. Het Wijkbedrijf heeft goed werk geleverd met schilderwerk, het leggen van vloeren en onder meer de aanleg van de (moes)tuin. Deelnemers, medewerkers en vrijwilligers hebben er samen de schouders onder gezet om van Ghanaplein een plek voor iedereen te maken.
De slogan van onze vorige locatie - De Strooij - was altijd 'Actief worden start hier' en dat is zo gebleven. Ghanaplein is een plek met een zeer divers activeringsaanbod, waar voor iedereen wel iets passends is te vinden.

Kijk voor alle activiteiten en contactinformatie op onze website.

Gevarieerde werkplekken voor nieuwe deelnemers beschikbaar bij WIJ 3.0

activering_collage_202203-v1
De afgelopen maanden is het op de verschillende werkplaatsen en bij het Wijkbedrijf drukker geworden. Er zijn meer opdrachtgevers met nieuwe opdrachten. Dit betekent dat er ook veel nieuwe plekken zijn voor deelnemers. En een grote keuze voor activiteiten.
Het Wijkbedrijf heeft een goed gevulde opdrachtenportefeuille en biedt dus tal van mooie werkzaamheden in de buitenlucht. Bij het naaiatelier Naald & Draad en de Metaalwerkplaats van het Maliegilde is ook ruimte voor instroom van deelnemers die willen meewerken en/of willen leren. Bij veel van ons aanbod met creatieve en ontspannende activiteiten is eveneens ruimte voor nieuwe deelnemers.

In onze werving van deelnemers merken we dat er een corona-effect is. Potentiële deelnemers willen of kunnen minder makkelijk in beweging komen en zijn meer aan huis gekluisterd. Mogelijk is de actuele kennis over het activeringsaanbod bij woonbegeleiders ook teruggelopen als gevolg van de corona-periode. De afgelopen jaren is er minder vaak actief doorverwijzen dan voorheen, ook al was het activeringsaanbod wel beschikbaar (zij het in minder grote groepen).

WIJ 3.0 zal zelf de komende tijd extra energie steken in het bekend maken van haar aanbod en werkwijze. Wie interesse heeft kan ons hiervoor benaderen, bijvoorbeeld voor een presentatie aan begeleiders. Stuur daarvoor een e-mail naar info@wij30.nl.

Greenside filmt promofilm met deelnemers WIJ aan de Werf

Vorige maand kregen we bij WIJ aan de Werf een filmcrew over de vloer. Partner Greenside kwam namelijk een promofilm opnemen voor een crowdfunding. Deelnemers maken in onze werfkelder de duurzame notitieboekjes van Greenside. Deze zijn gemaakt van enkelzijdig gebruikt papier. Mooi zo'n spotlight op WIJ a/d Werf en het werk van deze papierhelden!
Green Side - CTA_Moment
Met de crowdfunding wil Greenside voor meer impact zorgen en meer stabiliteit qua klussen, zodat mensen fijner en rustiger kunnen werken. Meer weten? Bekijk de promofilm. Alle info over activiteiten bij WIJ aan de Werf vind je hier.

Nieuw creatief activiteitenprogramma bij Atelier Maliegilde

Atelier Maliegilde - workshops
Aan de slag met Tiffany, iets moois beeldhouwen uit speksteen, leren hoe je een portret schildert, een mozaïek of een stilleven met houtskool… Atelier Maliegilde heeft een nieuw creatief programma, speciaal voor mensen die moeite hebben om (weer) actief te zijn. Je ontmoet andere mensen en leert verschillende technieken.
's Ochtends zijn er workshops en activiteiten waarbij deelnemers samen met anderen verschillende basistechnieken leren. In de middag is er de mogelijkheid om vrij te werken in onze ateliers. Als er opdrachten zijn - bijvoorbeeld t-shirts bedrukken of glas etsen - kunnen deelnemers tegen vergoeding meewerken aan de productie.

Meer weten over de verschillende workshops? Alle informatie vind je via maliegilde.nl

IPS: WIJ 3.0 en Altrecht bieden cliënten re-integratie naar betaald werk

Het idee dat behandeling van (ernstige) psychische klachten niet te combineren valt met betaald werk, is gelukkig achterhaald. Sinds enkele jaren werkt WIJ 3.0 succesvol samen met Altrecht om patiënten al tijdens hun behandeling te begeleiden naar betaald werk. Deze trajecten heten Individuele Plaatsing en Steun (IPS). In april hebben we onze samenwerking vernieuwd.
IPS_film_Portaal_WIJ30_videostil
Beeld uit de IPS-video van Portaal
Het bijzondere van de IPS-aanpak is dat na een fase van kennismaking de betrokkene met zijn/haar IPS-begeleider van WIJ 3.0 direct op zoek gaat naar een passende werkplek. De beroepswens van de cliënt staat daarbij centraal. Als de betrokkene aan de slag is blijft de IPS-trajectbegeleider betrokken om uitval te voorkomen. In de praktijk blijkt dat werken voor veel cliënten helpt bij het herstel. Momenteel voert WIJ 3.0 honderd IPS-trajecten uit voor cliënten van Altrecht. De helft van hen is op dit moment betaald aan het werk.

Wil je meer weten over IPS? Kijk dan op onze website of bekijk deze video over IPS-cliënten bij woningbouwcorporatie Portaal.

Circulaire Werkplaats: interview met werkbegeleider Joost Mellink

Joost Mellink in de Circulaire Werkplaats
Joost Mellink is werkbegeleider bij de Circulaire Werkplaats, een gezamenlijk initiatief van Kringloop De Arm, Emmaus Domstad, Emmaus Haarzuilens en WIJ 3.0. Hij begeleidt deelnemers in de breedste zin van het woord. Hij legt bijvoorbeeld uit hoe je gereedschap moet hanteren en geeft uitleg over alle klussen. Maar hij voert ook coachende gesprekken met deelnemers, over hoe het met ze gaat.
“Samen ideeën bedenken, samen uitwerken en samen het proces verbeteren. We worden steeds beter met zijn allen in wat we doen.”

Lees een interview met Joost op onze website. Daarin vertelt hij alles over zijn werk op de Circulaire Werkplaats. Alle informatie over meewerken op de CWU vind je hier.

Terugblik op tentoonstelling van de Expogroep

Vorige maand organiseerde de Expogroep van WIJ 3.0 Ghanaplein alweer hun tweede kunstexpositie: 'Divers en toch samen'. De pop-up tentoonstelling was te zien in het pand op Steenweg 38 in hartje binnenstad. Al het werk is gemaakt door deelnemers met een kwetsbaarheid, die samen hebben toegewerkt naar dit mooie resultaat.
Expogroep_2022_tentoonstelling_1200_10
Prestaties zijn helemaal niet het doel. Herstel is het doel. En mensen ontroeren, verwonderen en opvrolijken met kunst en creativiteit. Erik - kunstenaar in de Expogroep

De Expogroep komt wekelijks bij elkaar op onze locatie Ghanaplein. Een van de kunstenaar, Erik, gaf onlangs een openhartig interview aan Straatnieuws over zijn werk en zijn persoonlijke achtergrond. Lees het artikel hier. Een korte foto-impressie van de expositie vind je hier.

Een geweldige FUIF: Fantastisch Utrecht Inclusief Festival van het ADSU

FUIF_optreden_Frans-Duijts_1600
Maandag 20 juni was het dan eindelijk zover: de FUIF, het Fantastisch Utrecht Inclusief Festival in het Beatrixtheater van de Jaarbeurs. Een bijzonder feest voor cliënten en medewerkers van alle (zorg)organisaties in samenwerkingsverband ADSU. Vooral bij het optreden van Frans Duijts ging het dak eraf.
De band Maatvol opende het festival met hun aanstekelijke Nederpop. Bij de Tante Joke Karaoke Band mochten de bezoekers zélf de leadzangers zijn, een geweldige kans om op zo'n groot podium te mogen schitteren. Ook de workshops in de Expozaal, de silent disco en karaoke-bar, de theatervoorstelling Straatslim en de vele andere activiteiten zijn goed bezocht.

Marjan van Lexmond, een van de initiatiefnemers, liep met een grote glimlach rond. Cliënten vertellen haar dat ze nog nooit zoveel rode stoelen hebben gezien en nog nooit in het theater zijn geweest. “Ik vind het zo gaaf, zoveel blije gezichten, het is echt een feest”. Ook Claudy, die namens de cliënten van het ADSU in de organisatie zat, is tevreden: "Fantastisch, we hebben volgens mij dik bereikt wat we wilden bereiken: een enorme glimlach voor iedereen."

Bekijk de videoreportage die RTV-Utrecht heeft gemaakt van de FUIF. Lees al het FUIF-nieuws na op de ADSU website.

Training voor ambtenaren Werk en Inkomen door WIJ 3.0 en Lister

In de eerste helft van dit jaar heeft WIJ 3.0 samen met Lister ruim 100 medewerkers van de gemeente Utrecht getraind. Medewerkers van de afdeling Werk & Inkomen hebben regelmatig te maken met inwoners die last hebben van psychische problematiek. In deze training deelden wij onze kennis hierover. Door meer inzicht in wat een psychische aandoening is en hoe dat zich uit, kan de medewerker beter aansluiten in een route naar werk of andere dag-invulling.
kijk-naar-de-mens-achter-de-rugzak_graphic_Jessamijn_16x9_1200
Tekening: Jessamijn
De medewerkers van Werk & Inkomen waren erg positief over de training. We kregen een rapportcijfer van ruim een 8. Helaas duurde de training maar twee keer één dag per groep, dus er bestaat zeker behoefte aan een vervolg.

Meer weten? Lees dan het volledige evaluatieverslag.

Vacature

WIJ 3.0 zoekt diverse invalkrachten voor activiteitenbegeleiding

Voor onze teams in Utrecht, Den Dolder, Zeist en Nieuwegein zijn we op zoek naar enthousiaste invalkrachten, die stevig in hun schoenen staan. Als invalkracht organiseer je groepsactiviteiten, die gericht zijn op het vergroten van de maatschappelijke participatie van onze doelgroep.

Kijk voor meer informatie op onze website.

Meer informatie

Activering bij WIJ 3.0

Hulp nodig bij een casus?

Zit je met een vraag over activering? En vind je het fijn even ruggespraak te hebben? Stuur dan een e-mail naar casus@wij30.nl. Wij geven graag advies. Je deelt je casus vertrouwelijk.

Bekijk al onze locaties

Benieuwd naar al onze locaties en de verschillende sociale en arbeidsmatige activiteiten die wij organiseren in Utrecht, Nieuwegein, Zeist en Den Dolder? Een compleet overzicht vind je hier.

Ons aanbod op Jekuntmeer.nl

Al onze activiteiten staan ook op de website 'Je kunt meer'. Een compleet overzicht vind je hier (klik op de kaart).

Trajecten & Coaching

WIJ 3.0 heeft een breed aanbod aan re-integratietrajecten, waarmee we cliënten begeleiden naar betaald werk of vrijwilligerswerk. Ook bieden we jobcoaching en geven we cursussen. Bekijk hier ons hele aanbod.

Colofon

Foto's zijn van Gerbrand Langenberg en WIJ 3.0, tenzij anders vermeld.

Met deze Nieuwsbrief informeren we partners en geïnteresseerden over onze activiteiten. Mocht je hier geen prijs op stellen, dan kun je je via de link onderaan deze nieuwsbrief uitschrijven.
Een afbeelding van...
Email Marketing Powered by MailPoet