header-nieuwsbrief

25 november 2021

Hallo ,

Nieuws over onze locaties

Ghanaplein_collage_november2021

Nieuwe locatie WIJ 3.0 in Overvecht: van De Strooij naar Ghanaplein

We hebben er hard aan gewerkt, samen met onze deelnemers, maar half november was het dan eindelijk zover: De eerste activiteiten op onze nieuwe locatie in Overvecht gingen van start! Eerder deze maand verhuisde alle activiteiten van De Strooij naar het voormalige schoolgebouw aan de Ghanadreef 2, vlakbij winkelcentrum Gagelhof. Ook hier bieden we volop activiteiten voor mensen die weer actief willen zijn, werkritme willen opdoen of bewoners met een kwetsbaarheid.

Activiteiten van WIJ 3.0 Ghanaplein

Bekende activiteiten op deze locatie zijn Digiwijs 3.0, Ghana Actief (kunst- en creatieve activiteiten, voorheen Strooij Actief), naaiatelier Naald & Draad en het Wijkbedrijf. Daarnaast zijn er groepen deelnemers die samen schrijven en dichten, wandelen, aan yoga of mindfulness doen of die zich bezighouden met biologie en filosofie. Ook is er een ouderengroep. De komende tijd zullen hier nog nieuwe activiteiten bij komen, zoals samen koken en werken in de tuinen rond het gebouw.

Trajectbegeleiding

Ghanaplein is ook uitvalsbasis van onze trajectbegeleiders voor Utrecht Noord. Zij helpen bij vragen rond activering en re-integratie en begeleiden naar betaald werk, een opleiding of vrijwilligerswerk.

Adres en meer informatie

WIJ 3.0 Ghanaplein
Ghanadreef 2
3564 EK Utrecht
Bekijk de locatie en plan je route via GoogleMaps

WIJ 3.0 Ghanaplein heeft van maandag t/m vrijdag activiteiten in de ochtend en middag.
Wil je alles weten over deze locatie? Meer informatie vind je op onze website.

Een nieuwe locatie en een nieuwe naam: WIJ 3.0 Ghanaplein

Bij een nieuw pand hoort natuurlijk een nieuwe naam. Om tot een goede keuze te komen, hebben we van de zomer een namenwedstrijd gehouden. Iedereen die betrokken is bij De Strooij kon ideeën indienen. Meer dan 100 voorstellen kregen we en inmiddels is de winnaar bekend: WIJ 3.0 Ghanaplein!
Ghanadreef_Wijkbedrijf_aan_het_werk_november2021_G21600
De naam verwijst naar de plek in Overvecht waar ons nieuwe gebouw staat: aan de Ghanadreef. En de toevoeging 'plein' is ook passend, omdat het gebouw ooit de Mattheusschool was met een bruisend schoolplein. Sommige namen zijn wel tien keer ingediend. Met name WIJ 3.0 Op Dreef (en alle varianten daarop) verdient daarom een eervolle vermelding. Er is al een basisschool in de buurt met deze naam, maar het is goed gevonden.

Circulaire Werkplaats Utrecht timmert aan de weg met mooie opdrachten

circulaire_werkplaats_utrecht_vakman_ab_foto_theupcyclecollection_2
Foto: The Upcycle Collection
Onze Circulaire Werkplaats in de wijk Hoograven is al een tijdje bezig en het is te merken dat onze deelnemers het werk goed in de vingers hebben. In de werkplaats maken we veel designmeubels voor The Upcycle Collection van ontwerpster Louise Cohen. Voor de gemeente Amsterdam hebben we onlangs maar liefst 100 stoelen met tafels erbij geleverd. Louise is trots op het resultaat.
"Weet je al met hoeveel plezier, aandacht en vakmanschap er aan onze meubels gewerkt wordt? Neem nou Ab, die vrolijkerd op de foto. Heeft jarenlang als professionele schilder gewerkt en kan nu al zijn expertise weer kwijt. Hoe mooi is dat!" (The Upcycle Collection op Facebook).

Gesprek met Sander Molenaar

Benieuwd naar hoe het is om hier te werken? Lees dan dit interview met Sander Molenaar. Hij werkt sinds een paar maanden bij de Circulaire Werkplaats. En hoewel we veel met meubels doen, is Sander het meest trots op de wandklok die hij heeft gerenoveerd. We zijn van alle markten thuis.

Wil je hier graag aan de slag of ken je iemand die dat zou willen? Alle informatie lees je hier.

WIJ 3.0 in Den Dolder druk bezig met veranderingen in De Bloementuin

WIJ 3.0 heeft in Den Dolder een Bloementuin, met moestuin en kassen erbij. Donderdag kan iedereen hier 's ochtends terecht voor de verkoop van bloemen en planten. Maar we willen graag meer doen. Daarom gaan we de komende tijd flink aan de slag. Op de verlanglijst: een natuurspeelplek, een theetuin, we willen slimmer omgaan met regen- en grondwater en mensen uit de buurt betrekken.
Bloementuin_DenDolder_boeket_zelfplukken_zomer2021 (7)

Voedsel uit de buurt

Komend seizoen gaan we meer groentes verbouwen voor meer oogst uit eigen tuin. En we geven de organisatie Boeren & Buren een plek op onze tuin om wekelijks producten uit de regio te kunnen aanbieden onder de naam 'Buurderij'. Zo werken we aan kortere voedselketens. Kas en schuur gaan we zo inrichten dat de ruimtes voor meerdere dingen te gebruiken zijn. We denken aan workshops over de thema’s voedsel, natuur en klimaat. We willen een tuin zijn waar zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten.

Lees verder op onze website.

Samenwerking

Succesvolle samenwerking van ADSU gaat nog eens vier jaar verder

ADSU_ondertekening_convenant_2021_TheodenHertog_DaniellevanElk_fotograaf_GerbrandLangenberg
Ook de komende vier jaar kunnen 20.000 Utrechters rekenen op begeleiding bij het vinden van een activiteit of passend werk. Dertien zorgorganisaties, de gemeente Utrecht en het UWV Werkbedrijf tekenden namelijk opnieuw voor samenwerking voor de komende vier jaar. Samen zetten zij zich in samenwerkingsverband ‘Aan De Slag in Utrecht’ (ADSU) in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Concrete resultaten

In tien jaar tijd hebben we met elkaar onder meer de vraag en aanbodsite voor activering ‘Jekuntmeer’ ontwikkeld, meerdere congressen georganiseerd en het vijftig-banenplan gelanceerd. Daarnaast is het Makelpunt Social Return opgericht om vraag en aanbod op het gebied van MVO en sociale inkoop bij elkaar te brengen. Verder heeft de pilot OpMaat er mede voor gezorgd dat er nu ruim 7000 mensen weer actief zijn in Utrecht. We zien uit naar de volgende vier jaar!

Meer informatie vind je op onze website.

Sociaal staal: samenwerking Maliegilde, Groene Bouwhekken en Qumey

De metaalwerkplaats van het Maliegilde heeft een nieuwe samenwerking met Groene Bouwhekken. De metaalwerkplaats gaat de metalen poten van de bouwhekken maken, die bij het bedrijf Qumey worden gemaakt.

Het was al langer de wens van Groene Bouwhekken en Qumey om de productieketen sociaal en inclusiever in te richten. Daaruit is deze nieuwe samenwerking ontstaan. De drie partners gaan onderzoeken of ze re-integratietrajecten kunnen opzetten waarbij deelnemers van het Maliegilde doorstromen naar betaald werk bij Qumey.
Samenwerkingspartners_GroeneBouwhekken_WIJ30_Qumey
Foto: Wilbert van Dam (boven links), Dave van Rossum (boven midden), Matthijs Ariens van Groene Bouwhekken (onder links) en Mark Meijers van Qumey (onder rechts).

WIJ 3.0, UW en SBPost tekenen overeenkomst voor officiële samenwerking

Samenwerkingsovereenkomst SBPost, UW en WIJ 3.0
WIJ 3.0, UW en SBPost werken al een tijdje samen, maar nu is het ook officieel: Bestuurder van WIJ 3.0 Menno van Piggelen, Arjan Gorsseling van SBPost en Gertjan Stoker van UW hebben een overeenkomst getekend voor samenwerking. SBPost is een sociale onderneming, die dagelijks post en mailings verzorgt voor bedrijven, instellingen en gemeenten.

Opleiden tot postbezorger of -sorteerder

SBPost heeft bijzondere aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kandidaten met een kwetsbaarheid krijgen de kans om zowel betaald als niet betaald opgeleid en begeleid te worden voor de functies postbezorger of sorteermedewerker. UW en WIJ zorgen daarbij voor de werving en selectie en jobcoaching.

Vacatures

Er staan momenteel vacatures open voor Postbezorgers (bezorgen in Vleuten de Meern en Woerden) en Postverwerkers bij SBPost in Nieuwegein. Meer informatie hierover vind je hier.

In de media

Naaiatelier Naald & Draad te zien bij RTV-Utrecht

Ons naaiatelier Naald & Draad in Hoograven heeft een mooi plekje in het tv-programma De Wandelaar van RTV-Utrecht. Schrijfster Anna Woltz wandelt door de wijk en bezoekt onderweg ons naaiatelier. Daar vertellen werkbegeleider Suzanne en deelneemster Laura over het werk van Naald & Draad.
TV-programma De Wandelaar bij Atelier Naald en Draad RTV-Utrecht 2021 11 12_Moment(2)

Plek voor nieuwe deelnemers

Bij Naald & Draad leren deelnemers de fijne kneepjes van het naaivak. Naald & Draad is een sociale onderneming waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kleding maken of verstellen, meewerken aan kleine opdrachten of aan een eigen collectie. Ken je misschien iemand die hier graag aan de slag gaat? Kijk op onze website voor meer informatie.

Het item over Naald & Draad kun je terugzien via onze website.

Foto: RTV-Utrecht

Gemaakt bij WIJ a/d Werf: de duurzame Green Side notitieboekjes

Green_Side_notitieboekjes_promofoto
Anne-Pim van Oostveen (29) is een duurzame ondernemer. Voor haar Green Side notitieboekjes werkt ze samen met WIJ a/d Werf. Deze boekjes zijn gemaakt van gebruikt papier (met één zijde nog onbedrukt) dat ze ophaalt bij basisscholen.

Deelnemers van WIJ 3.0 maken de boekjes vervolgens aan de Oudegracht bij WIJ a/d Werf. Een mooi voorbeeld van hoe duurzaam én sociaal ondernemen samengaat.
Op de nieuwswebsite 'indebuurt' Utrecht staat een interview met Anne-Pim, waarin ze meer vertelt over haar duurzame, lokale én sociale initiatief.

Foto: Green Side

Trajecten & coaching

IPS-trajecten van Altrecht cliënten bij WIJ 3.0 zijn vaak succesvol

IPS-trajecten die cliënten van Altrecht volgen bij WIJ 3.0 zijn opvallend vaak succesvol. De trajecten leiden vaker dan gemiddeld tot een betaald baan. Dat blijkt uit een actuele rapportage van Kenniscentrum Phrenos. Sinds 2017 onderzoeken zij elk kwartaal de resultaten van Nederlandse IPS-programma’s.
logo_phrenos_wide

Resultaten

De IPS-trajecten van WIJ 3.0 bij Altrecht scoren met name op drie punten hoog. Ten eerste is het percentage mensen dat aan het werk komt én een betaalde baan start relatief hoog ten opzichte van IPS-trajecten bij andere ggz-instellingen. Aan de andere kant is het percentage dat níet succesvol uitstroomt naar betaald werk of een opleiding dan weer relatief laag. Tenslotte is de caseload van Trajectbegeleiders bij IPS - WIJ 3.0/Altrecht relatief gunstig.

Hulp nodig bij een casus?

Zit je met een vraag over activering? En vind je het fijn even ruggespraak te hebben? Stuur dan een e-mail naar casus@wij30.nl, wij geven graag advies. Je deelt je casus vertrouwelijk.

Colofon

Foto's zijn van Gerbrand Langenberg en WIJ 3.0, tenzij anders vermeld.

Met deze Nieuwsbrief informeren we partners en geïnteresseerden over onze activiteiten. Mocht je hier geen prijs op stellen, dan kun je je via de links onderaan deze nieuwsbrief uitschrijven.
Een afbeelding van...